Сега е момента да проверим еъркандишъна на камиона си

Еъркандишънът или за по-кратко A/C системата, е нещо, което е извън нашето полезрение и по тази причина се сещаме за него чак когато зимата си отиде и настъпят летните горещини. Тогава бързо завъртаме копчето в автомобила от червения на синия сектор, надявайки се въздухът, който нахлува в колата да  е студен. Понякога обаче A/C системата не дава това, което се очаква от нея и в лицето ни започва да духа горещ въздух, като единственото ни спасение е да си отворим прозореца. Макар че компресорът все още работи, ако оставим нещата така, го чака бавна но неизбежна „смърт“, поради недостатъчното количество охладител постъпващ към него от вече охладената част на системата.
Внимателната проверка и навременно обслужване ще ни помогнат да осигурим правилното функциониране и по-дълъг живот на нашата въздушна охладителна система. Четири от нейните главни компонента трябва да са в изправно състояние. Това са: филтъра за кабината, подходящо количество на охладителя, кондензатора и клапите за въздух към кабината.
Много често въздушните филтри за кабината не се поддържат правилно, защото те нямат уреди и са извън полезрението ни. Някои от нас може би даже не знаят къде са те и как можем да стигнем до тях. Ако този филтър е непочистен, то A/C системата най-вероятно ще „прекъсва“ и ще направи невъзможно охладителят да достигне до компресора. Това прегряване не само ще развали компресора, но и в резултат ще разнесе метални стружки и парченца по цялата система. Така че, сега в началото на летният сезон проверете въздушният филтър на кабината и ако е необходимо го сменете. Имайте предвид, че ако карате по прашни или пустинни пътища ще трябва да правите тази процедура по честичко. „Колко?“ – колкото е наложително.
При повечето от съвременните камиони се използва охладител (refrigerant) от типа R134a. Неговата молекулна структура е изключително миниатюрна, което предразполага A/C системата към течове много повече от старите изпитани системи, които са били на „въоръжение“ преди десетилетия. На всичко отгоре производителите на камиони намалиха количеството на охладителя, така че и най-малката загуба е голям проблем за правилното функциониране на системата. За кратко време, ако добавим малко охладител, може да се наблюдава известно подобрение, но тава би накарало шофьорите да не обръщат достатъчно внимание на периодите когато системата не работи. Всъщност, ако има моменти когато A/C не работи на 100%, то това е знак, че сега е момента да се провери за теч, да се извърши ремонт и евентуално да се презареди с подходящо количество охладител.
Кондензаторът който е монтиран отпред на радиатора трябва редовно да се почиства така че, потокът засмукан въздух да е способен да задържи доларова банкнота без тя да падне на земята. Този тест може да извършите, ако не искате да обменяте долари и с някоя по лека валута- като левове например. Ако оставим шегата настрана, почистването на кондензатора е много важно. Насекоми, кал, парченца от пластмасови торбички и други материали, които могат да попречат на въздушният поток, трябва да бъдат отстранени. Кондензаторът всъщност е мястото където се отдава топлината абсорбирана от охладителя, благодарение на циркулацията на въздух, така че тя на свой ред да избяга в атмосферата. В случай, че тази циркулация е ограничена, топлината се задържа в охладителя и когато той достигне до компресора предизвиква скъсяване на неговият живот или повреда. Добра идея е да се използват специализирани препарати за почистване от рода на Simple Green, като се напръскат с маркуч. Дори и най-малкото количество наслоена прах и всичко незабележимо за окото, ще намали ефикасността на кондензатора.
Накрая да не забравяме, че модерните камиони имат A/C системи контролирани от един или повече компютри. Една от системите, които този компютър(и) контролира са въздушните магистрали и клапи (directional doors). Те се намират зад шофьорското табло и под подовите панели и служат да осигурят път на въздуха до определени локации. Последните модели камиони са оборудвани със „смесена“ система, която позволява едновременно използване на парното и на A/C- то. Инженерите са проектирали тези системи, за да се осигурят точно желаните температури, като компютрите дават възможност да се смесят топъл и студен въздух, същевременно да се измери текущата температура и автоматично да се стартира отново процеса, докато се постигне желаният резултат. Компютрите контролират и клапите през които минава и въздухът към кабината. Ако някое от механичните устройства е с неправилна настройка или по някаква причина не отговаря на подаваните команди, то желаното ниво на комфорт в кабината няма да може да се постигне. Добрата новина е, че всичко това може да се избегне лесно с някои прости стъпки описани в книжката с инструкции във вашият камион. Ако времето е критично за вас, можете да се обърнете към механик.
И така да обобщим:
•    Проверете и сменете въздушният филтър, ако е необходимо.
•    Проверете за течове и ако има – отстранете ги.
•    Почистете кондензатора.
•    Калибровайте, ако се налага, клапаните на въздушните магистрали.
Наслаждавайте се на горещото лято от добре охладените кабини!
Успех!

Чанита и Тодор Паунови,
Чикаго

в. „България СЕГА“