Как да сканираме документи когато сме на път

Кои от многото апликации за „умни“ телефони могат да улеснят живота ни при сканирането когато сме на път?
Използването на факсовете и скенерите по бензиностанциите и тръкстоповете, се оказва много скъпо и времеемко. В същото време идеята да се инсталират скенери в кабината на камиона не е добра- размерите са проблем и се налага наличието на компютър с подходящ софтуер.
Използването на апликации за модерните мобилни телефони е евтин и удобен начин за копиране и изпращане на изображения на документи с високо качество, като товарителници (bills of landing), отчети за горивото (IFTA paperwork) и други подобни.
Всеки от умните телефони оборудван с камера може да снима и изпраща изображения, но новите апликации позволяват те да бъдат редактирани и привеждани в подходящи формати за принтиране.
Някои от тези апликации са платени, други са безплатни при първоначално ползване, трети са абсолютно безплатни.
Апликациите като например Transflo Mobil + са предназначени да бъдат използвани от собственици на камиони, които оперират групово, съвместно с много колеги като тях (fleets), други като uDrove са замислени главно за електронно отчитане на изминатите мили, диагностиките на автомобила и неговите инспекции.
Процесът наречен сканиране има доста широк аспект. Това, за което ще говорим е предимно отнасящо се до сканирането на документи от професионалните шофьори на път.

Drive Axle – тази апликация автоматично обръща изображенията в подходящи размери (cropped files), но те все пак биха могли да бъдат променени с кликване и завличане (dragging). Тук има опция за подобряване на изображението чрез регулиране на контраста, сенките и тъмните зони и подобрение на местата съдържащи текст или диаграми. Снимките могат да бъдат взети направо с камерата на телефона, като може директно да се трансферират с помощта на апликацията. Сканираните файлове могат да се съхраняват по реда на тяхното сканиране, обозначени по желание на клиента, като по този начин се осигурява по-лесен достъп до тях. Може да си вземете безплатно тази програма от AppStore или Google Playstore.

CamScanner – това е една от най-продаваните апликации на AppStore. Тя дори беше представена по Си Би  Ес новините. Може да се каже и това, че е и най скъпата – с месечна вноска от 4,99$ за нейната разширена версия. CamScanner функционира също както и Drive Axle – изображенията автоматично се регулират с програмата по размер, като после могат да се преобразуват в PDF формат и да се запазят във файл, или да бъдат изпратени на получател, или в „клауд“.  Други предлагани опции са: сканиране на повече страници на един документ, функцията търсачка – OCR (optical character recognition) и бързо синхронизиране на документите между различните използвани устройства. Тази апликация може да бъде взета безплатно за устройства работещи с iOS, Android или Windows, но безплатната версия оставя воден печат на всеки сканиран документ. Платената не маркира и предлага по-голям обем за запазване на необходимите документи.

Genius Scan  – тази апликация е замислена на първо място с цел опростено и лесно използване, предлагайки всичките базови функции необходими при сканирането на едно место. Тук има впечатляваща опция, която позволява корегиране на снимка, която е взета под определен ъгъл и нейното удобно изпращане до получател във формат PDF или JPEG. Безплатни версии могат да се вземат от App Store или Google Play. На тези обаче, които платят 7$,  ще им се предостави възможност да складират файлове на клауд апликациите (cloud applications), като  GoogleDrive, Dropbox или Evernote.

Google Drive– интересното при тази апликация е това, че повечето от хората, които възнамеряват да я използват, вече са запознати по един или друг начин или с нея, или с подобни апликации на Google. В процеса на споделянето на документите, програмата ги трансформира в PDF файлове, които могат да се съхраняват в ползваното от клиента място в Google Driveaccount. Тази апликация е безплатна за всички платформи, но опцията за скaниране е на разположение само за версиите за Андроид. Тези които използват iPhone ще трябва да изчакат, докато програмата стане на разположение за iOS или да намерят друго решение.

FineScanner – тук клиентите имат възможност да изпратят желаните документи в 12 различни типа файлове, включително Microsoft Word и Excel. Тази възможност е много полезна, ако трябва да се запази първоначлният формат на файла. Апликацията може да бъде взета безплатно от App Store, но не е съвместима за използване с Android или Windows. Допълнителни опции за използване на програмата се предлагат срещу заплащане. Например, срещу 2 $ доплащане може да бъде активиран филтър за рекламите, а за още 5 $ се дава възможност да се използва OCR търсачка. Също както и при Genius Scan и тук имаме възможност да съхраняваме файловете и на други програми.

Mobile Doc Scanner – тази апликация е на разположение само използващите устройства работещи с Android. Базисната версия е безплатна, а тази струваща 1 $ предлага филтър срещу рекламите и скенове без водни обозначения. Програмата също дава възможностти за редактиране, които магат да изчистват текста, изсветляват тъмните участъци, подобряват контраста или да решават проблеми с цветовете. Опция (batchmode) позволява да се сканират повече от една страници на един файл.

Scanner Pro – тази апликация създадена специално за iOS струва
2,99 $, като има опция наречена Scan Radar. Тя позволява изображения от фото-библиотеката на iPhone да се преобръщат на формат PDF. Достъпът до снимките във вече сканираните документи е удобен и те биха могли лесно по-късно да бъдат обработени. Клиентите също могат да заключат апликацията чрез парола или пръстов отпечатък – нещо много полезно при работа със секретни документи.

Успех!
Чанита и Тодор Паунови, Чикаго
в. „България СЕГА“