Новини от транспортната индустрия

1. Американската армия стартира тестове в действителни условия на безпилотни камиони.
Американската армия изпита нови технологии за управление и контрол на конвои (колони от тежкотоварни автомобили), в началото на септември в празните платна по магистралите в щата Мичиган. Това е първата стъпка в изграждането на цялостна мрежа от изцяло автономно управлявани камиони и коли.
Правителството на щата  е в програма за партньорство с военно-изследователският институт на име „Тардек“, като предоставя пътищата на територията на Мичиган за изследване и развитие на новите технологии, за безпилотно управление при професионалните камиони.
„Имаме общ интерес в нарастващите възможности свързани с автономното управление на автомобили, които могат да бъдат полезни не само във военните конфликти, но така също и при цивилният автотранспорт “, твърди Пол Роджърс, директор на армейският изследователски център.
„Тардек“ си е поставил задача да разработи взаимодействието между безпилотният автомобил и инфраструктурата, така че влиянието на страничните фактори да бъде сведено до минимум и по този начин да се гарантира снабдяването касаещо войниците в бойни условия.

2. Нови изследвания показват, че марките машинно масло с подходящ вискозитет на смазване могат да подобрят разходът на гориво с 1,5%.
Нови лубриканти с по-нисък коефициент на смазване започват да се предлагат на пазара. Маслата СК-4 или FA-4 водят до по-добра консумация на гориво от 0,5 до 1,5%, както твърди Съвета за ефикасност на товарите в Северна Америка. В неговия доклад се препоръчва превозвачите, които използват професионални камиони клас 8, да заменят употребата на старите марки двигателно масло с показатели 15W/40 при опериране на тежкотоварни камиони, с новите „по-леки“ масла от типа СК–4 с показатели 5W/10W-30, които ще бъдат на разположение на пазара в края на годината.
Втората стъпка от страна на North American Council For Freight Efficiency (NACFE) евентуално ще бъде следващата препоръка да предложи маслото FA-4 или неговите варианти за всички камиони с дизелови двигатели от 2017г. , което ще прибави още от 0,4 до 0,7% в спестяването на горивото. И двете нови масла са създадени на базата на това, което преди беше известно като Proposed Category 11 или за по-накратко PC-11, което NACFE препоръчваше за използване от собствениците на камиони с процент на възвращаемост на инвестицията в най-лошият случай от 0,5%. Изпълнителният директор на агенцията е обявил пред репортери, че най-малко 20% от наличните камиони в индустрията ще преминат на новите масла.

3. Според доклада на АТА, транспортната индустрия ще инвестира най-малко 9,5 милиарда всяка година във връзка с подобряване на безопасността по пътищата.
За първи път проведено проучване от страна на Американската Трък Асоцияция показва, че най-малко 9,5 милиарда инвестиции годишно, отиват в транспорта за осигуряване на по-голяма безопасност.
„Всички знаем, че приоритетните инвестиции на тази индустрия се използват за мерките за безопасност – казва изпълнителният вицепрезидент на АТА, Дейв Осиецки – но сега, след финализирането на нашето проучване, можем да видим и цялата финансова картина на тези усилия.“
АТА разделя годишната инвестиция от 9,5 милиарда на следните главни категории:
•    Технологии в камиона: системи за избягване или смекчаване на сблъсъка, системи за предупреждение при липса на видимост, контрол за стабилността на автомобила, записване на събитията с видео записващи устройства, електронни шофьорски дневници и други технологии свързани с безопасността.
•    Обучение на шофьорите: семинари по безопасността, заплати на ангажираният състав и на консултантите, преквалификационни процеси и заплати на инструкторите, обучение за боравене с опасни материали.
•    Заплащания свързани с безопасността: награди и бонуси свързани с подобряване на качеството на работа.
•    Спазване на постановените правила: досиета с данни касаещи транспортните компании и отделните шофьори, тестове за алкохол и наркотици, проверки по желание на самите транспортни компании във връзка с безопасността, наемането на специалисти и консултанти в тази област.

4. АТА коментира позитивно готовността на Федералната Администрация по безопасността да преразгледа данните постъпващи за транспортните компании, относно катастрофи или инциденти, които не е могло да бъдат избегнати.
Най-сетне това, за което АТА се бореше от много дълго време, се случи – федералната администрация стартира пилотна програма, която ще изчисти от базата данни на транспортните компании, тези за катастрофи, които не е могло да бъдат избегнати.
„Още от момента, когато беше наложена практиката да се създават досиета на транспортните компании, АТА обърна внимание, че катастрофите които не са по вина на шофьора, не би трябвало да влизат в данните на досиетата – казва президентът на АТА, Бил Грейвс. – Оповестената днес програма е стъпка в правилна посока, за да се премахнат тези неприятни и напълно незаслужени данни.“
Според новата програма, превозвачите ще имат възможност да оспорят случаи, при които има преки доказателства, че не съществува вина от страна на техните шофьори. Например в случаите, когато другите шофьори замесени в произшествията, са карали под влияние на наркотици или алкохол, когато са карали в неправилна посока или са се ударили отзад в камион, когато той е бил подходящо паркиран. В тези случаи влизат и тези при които е било ударено животно, извършено е самоубийство с автомобил или произшествието е станало по причина на неизправна инфраструктура.
АТА се надява, че това е една от стъпките за създаване на една справедлива и правилно функционираща система за събиране на данни за участниците в пътното движение, казва Грейвс.

5. Поръчките на камиони клас 8 са най-слабите от 6 години насам.
Поръчките на камиони в Северна Америка през юни спаднаха до най-ниските нива и се изравниха с тези от 2010 г. Групата за изследване ACT Research Co. показва: продажбите възлизат на 13 000, което може да се сравни само с втората четвъртина на 2010 г. и е по-малко с 35% (20,287 продажби) от миналата година.
„Продажбите на камиони клас 8 продължават да спадат“, твърди президентът Кени Виет.
Миналия месец Волво Тръкс за Северна Америка клон на Волво Груп, обяви че съкращава производството на камиони в Дъблин, щата Виржиния, считано от края на август 2016г. заради продължаващият спад на продажбите.
Даймлер Тръкс за Северна Америка също обяви в края на юни, че планира да съкрати 1 240 работни места в Северна Америка заради слабите продажби на камиони клас 6-8, които са с 15% по-малко от 425 000 за миналата година.
Тези два производители на камиони държат повече от 60% от пазара в САЩ.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго
в. „България СЕГА“