Девет рискови фактори за сънна апнея

С всяка изминала година транспортната индустрия, наред с тясно свързаните преки задачи по проблемите ѝ, касаещи най-вече предвижването на камионите, се ангажира с опазване здравето на кадрите си и анализира рисковете застрашаващи здравето на шофьорите. Трябва да отделите малко време, за да прецените дали може би вие имате някой от тези рискови фактори посочени по-долу, касаещи един много сериозен проблем, какъвто е сънната апнея. Ако смятате, че сте изложени на риск, моля обсъдете го с лекаря си.
Открийте имате ли някой от изброените по-долу  проблеми:

1. Наднормено тегло

Хората, които са с наднормено тегло имат четири пъти по-голям риск от сънна апнея, отколкото хората, които са с нормално тегло, тъй като мастните натрупвания около горните дихателни пътища могат да възпрепятстват дишането. Но не всеки, който има сънна апнея е с наднормено тегло.

2. Обиколка на шията

Хората с по-дебели вратове могат да имат по-тесни въздушни пътища. За мъжете, ако обиколката на врата е 17 инча и по-голяма, риска се увеличава. При жените, ако има обиколка 15 инча или повече, риска ще се увеличи.

3. Стеснени дихателни пътища

Може да сте наследили естествено тясно гърло, или сливиците ви могат да се разширяват и да блокират дихателните пътища, нещо особено често срещано при деца със сънна апнея.

4. Да бъдеш мъж

При мъжете е два пъти по-вероятно да имат сънна апнея. Въпреки това, жените са под риск, ако са с наднормено тегло и освен това техния риск също се повишава след менопаузата.

5. Възраст

Рискът от сънна апнея се увеличава с напредване на възрастта.

6. Семейна история

Ако имате членове на семейството със сънна апнея, може да сте с повишен риск.

7. Употребата на алкохол

Алкохолът, обезболяващи и успокоителни лекарства, отпускат мускулите в гърлото, което може да доведе до сънна апнея.

8. Пушенето

Пушачите са три пъти по-застрашени да имат обструктивна сънна апнея, отколкото хората, които никога не са пушили. Тютюнопушенето може да увеличи количеството на възпаление и задържане на течности в горните дихателни пътища.

9. Задръстване на носа и гърлото

Ако имате затруднено дишане през носа, възможно е, то да бъде от анатомичен проблем или алергии и най-вероятно ще развиете обструктивна сънна апнея.

Човек не може да си смени пола, за да не е в рискова група, нито пък ако е възрастен да се подмлади, но всички други рискови фактори са преодолими, например затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и т.н.
Струва си човек да се вземе в ръце и да удължи живота си, да укрепи здравето си, за да живее пълноценно.

Бъдете Здрави!
Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“