Симптомите на сърдечната атака

Линейка с въртящи се светлини спряна до камион на някоя бензиностанция или трък-стоп вече започва да става обичайно явление. Хората отдавна знаят, че най-вероятно става дума за сърдечна атака, която популярно се нарича – инфаркт. Особено неприятно при шофьорите е, че най-често те са сами в кабината, а точно в тези първоначални моменти помощта и бързата реакция са най-необходими. Сърдечната атака не е проблем само на професионалните шофьори, макар че те са една от най-силно засегнатите групи. Статистиката е доста страшничка за цялото население:
•     Около 610, 000 души умират от сърдечни проблеми всяка година в Америка. Това е една смърт от всеки четири.
•     Сърдечната недостатъчност е водещата причина за смърт както при жените, така и при мъжете. Повече от половината смъртни случаи за 2009 г. при мъжете са в резултат на сърдечни проблеми.
•     Коронарното сърдечно заболяване е най-често срещано от всички, като само то е причината за смъртта на около 370,000 души годишно.
•     Всяка година около 735, 000 американци получават сърдечна атака, като за 525,000 от тях това е за първи път, а останалите 210,000 вече са имали повече от една.
/данните са взети от американския  Център по контрол на заболяванията – Center of Disease Control/
Процентът на хората със сърдечни проблеми при различните етнически групи е различен. По-долу е една статистика отнасяща се за различните етнически групи на САЩ за 2008.

Раса или етническа група                                              Смърт в %
Американски индианци или
Коренно население на Аляска                                           18.4

Азиатци или хора от тихоокеанските
острови                                                                             22.2

Чернокожи от неиспански произход                                   23.8

Бели от неиспански произход                                             23.8

Останали                                                                           23.5

Сърдечните заболявания варират и географски. Както се вижда по-долу на картата, те са най-много на юг и най-малко на запад.

Бързите действия при сърдечна атака са решаващи. Преди всичко е важно да се разпознае сърдечният проблем навреме.
Инфарктът може да ви сполети изневиделица или проблемът да се натрупа бавно през годините. Много често хората не разбират какво им се случва, дори може да не са сигурни, че са получили сърдечен удар.
И тук за съжаление най-засегнатата група са шофьорите на камиони. Възраст, висок холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло и диабета са само някои от рисковите фактори за сърдечен пристъп.
Ето и симптомите, които според Американската Сърдечна Асоциация (American Heart Association) могат да ви предупредят, че получавате сърдечен удар:

– Дискомфорт в гърдите. Дискомфортът в центъра на гърдите, продължаващ повече от няколко минути, който ту затихва, ту се връща, може да бъде сигнал за настъпващ проблем. Той може да се усеща като неприятно налягане, притискане, тежест или болка.
– Дискомфорт в други области на горната част на тялото. Болки или схващания в едната или двете ръце, гърба, шията, челюстта или стомаха също не бива да се подценяват.
– Недостиг на въздух. Той може да протече с или без дискомфорт в гърдите.
– Други признаци. Допълнително може да се появи гадене, замаяност и обливане в студена пот.
Американската Сърдечна Асоциация предупреждава, че трябва да се направи профилактичен  преглед, преди да са настъпили проблемите. АСА препоръчва да се обадите на телефон 911 и при най-малкото съмнение, дори и ако не сте сигурни че сте получили сърдечен удар.
Бъдете здрави!

Тодор Паунов,
асистент по медицина,
в. „България СЕГА“

Медицинската информация предоставена в този материал е с образователна цел и не бива да се използва за поставяне на диагноза или лечение. Редакцията и авторът не поемат отговорност при грешно тълкуване на материала от читателите. Вземането на правилно решение е въпрос на лична отговорност. При здравен проблем потърсете лекар.