Азбуката на зимното каране

Няма значение къде ще карате, дали това ще е на Северозапад  или в равните земи на  Средния запад, или по „деветдесетипетицата“ на  Изток – то зимата непременно ще ви „намери“ и това ще се отрази на вашето шофиране. Магистралите вероятно ще са покрити със сняг и лед, техниката при студено време ще работи различно и само предварителната подготовка може да ви спаси от неприятни изненади. За всички вас, осъзнаващи тези проблеми, ние искаме да помогнем с това що сме чули и видели, що сме  „препатили” през нашето „американско битие”….
Нека да чуем преди всичко какво казват специалистите, които се занимават с поддръжката на пътищата и на автомобилните  паркове.
 „Миналата година полярният вортекс (центрофугата от студен въздух носеща се над Америка), направо предизвика шок сред шофьорите и транспортните бизнеси,  които не се бяха подготвили за лошото време.“- казва Мел Кирк, заместник президент по поддръжката на голямата фирма „Райдър“.
Ето и някои от неговите съвети за подготовка при зимни условия:

* Извършвайте предварително поддръжка още докато температурите са поносими. Това ще ви осигури по-голяма безопасност, спокойствие и по-малко изненади, когато ви връхлети лошото време. Малки дейности, като подмяна на изхабените чистачки или коригиране на налягането на гумите, са примери за поддръжка, която води до висока ефективност.

* Правилното зареждане с гориво е важно. Проверете дали вашият  дизел е третиран  подходящо за зимно време. Това ще предотврати евентуално сгъстяване или замръзване на нафтата. Преди да си изберете маршрута, предварително помислете за времето, което ще срещнете по вашият път.

* Обучението на шофьора не бива да се подценява.  Шофьорите трябва да са обучени и добре информирани как да реагират в различни ситуации. Например, когато светне предупредителната лампа за възстановителен режим на двигателя (engine regeneration), много важно е да се знае точно какво трябва да се направи.

 Безценните съвети на ААА

 Когато водачите на моторни превозни средства предприемат шофиране през зимата, много често те се обръщат към Американската асоциация на автомобилистите (ААА) за съвет. Предлагаме ви някои от нейните препоръки, които биха ви помогнали да завършите успешно вашето пътуване. Суровото време може да крие същевременно опасност и заплаха за всички участници на пътя. Ето защо изключително важно е водачите  да бъдат запознати с правилните действия в случай на авария. ААА припомня на шофьорите да бъдат внимателни при лошо време и да спазват правилата за безопасно каране. Някои от тях може да ви се сторят прекалено базисни но си струва да се припомнят:
* Избягвайте да карате когато сте изморен. Една подходяща почивка преди да предприемете зимен път може да ви спести много неприятности.
* Никога не подгрявайте автомобила в затворено помещение.
* Проверете налягането в гумите.
* Никога не употребявайте радиални с друг тип гуми.
* Поддържайте резервоарите си най-малко наполовина пълни, за да не ви замръзнат горивните линии.
* Ако е възможно не използувайте паркинг спирачките през студено време, когато вали дъжд или при снеговалеж.
* Не използувайте автопилота на автомобила (cruise control), когато карате по път с хлъзгава повърхност (сняг, вода, пясък или кал).
* Винаги първо погледнете преди да завиете в желаната посока.
* Всеки път, когато сте в автомобила, използувайте колан.
* Гледайте внимателно прогнозите за времето  преди да навлезете в ненаселени райони. Ако се задава лошо време по-добре е да изчакате… Уведомете колкото се може повече хора, включително и вашия диспечер за маршрута ви, посоката и времето за пристигане.
* Винаги поддържайте вашия автомобил в добро техническо състояние чрез чести проверки.
* Дръжте на разположение мобилен телефон плюс одеяла, ръкавици, шапка, храна, вода и необходимите  медикаменти във вашият автомобил.
* Ако заседнете в сняг, по добре останете в автомобила си. Така ще е по-лесно да бъдете открит и ще имате временен заслон. Не се опитвайте да вървите в снежна буря. Много лесно е да се загубите и да не можете да се върнете обратно в автомобила си.
* Не стигайте до изтощение при опит да избутате или  освободите колата  от снега.
* Поставете парче плат с ярък цвят на вашата антена или закрепете дреха на вдигнатото стъкло   за да сигнализирате опасност.
* През нощта оставете осветлението в кабината да работи. То не консумира много енергия и може да помогне за намирането ви.
* Проверете дали вашата газо-изпусквателна тръба не е задръстена със сняг, лед или кал. Това може да предизвика задушаване с въглероден окис, ако двигателят ви работи.
* Ако е възможно оставете двигателя и парното  да работят само, за да затоплят кабината. Пестете горивото си.

Ето и някои специфични съвети за каране по сняг

* Увеличавайте и намалявайте скоростта си бавно. Внимателното натискане педала на газта е най-добрият метод за запазване на триенето на вашите гуми с пътя и да се избегнат занасяния. Не се движете бързо, и бавно намалявайте. Не забравяйте, че по лед спирането отнема повече време.
* Карайте бавно. Всичко става бавно по заснежен или заледен път.  Увеличаването, спирането или завиването, се извършват  много по бавно от карането по сух път. Предвидете повече време за да направите каквато и да е маневра.
* Обърнете внимание на метода на спиране. Препоръчваме ви така нареченото „контролирано спиране“. При използуване на спирачката, дръжте петата на крака ви на пода и с възглавничката под пръстите натискайте  спирачният педал постоянно, но контролирано.
* Ако имате избор избягвайте спирането. При тръгване по заледена повърхност,  има голяма разлика дали сте спрял, или се движите макар и бавно. Инерцията е вълшебната сила която ще ви помогне да избегнете засядането в снега.
* Не давайте излишна газ при катерене. Това може да доведе до превъртане на гумите (боксуване). Опитайте да наберете инерция преди изкачването и да я запазите до върха. Когато започнете да спускате –  намалете колкото е възможно.
* Не спирайте, когато катерите. Няма нищо по трудно от тръгването по насрещен наклон при хлъзгав път.

Няма значение дали сте професионален шофьор или не. Ако карате активно автомобил рано или късно лошото време ще ви „намери“. Преди това да се случи добра идея е да помислите за споменатите съвети. Бъдете търпелив с колегите си на пътя, и пазете себе си и останалите.

Чанита и Тодор Паунови
В. „България Сега”,
Чикаго