Биг брадър и работата на професионалният шофьор

Инспекции от дистанция ще отчитат 24 часа в денонощието дали професионалните шофьори са извършили нарушение и дали техните камиони са в изправно техническо състояние.
Вече не е тайна за никой, че тоталният контрол над шофьорите и автомобилите по националната пътна система, най-сетне става ежедневна реалност. Той става възможен най-вече с развитието на безжичните комуникационни системи позволяващи размяна на данни между автомобила и стационарни станции-пунктове, намиращи се на ключови места по пътищата. Опростеният вариант на тази контролираща система се тества в момента.
Представете си, че датчиците на камиона могат да изпращат данни за извършени нарушения от шофьора и техническите неизправности по камиона директно към компютрите на контролиращите органи, намиращи се в непосредствена близост до пътя. Такава трудна за вярване дистопия е вече реалност.
Да предположим, че шофьорът получава няколко съобщения за технически проблеми, но продължава да не взема никакви мерки. Следващото съобщение отива директно в департамента по транспорт и автомобилът незабавно ще бъде изкаран за проверка или ще му се дадат 15 минути да се изтегли от пътя, за да не представлява опасност за останалите участници в пътното движение. Първоначално обаче най-вероятно няма да се вземат такива драстични мерки преди да се приготви законовата база за подобен тотален контрол по пътищата. Но нека не забравяме, че по-трудната технологичната част вече е в готовност и приемането на съответните закони не изисква много време. Радиостанциите в кабините, сателитните връзки и сателитното радио са вече стара тема. Сега идва ред на електронните шофьорски дневници, техническото диагностиране от дистанция и много функции базирани на GPS системите, които директно свързват информацията от камиона с авторемонтните екипи,  неговият собственик или с мениджърите от транспортните компании.
Постоянното следене на критичните за управлението системи в модерните камиони, като правилното използване на спирачките, прекомерното навиване на волана, че дори и за налягането на въздуха в гумите е вече на „въоръжение“. Като прибавим към тази картинка и бурното развитие на телематичните (управление от дистанция) технологии през последните години, можем да очакваме много скоро сценарий, в който камион преминаващ през контролиращ пункт да получи глоба още преди да е спрял и чак тогава да му се направи инспекция.
FMCSA има специален проект наречен „Безжична пътна проверка“, който има за цел според думите дадени в отчета за постигане на фаза 2: „… да се демонстрират предимствата и ефективноста на оборудваните с модерни технологии камиони, които могат да се проверяват 25 пъти по-често в сравнение с досегашните физически инспекции на автомобилите и техните водачи, като по този начин се постигне по-висока безопасност при пътното движение“.
Това ще са много повече проверки от тези, които текущо се извършват по пътищата и как всичко това ще се отрази върху рейтинга на транспортните компании и на шофьорите можете да се досетите сами. Федералните контролиращи органи винаги са имали проблем с анализирането на малките транспортни компании поради липса на данни. Сега с новите технологии и с по-чести проверки този проблем ще бъде окончателно решен.
„Всичко това ще се случи в близките 15 години – казва Джей Томсън от Асоциацията по транспортен бизнес, – това което идва е, че новите сензори ще правят възможно да се вземат бързи и навремени мерки.“
За контролиращите органи тези електронни устройства имат невероятно предимство, защото улесняват неимоверно много проверките и повишават ефективността на предприеманите мерки.
Фаза 3 от проекта на FMCSA ще започне всеки момент. Тя засяга въвеждането на електронни шофьорски дневници и телематични устройства при камионите. По този начин информацията за това колко са карали шофьорите и други данни свързани с безопасността на движение ще се предава безжично, като няма да се налага камиона да спира и дори да намалява скоростта си. Този проект си поставя за цел да се направи възможно техническите проверки да се извършват от дистанция.
Вече са въведени текущи практики за събиране на данни за нарушения откривани при транспортните инспекции, които текущо се отразяват върху рейтинга на транспортните компании. Миналата година мина нов закон, който много не се коментира в медиите – така нареченият FAST AKT. Според него конгресът задължава FMCSA да изследва доколко вече съществуващите технологии, като Drivewize и PrePass, могат да бъдат съвместими с новата програма Wireless Roadside.
Drivewize вече демонстрира през 2013 г. как може да се допълнят рапортите от инспекциите на камионите и шофьорите с допълнителни данни събирани от електронните датчици. През тази година се очакват нови „модерни“ инспекции от 3-то ниво да се провеждат в щатите Вирджиния, Мериленд, Пенсилвания и Делауер. Все още обаче е невъзможно да се протоколира инспекция от трето ниво без шофьорът да се срещне очи в очи с контролиращият офицер и това май няма да бъде променено в близко бъдеще.
Дали има употреба на алкохол или дали шофьорът си е поставил безопасния колан, засега ще се проверява „ръчно“ от полицаят.
В случаят с експериментът с Drivewize, камионите ще са екипирани с устройства наречени PreClear, които ще са в състояние да изпращат данни до проверяващите в пътната станция. Те по най-бързият начин ще се отразяват в документите и когато камионът спре на паркинга, там вече ще го чака офицер с вече готови попълнени бланки за инспекция от трето ниво.
Подобни практики обаче, показват че технологиите вървят към пряка конфронтация с четвъртото допълнение на конституцията на САЩ и застрашават личната неприкосновеност на гражданите. Трябва да очакваме големи полемики на тази тема, които често да използват термина „Биг брадър”.
Успех!
Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“

Забележка: Горната информация има общ характер и не може да се използва за решаването на индивидуален проблем. За конкретни каузи се обръщайте към квалифициран (лицензиран, ако се изисква по закон) специалист.