Внимание, кърлежи!

Поради леката зима, в повечето части на САЩ, броят на кърлежите се очаква да бъде по-висок през това лято и това може да доведе до сериозни проблеми за здравето на някои хора.

Повишената популация на кърлежи неизбежно води до повишен риск от болести предавани чрез ухапвания от тези насекоми. По-сериозните от тях включват лаймската болест и по-малко известната, но потенциално животозатрашаваща причинявана от “Powassan” вирус, така наречената Пау (POW). РОW може да предизвика треска, главоболие, повръщане, слабост, дезориентация и други симптоми. Според Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), в САЩ са съобщени само 75 случая на POW през последните 10 години. Повечето от тези случаи са настъпили в Североизточния район и в района на Великите езера. CDC казва, че няма специален план за лечение на тази болест и често се налага хоспитализация осигуряваща дихателна поддръжка, доставяне на интравенозни течности или лекарства, за да се предотврати подуването на мозъка.

За да се намали риска от ухапване от кърлеж или заразяване, CDC препоръчва използването на репеленти за отстраняване на кърлежи, носенето на дълги ръкави и панталони, избягване на храсти и залесени площи и извършване на проверки за кърлежи след като се прекарва дълго време на открито.

Бъдете Здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“