Жената с мъжката професия

Децата са най-голямото богатство на човек. Наследниците ни градят своя образ по наше подобие, възхищавайки се на силните ни черти и смелост да се борим с живота без да подозират, че те са тези, които ни дават сили да продължим напред въпреки трудностите. Заради тях ще направим дори невъзможното възможно и ще обърнем света наопаки, ако е необходимо, защото те са част от самите нас. Те ни обичат безусловно – без значение кои сме, с какво се занимаваме или какви грешки сме допуснали в миналото. Никога не бихме искали да видим разочарование в очите им, болка изписана по лицата им или да ги подлагаме на изпитания и лишения, каквито бихме приели самите ние.
Точно това са и причините c да започне работа в трък индустрията. Жената родена в Горна Оряховица стартира в мъжката професия преди пет години. От тогава тя изминава град след град, държава след държава кръстосвайки Европа надлъж и шир.
Макар днес да стои зад волана, управлявайки тази голяма машина, Йорданка е инженер и преди това е работила в предприятие в град Дебелец. Кратко след фалирането му идват и тежките времена. Останала безработна, българската реалност я връхлита, като повлича със себе си още злощастия. Съвсем скоро умира съпругът ѝ, оставяйки я сама с грижите за двете им деца. Но вместо да се откаже, въпреки трагедията която преобръща живота ѝ, тя продължава смело напред, защото има дъщеря и син, заради които трябва да се бори. Така започва историята на една жена с изключително присъствие на духа.

Кинова тегли кредит, с който изкарва всички необходими категории за шофьор на ТИР и постъпва на работа в частна фирма. И макар да не иска да оставя децата си, знае че това е единственият начин, по който може да им помогне и да подсигури бъдещето им.
Тежкотоварният камион се превръща в неин подвижен дом, отвеждащ я на различни дестинации. Но макар обикаляйки из нови места, липсата по децата ѝ не минава. Бивайки майка от разстояние, има възможност да контактува с тях по телефона и чрез интернет, въпреки че нищо не е в състояние компенсира километрите дистанция.

Иначе дамата харесва професията си, защото обича да пътува сред непознати места. Единственото, което я дразни изпълнявайки я, е обаждането на диспечерката от България, ако си позволи да кривне от заложения в GPS-а маршрут. Парите, които получава определя като добри и споделя, че дори може да си позволи да заделя известна сума настрани, които ще пази за внучетата си. Не, тя все още няма такива, но искрено мечтае някой ден да стане баба. Но дори и тогава няма да се откаже от шофирането на камиона, защото знае, че именно в този момент финансите от работата ще бъдат от жизненоважно значение. Затова, като майка за пример и дай Боже бъдеща баба, ще продължава да работи въпреки липсата, защото движеща сила в това тежко решение е любовта.

Никол Сашова,
в. „България СЕГА“