Какво става ако прекалим с кафето?

Кафето е най-широко използваният стимулант на централната нервна система. То стимулира невроните и мозъчните импулси. Кофеина съдържащ се в него може да накара мозъка да увеличи енергийния метаболизъм, но в същото време да намали церебралният кръвен поток, което само по себе си води до хипертония. И най-доброто кафе може да има неблагоприятни ефекти, ако не се консумира в правилното количество.
Какви биха били неблагоприятните ефекти при едно прекаляване?

• Води ли пиенето на кафе до увеличена киселинност?
Прекомерната киселинност е често срещан страничен ефект, причинен в резултат на пиенето на много кафе. По-голямото количество на стомашен сок произвеждащ се в стомаха, служи за улесняване на процеса на смилане, след едно по-обилно хранене. Ако тялото започне да произвежда много стомашен сок за малко количество храна, това може да доведе до киселинен рефлукс. Пиенето на кафе на празен стомах води до създаване на киселинен дисбаланс. Страничните ефекти на такова състояние са хаотичност при  храненето и други усложнения, като газове, подуване на корема, и т.н.

• Полезно ли е кафето за бъбреците?
Злоупотребата с пиенето на кафе се отразява на способността на тялото да усвоява минерали, това особено важи за бъбреците. Тяхната най-главна задача е да абсорбират важните за нашият организъм хранителни вещества като цинк, калций, магнезий и други нужни минерали. Магнезият поддържа редовното функциониране на червата и е от решаващо значение за много други физиологични дейности.

• Отнема ли кафето ежедневният стрес и напрежение?
Много често отговорът на този въпрос е „да“. Повечето хора предпочитат да пият кафе именно, за да се освободят от стреса и напрежението. Но тук не трябва да се забравя, че тези които страдат от хипертония трябва да избягват пиенето на тази напитка (и други подобни съдържащи кофеин). Употребата им може да повиши кръвното налягане и да предизвика усложнения.
• Причинява ли кафето мигрена?
Кафето съдържа кофеин. Някои изследвания сочат, че кофеинът може да причини главоболие и да доведе до мигрена.

• Могат ли препечените зърна кафе да причинят злокачествени заболявания?
Когато зърната на кафето се пекът, те произвеждат „акрил-амид“. „Акрил-амида“ се смята за вещество свързано с причиняването на рак. Хората пристрастени към алкохол, цигари и кафе, са изложени на особено голям риск.

• Какво е кофеинова алергия?
Някои хора са свръхчувствителни към кофеина. Те страдат след консумация от алергична реакция като обрив, екзема, сърбеж по кожата, пристъпи на паника, и недостиг на въздух.

• Безсънието свързано ли е с пиенето на кафе?
Безсънието е най-честият симптом на кофеинова чувствителност. Ефектите на кофеина върху съня зависят от консумираното количество кафе. Някои хора могат да изпитат по-леки симптоми, докато при други да има по-интензивен ефект. Качеството на съня също така зависи и от състоянието на индивидуалния човек.

• Имат ли пристрастените консуматори на кафе проблеми със зъбите?
Кафето и чая са най-честата причина за преждевременното пожълтяване на зъбите. Високото количество киселина присъстваща в кафявата течност предизвиква ерозия на емайла (защитното покритие на зъбите). Това може да доведе до пигментация и кариеси.

• Има ли връзка между остеопорозата и пиенето на кафе?
Консумация на кафе може да повлияе на костната матрица и да увеличи риска от остеопороза. Употребата на големи количества кафе би попречила на усвояването на калция. Той е основен минерал, отговорен за укрепването на костите.

• Води ли кафето до обезводняване?
Кофеинът е диуретик, или с други думи казано, вещество увеличаващо производството на урина. Това означава, че кафето има потенциала да доведе до обезводняване. Хората, които извършват редовна физическа активност, обезателно трябва да са хидратирани.

• Има ли холестерол в нефилтрираното кафе?
Пиенето на нефилтрирано кафе може да доведе до повишаване на нивото на холестерола. То съдържа веществата “cafestol” и “kahweol”. Тези два химикала могат да увеличат нивото на холестерол в човешкият организъм. Добрата новина е, че филтрирането премахва тези два елемента от вече свареното кафе.

• По-голяма консумация на кафе води ли до по-голям риск от сърдечно-съдов проблем¬?
Кафето може да  повиши нивото на химичното съединение „хомо-цистеин“. Това  може да увеличи риска от сърдечни заболявания и възникване на периферни съдови проблеми. Кофеинът също така може да блокира някои основни хранителни вещества, нужни на сърцето за нормалното му функциониране. В заключение – прекомерната употреба на кафе води до увеличаване на рискът от сърдечна недостатъчност.
А сега най-важният въпрос:
Каква е правилната доза кафе?
Също както при употребата на алкохол тук много важна е мярката.
Съдържанието на кофеин в чаша кафе, зависи от размера на чашата. Тя варира от 50 до 400 мг. на чаша. Малка домашна чашка кафе съдържа около 50 мг. кофеин. Смята се, че 400 мг. кофеин или 4 големи чаши кафе на ден е безопасно за здрав възрастен човек. Въпреки това, 12 унции кафе (около 350 гр.) на ден се смята за оптимално. Това е еквивалентно на 260 мг. кофеин.

С какво можем да заместим кафето?

• Безкофеиново кафе: Това е кафе лишено от кофеин… но не напълно. То е с много ниско ниво на кофеин – всяка чаша съдържа около 0-7 мг.

• Зелен чай: Зеленият чай е безопасен и здравословен заместител на кафето. Той съдържа големи количества анти-оксиданти. В зеленият чай също така има и кофеин, но той е в много ниско количество.
• Лимонова вода: За разлика от кафето, топла вода с лимон поддържа тялото ви хидратирано. Пиенето й също така помага да се избягнат нежеланите калории, които получаваме от кафето.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“