Как да избегнем зимните аварии

Специалистът Хомер Хог ни съветва за начало вместо да се разпиляваме в хилядите детайли, да се фокусираме върху основните три възможни източници на проблеми – запалването, горивото и спирачките.
1. Проблемите със запалването могат да бъдат много изнервящи по няколко причини – те могат да бъдат лесни за предотвратяване, но биха се появили пак, ако не се подходи правилно към тях. Много често се случва да повикате обслужване за аварийно запалване през някоя извънредно студена сутрин и проблемът да се повтори само след няколко дни. Едно нещо е много важно да се разбере добре: вашият алтернатор не предназначен да зарежда изпразнени или неизправни акумулатори. Неговото предназначение е да поддържа вече заредените батерии и да осигурява електрическото захранване на вашият камион, когато той е в работно състояние. Мистър Хомър, главен технически менажер на веригите TA и Petro, твърди, че през ранните му години, когато е бил техник на повикване, се е нагледал на шофьори, които си поръчват аварийно стартиране и след това тръгват на дълъг път без въобще да са отстранили източника на проблема.
Да се оперира автомобил, който е стартиран аварийно, без да е отстранен първоначалният проблем, според него може да доведе до два основни резултата: или алтернатора ще се развали, защото ще прегрее опитвайки се да зареди отишлите си вече батерии, или когато шофьорът загаси двигателя той няма да може да бъде стартиран повторно. Изключително важно е при всеки проблем да бъде намерена основната причина и тя да бъде отстранена. Това ще помогне да се избегнат допълнителни разходи и закъснения. Добрата новина е, че проблемите свързани със стартирането на двигател са относително лесни да бъдат диагностицирани и отстранени. Модерната екипировка в ремонтните работилници осигурява лесни и малко стресови за батериите процедури за тестване на тяхното състояние. С тази екипировка може също да се провери и състоянието на електрическите вериги, техните връзки и работата на алтернатора.
2. Дефектите свързани с горивната система са тези, които най-много допринасят за техническите проблеми през зимата. При ниски температури горивото се сгъстява и това прави по-трудно неговото протичане през горивните магистрали. Ако на всичкото отгоре в горивото има някакво наличие на вода или влага, то нейното замръзване могат да направят нещата още по-лоши. Всички тези фактори могат да доведат до неправилно функциониране на горивната система и това пък от своя страна да причини тотално спиране на двигателя. За да се избягнат тези неприятности трябва да се проверят дали нагревателите на горивото работят и дали водният сепаратор е закачен подходящо, така че да функционира по предназначение. Някои водни сепаратори се подгряват  през зимата чрез антифриз, който достига до тях по специални маркучи. Ако вашият двигател е твърде студен, дори и по време на работа, вероятността да имате някои от гореизброените проблеми значително се увеличава.
3. И на края нека да не забравяме, че най-склонна към замръзване, всъщност е спирачната система. Когато горещият въздух напусне компресора и се насочи по маркучите към въздушният изсушител (air dryer), той започва да се охлажда. Това охлаждане води до незабавно кондензиране на всяка капчица влага. Въздушният изсушител, ако функционира нормално, ще премахне голяма част от този конденз, но почти неизбежно е известно количество влага да остане и наново да се кондензира, само че този път в резервоарите за въздух. Старателният шофьор, който ги знае тези работи, обезводнява резервоарите след всеки работен ден, използвайки клапаните на тяхното дъно. Това значително ще намали остатъчната влага, която би могла да влезе в спирачната система. За да намалите наличието на вода, която би могла да причини технически проблем, сменяйте навреме и филтъра на въздушния изсушител (desiccant). Ако при отваряне на пробката на въздушните резервоари, наблюдавате да излиза значително количество влага, това е предупредителен сигнал, че нещо не е наред. При вкарване на обезмразители във въздушната система, пускайте ги да циркулират след въздушният изсушител. Влаго-абсорбиращите материали в него имат лимитиран капацитет за количеството влага, което могат да задържат и ако се прибавят и размразяващи химикали, това неминуемо ще доведе до значително намаляване на неговите работни възможности.
Ако още не сте започнали, запретвайте ръкави и се заемайте с превантивното обслужване, преди да сте закъсали в дълбокият сняг.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“
Хомер Хог води рубриката „Поддръжката е от значение“ в шоуто „Роуд Дог Тръкинг“ по канал 146 в сателитното радио Сириус Екс Ем във всеки първи и трети петък на месеца.
Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.