Нашите досиета или невидимата ръка, която ни управлява

Далече ли живеете от вашия терминал или гараж? Наскоро ли сте изкарали шофьорското училище? Женени ли сте?
Ако вашият отговор поне на един от тези въпроси е да, то вероятността молбата ви за работа да бъдете отхвърлена от някой работодател в транспортната индустрия, чувствително се увеличава. Потенциално съществуват стотици подобни фактори, които биха могли да се вземат предвид от анализаторите при събирането на данни, които както смятат те, ясно показват как поведението на шофьорите, особеностите на техните характери, демографските характеристики и още много други данни могат да повлияят на риска от обръщане на камион или въобще на безопасността при шофиране.
Собствениците на големите транспортни компании продължават трескаво да търсят начини да превърнат своите настоящи, дори и бъдещи, шофьори в купчини от информация и данни, от които да си взимат по малко, опитвайки се да превърнат процесът в наемане на работници в аналитично изкуство. Тази постоянно натрупваща се вълна от информация, съчетана с нарастващият ентусиазъм към по-голям контрол от страна на големите играчи в транспортната индустрия, е на път завинаги да промени отношенията между шофьори и работодатели.
Поглед в бъдещето:
•     Изпълнителните директори на транспортните компании в бъдеще ще са по-склонни да преценят шофьорите по вече съществуващите данни за тях, отколкото от преки впечатления и разговори.
•     На пръв поглед безобидна информация, може да се окаже основателна причина да не бъдете наети на работа или дори да бъдете уволнени.
•     Данните свързани с безопасността на вашето професионално поведение ще диктуват кога да се проведат специфични курсове или преквалификации.
„Всичко това идва със светкавична бързина“, казва Стив Браян.
Той е изпълнителен директор на „Vigillo”, една от водещите фирми за преработка и анализ на федералната програма за спазване, безопасност и отговорност към действащите закони и изисквания. „Vigillo”, вече работи с много от големите превозвачи в транспортната индустрия и както Стив твърди:
„Нашите клиенти много бързо ще видят големи цифри на увеличение на печалбите си, идващи от правилното използване на големите масиви от данни. Тук говорим за увеличения над 40 или 50 процента.“
Макар че има много ентусиазирани бизнесмени от отварящите се перспективи в тази област, много от шофьорите работещи в големите компании както и някои собственици на камиони са силно скептични по отношение на бъдещето. Тези, които по някакви причини са допуснали грешки, ще се наложи да платят някаква цена. От друга страна в тази нова ситуацията се предполага че компаниите ще се опитат решително да задържат най-добрите си шофьори, инструктори и всички заети с повишаването на квалификацията на персонала. Трябва да се вземе предвид фактът, че в тази настъпваща ера на данни и информация, в която и при най-малка грешка обстоятелствата могат да се обърнат срещу шофьорите, една компания ориентирана към избягване на риска може да бъде желано място за работа.


Една от най-успешните стратегии за използване на събраните персонални данни е по-голяма ефикасност при наемане на кадрите.
„Най-бързото напредване е в по-доброто разбиране на нуждите и изискванията на самите шофьори“, казва Дин Крок, президент на Omnitracks Analytics.
В тази цел също е фокусирана и Stay Metrics, друга компания занимаваща се с обработка на данни за шофьорите. Според нейният президент Грег Кинеар индустрията твърде дълго е стояла на едно место без да се развива, използвайки само генерална информация и сега е време да се започне кардинална промяна с използването на персонални данни.
„На пръв поглед – посочва той – много фирми може да изглеждат почти еднакви, но съвсем малки разлики в корпоративната култура могат да се окажат решаващи в безкомпромисната конкуренция.“
Ето и някои примери от анализа на информация, до които са стигнали някои от компаниите:
Interstate Distributor Co – компания с 1400 камиона, за сухи товари
Decker Truck Line – фирма с 700 камиона, предимно тип „фледбед“ и „рефриджерейтъри“, базирана в Форт Додж, Айова. Те пък са намерили интересна зависимост – шофьорите, току-що пристигнали от шофьорските училища, имат по-голям шанс да обърнат камион или да направят произшествие. Взмайки този факт предвид, компанията е спряла да приема на първо време шофьори, но поради големия недостиг се е върнала към тази практика, само че този път с допълнителното изискване – те да са карали поне една година.
Когато количеството на обърнати камиони в Milan Supply Chain Solutions е надминало 100%, компанията базирана в Джаксън, Тенеси е стигнала до извода, че 75% от уволнените шофьори не са женени, 17% са такива, които са напуснали един път и после са се върнали и 88% имат периоди средно по шест месеца без работа през последните 3 години. Компанията бързо е предприела мерки, за да свали процентът на произшествия до 40%. Сега тя праща новопостъпващите шофьори до различни департаменти преди да вземе крайното решение. Знаейки, че ангажирането на съпругата/съпруга е важно условие, компанията сега предлага и семейна здравна застраховка.
Такива въпроси, за това какви са били предишните работодатели, периодите на безработица и семеен статут, каквито можеше да се намерят в предишните формуляри за започване, за в бъдеще ще се окажат само върхът на айсберга от информация, която ще се събира за шофьорите. Преди около две години Stay Metrics е започнала изследователски проект за Университета Нотър Дам, в който е включила 450 шофьори от седем компании нейни клиенти. В това проучване са събрани различни персонални лични данни, в това число и хигиенни навици, емоционални профили и белези на поведение. Тимоти Джъдж – директор на изследването твърди: „Шофьорите със склонност към лична подреденост, имат тенденция да поддържат работните документи и работното си място в по-добро състояние. Тези, които са по-избухливи са по-склонни да направят компромис с изискванията за безопасност.“
Според специалистът в тази област Браян Виджило, макар новите техники за събиране на лична информация да звучат някак много потискащо, няма място за притеснение. „Аз не мисля – казва той, – че ще се намерят кой знае колко, чак толкова лоши водачи, които да бъдат незабавно уволнени. Просто професионалните шофьори трябва да разберат, че за щастие или нещастие те са се насочили към професия, която може да коства живота на много хора и да приемат факта, че по тази причина ще бъдат подложени на щателни бъдещи анализи.“
Ето някои изненадващи изводи до които са стигнали анализаторите на данни до сега:
•    Местоживеенето. Професионалните шофьори които живеят в щати с недостатъчен поток от товари, имат по-големи проблеми, когато решат да се прибират в къщи. Очевидно е, че те ще бъдат и по-склонни да напуснат текущата си работа.
•    Текстването. Някои повтарящи се фрагменти в съобщенията, специфични думи и изрази, съчетани с допълнителни данни, като изминати мили или платени и неплатени бонуси, могат да предвидят идващо напускане или дори произшествие.
•    Време прекарано в чакане. Колкото повече шофьорите са принудени да чакат за товарене и разтоварване, толкова повече те са склонни след това да карат с по-голяма скорост за компенсация и следователно да поемат по-голям риск.
•    Задължителните прегледи за физическо състояние. Статистиката показва, че най-голям процент напускания стават някъде 9 месеца преди датата за преглед. Това може да се обясни с факта, че хората предпочитат да си сменят професията, отколкото начина на живот и да носят специални устройства докато спят.
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“