Няма нищо по-хубаво от лошото време

Чели сте този роман от Богомил Райнов, нали? Заглавието, разбира се, е метафорично казано. Дали на авторът му харесва да му вали на главата или не, си е негова работа, но професионалните шофьори и хората работещи в транспорта много добре знаят, че животът им зависи от времето. Сега е лято и сезонът на дъждовете и бурите още не е започнал. Не бива обаче да забравяме през какво минахме, за да стигнем до тук.
Помните ли?


Водите прелели язовирната дига, носещи се към града Колумбия

 Ураганът Йоаким

„Катастрофално наводнение“, това беше главната новина в медиите на 3-ти октомври миналата година, когато проливните дъждове буквално пометоха Южна Каролина причинявайки разрушения и смърт. Тези дъждове бяха следствие от урагана Йоаким. Макар всъщност този ураган да не удари директно САЩ (той се разви в океана), щетите бяха причинени от неговият въздушен фронт. Резултатът бяха проливни дъждове. Дъждове, които продължиха цели дни.
Когато ситуацията започна да става неконтролируема, щатът обяви бедствено положение, магистралата I-95 беше затворена, цели градове бяха евакуирани и резидентите бяха принудени да напуснат домовете си. Общо 18 язовирни стени преляха или колабираха през тази буря.
Водите на един от тези язовири наводниха Колумбия в Южна Каролина. Един от жителите сподели:
„Просто не можех да повярвам, че това което виждам се случва наистина! Опитвах да се добера до работата си, след като бурята вече беше отминала и навсякъде имаше отнесени от водата пътища и локви с размерите и дълбочината на малки водоеми. Седмици наред бяхме блокирани от водата по пътищата.“
Наистина щетите бяха реалност: 15 души мъртви в произшествия свързани с наводненията, аварийните служби с над 175 спасителни операции и повече от 800 души останали без покрив на главата си. И всичко това само в града Колумбия. За Южна Каролина – над 400,000 хора извън домовете си и също над 16 водно-питейно снабдителни системи изправени пред значителен риск от замърсяване след наводненията.
„Вече валеше цели три дни и нямаше никакви изгледи да спре – продължава местният жител – Решихме че трябва нещо да се направи и да си помогнем сами. Започнахме да събираме храна, вода, одеяла и неща нужни за персонална лична хигиена. Организирахме и много парични помощи под формата на електронни карти за подаръци и т.н.“
След две седмици на събиране и активност от местните резиденти, събраното е било предоставено на Армията на спасението.
Месеци наред много области в Южна Каролина продължаваха да се възстановяват и презастрояват. Специалистите определят наводненията в щата като събитие на хилядолетието. Това означава според тях, че всяка година шанса да се случи такава катастрофа, каквато удари Южна Каролина през 2015г., е едно на хиляда.

Товарният кораб „Ел Фаро“

Разбиването на товарният кораб „Ел Фаро“ в океана.
В окото на урагана „Йоаким“ товарният кораб „Ел Фаро“ регистриран в Джаксънвил, Флорида, изчезна в морето. Корабът напуска Джаксънвил на 29-ти септември и се отправя за Сан Хуан, Пуерто Рико.
Капитанът на 260 метровия (790 фута) плавателен съд, е имал информация за времето около него и е рапортувал че планира да заобиколи бурята. Той е държал планираният курс за следващите 21 часа, когато става ясно, че да се заобиколи бурята става невъзможно. Междувременно „Йоаким“ се разраства до ураган категория от четвърта степен със скорост на вятъра над 130 мили (180км.) в час. Крайбрежните патрули са съобщили, че корабът на който са се намирали 28 американци и 5 поляци е потънал през октомври близо да Бахамите. Останки от „Ел Фаро“ са намерени разпръснати на площ от 225 квадратни мили. Оцелели не са открити. Тази трагедия развълнува всички, но особено разтърси моряците и техните семейства.
През ноември американската военно-морска флота, използвайки подводница управляема от дистанция, откри корабът на дълбочина от 3 мили. Националният съвет по безопасността на транспорта потвърди идентификацията на съда. Говорител каза, че започва разследване за причините предизвикали произшествието. Това разследване продължава и до днес.

Зимната буря през 2016г.


Сателитна снимка на снежната буря „Йонас“

Зимната буря „Йонас“,която удари източният бряг през 2016г., постави рекорд по причинени щети. Бурята донесе огромно количество сняг, като рекорда беше в Западна Виржиния, където преспите надминаха 42 инча (1м.). В най-малко два щата снегът достигна над 2 фута (над 60см.), 14 щата отчетоха над 1 фут (30см.) паднал сняг в следствие на бурята „Йонас“. Професионалните шофьори на камиони трескаво потърсиха спасение по трък-стоповете, кой където намери. Беше издадена забрана за движение по пътищата в Пенсилвания и Ню Йорк. Цялата транспортна индустрия беше затворена поради „Йонас“. Шест щата бяха принудени да обявят бедствено положение и разрешиха на шофьорите да направят изключение и да карат повече от разрешените часове, за да се спасят от бурята.
Най-малко 28 души загинаха в снежната буря, 250,000 останаха без ток и стотици катастрофи бяха рапортувани. Експертите оцениха икономическите щети в следствие на снежната буря „Йонас“ на около един милиард.
И така, сега не е ли по приятно да се наслаждаваме на хубавото лятно време?
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“