Позициите в които спим

Няма съмнение, че процесът на спане е жизненоважен за човешкият организъм. За качеството на съня също така е много важно в каква позиция се намираме докато спим.

1.    В тази първа позиция ние се намираме по гръб и ръцете са отпуснати по продължение на тялото. Тази позиция позволява нашият гръбначен стълб да бъде напълно отпуснат стига възглавницата, която използваме, да не е прекалено висока. От друга страна, тези които използват тази позиция за сън има тенденция да хъркат повече и по-често се наблюдават случаи на сънна апнея.

2.    По гръб и с ръце вдигнати над главата. Някои наричат този тип позиция „морска звезда“. Тя също е полезна за гръбначният стълб независимо дали ръцете прегръщат възглавницата или не. Макар че, също както при предишната позиция може да се наблюдава хъркане или надигането на стомашни киселини и да не забравяме, че вдигнатите ръце може да накарат раменете да не се чувстват комфортно и дори да бъдат наранени, защото се слага напрежение на техните нерви.


3.    По корем. Тази позиция е добра за вашето храносмилане. Проблемът тук е, че понеже не можете да дишате през възглавницата си, трябва да извиете главата си на една страна. Това може да натовари врата ви и дори да предизвика болки в гърба.

4.    Позиция на зародиш. Това е може би най-лошият избор на позиция за спане. Макар, че някои се чувстват удобно свити на „кравай“ с колене прибрани до брадичката, тази позиция може да натовари врата и гръбначния ви стълб. Мака че, при тези които са бременни или хъркат, подобна поза може да е от полза.

5.    Легнали на една страни и ръцете поставени отстрани на тялото. В тази позиция вашият гръбначен стълб е най-добре стабилизиран по неговата естествена извивка. Това може да е от полза, ако страдате от болки във врата и в гърба. Тук отрицателният ефект е върху вашата кожа, защото гравитацията може да предизвика бръчки или увисване на бюста.

6.    Тази позиция е подобна на предишната и има почти същите положителни или отрицателни ефекти. Тук не бива да се забравя че притискането на нервите на ръцете може да доведе до сериозни наранявания.

7.    Същата позиция само че от дясната страна. Да се притиска сърцето може да се отрази негативно на пулсът, ако сте пък наляво има опасност да натоварите вашите вътрешности и черен дроб. Обикновено когато жената е бременна, докторите препоръчват тя да спи на лявата си страна, защото по този начин се подобрява кръвообращението на зародишът.

8. Сграбил възглавницата. Това донякъде е подходяща позиция. Идеята да си помогнете с възглавницата понякога е добра, особено когато имате болки в гърба. В този случай поставете възглавницата под арката на вашият гръбначен стълб. Можете да я поставите между коленете си или между бедрата си, така че да облекчите натоварването на ставите си.

Експериментирайте с посочените позиции за да намерите най-подходящата за вас.
Лека нощ!

Тодор Паунов,
асистент по медицина
в. „България СЕГА“