Кратка история на камионите-влекачи и полуремаркетата в САЩ

Професионалните шофьори прекарват хиляди часове взирайки се в предното стъкло, докато карат. Това е предостатъчно време за мислене и намиране на отговорите на всички възможни въпроси, които може да си зададе човек. На някои от тези въпроси може да се отговори бързо. Например: „Защо на камионите с ремаркета им казват на жаргон „ейтин-уилърс“ (18 колела)? Тук достатъчно е да преброите гумите им. На други въпроси отговорите не са толкова лесни. Например: „Защо на композицията камион-ремарке, на първата част казват „трактор“ (на български влекач), а на втората част казват „семи-трък“(на български полу-ремарке)?
Искате ли да узнаете? Ами продължавайте да четете.


Историята на полу-ремаркетата в САЩ.
Преди да навлязат автомобилите в Америка, хората и товарите са били придвижвани главно с влакове или чрез превозни средства теглени от коне. Не, не става дума само за каруци, тук влизат както товарните вагони, така и луксозните и конфортни пътнически коли, които са най-различни видове, като се започне от кабриолетите и каляските и се стигне до познатите ни от каубойските филми леки и бързи „дилиджанси“. Доста неща са се променили оттогава. Полуремаркетата дължат тяхното съществуване на развилото се бурно производсво на частните пътнически автомобили. В края на декадата започнала през 1890-та година „Уинтън Мотор Керидж Къмпани“от Кливланд е трябвало да намери начин как да доставя произведените автомобили до клиентите, които са пребивавали разпръснати по цялата страна. Да се карат колите и по този начин да се транспортират индивидуално е било изключено, поради възможните рискове от повреди и износване на чисто новите автомобили. Ето защо Александър Уинтън е създал превозно средство, което може да пренася автомобил натоварен на ремаркето му. Първият вариант за теглене вместо камион е включвал модифициран пътнически автомобил. Този дизайн много скоро е бил усъвършенстван и през 1899 г. е продаден първият „семи-трък“ или по нашему – камион с полуремарке. В началото обаче всеки товарен автомобил е можел да пренася само една кола натоварена на ремаркето си – доста същественно ограничение. Уинтън, също както и много други изобретатели, са започнали трескаво да търсят начини за подобрение. Ето и някои техни успехи дадени по дати:
–    През 1914 г. металургът и ковач Аугъст Чарлз Фруенхоф е конструирал ремарке, което е било възможно да се откача от камиона и за пръв път е използвал термина полуремарке (семи-трейлър). Четири години по късно той създава компанията „Фруенхоф Трейлер Къмпани“.


–    През 1915 г. Чарлз Ейч Мартин патентова устройство за закачане, което нарича „фифт уил“ (пето колело) – на български „лафет“ или товарна чиния.

–    През 1918 г. Джон С. Ендбрук създава „трейл-мобайл“– метално шаси монтирано на колела, което е могло да бъде дърпано зад автомобилите „Форд“ модел „Т“.
–    През 1933 г. Джордж Касенс създал ремарке, което е събирало четири коли и е можело да бъде теглено от двутонен камион „Додж“.
–    През 1939 г. „Питърбилт“ започва да продава камиони за полуремаркета.
–    През 1953 г. „Фрейтлайнер“ представя първото спално помещение разположено над шофьора.
А сега нека бързо да превъртим лентата до 2016 г. когато първият безпилотен камион направи пътешествие от 120 мили в Колорадо, за да достави пратка на клиент. Сами можете да прецените колко много са напреднали технологиите и дизайнът в автомобилостроенето от пионерските години.


Отговорите
И така какви бяха въпросите които поставихме в началото?
Терминът „трактор“ (влекач) в Америка се отнася освен за селскостопанските машини, но също така и до камионите които дърпат полуремаркета. Когато самозадвижващите се парни двигатели са били въведени, за да се оре с тях и за да се придвижват различни товари по полето са ги нарекли „трактор- енджинс“ – трактор-двигатели. Този термин с времето е бил съкратен само на „трактор“ и сега с него в Америка се обозначават всички машини, с които се придвижват товари.
Терминът „семи“ (на български – „полу“) е съкращение от „семи осцилиейтинг търнабъл хитч“ или както по-често се нарича в САЩ -„фифт-уил“.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“