Новият камион „Волво“ – поглед към бъдещата декада в транспортната индустрия

Новият камион “Volvo VNL” клас 8 с обновен дизайн и футуристична вид, ще се превърне в базова платформа за текущите и бъдещи транспортни концепции. В него са вградени много съвременни технологии, осигуряващи по-голяма безопасност за шофьорите и подобрена ефикасност на консумацията на гориво.
„Волво Тръкс Северна Америка“(VTNA) сериозно е подобрил външния дизайн на модела “Volvo VNL”, използуван на пазара през последните 6 години. Според неговите създатели, целта е била те да го превърнат в базова платформа за развитието на бъдещите транспорни технологии, през идващият период на преход от дизелово към обновяващо гориво.
Новият дизайн се предлага в шест конфигурации съдържащи редица подобрения – по-голяма ефективност при експлоатация, повишена продуктивност на шофьора, усъвършенствувани комуникации и модернизирана размяна на информация. Менажерите от VTNA официално обявиха, че започват да приемат поръчки за новите модели VNL от началото на месец април тази година. Камионите ще бъдат произвеждани във фабриката на „Волво“, намираща се в Дъблин, щата Виржиния, като първите доставки ще бъдат през втората половина на 2024 г.
„Това е нашият най-модерен и най-икономичен създаден досега камион – твърди президента на VTNA Питър Вуурхов на виртуална промоция в „Ютюб“, състояла се на 23 януари – на първо място са подобренията в аеродинамиката и експлоатацията, постигнатият конфорт за шофьора – най добрият при камиони от този клас и не на последно до ултра-модерните системи за безопастност които въобще някога са били монтирани в превозни средства на „Волво.“ В новата платформа ще бъдат вградени и високо-технологичните клетъчни горивни акумулатори и системите за автономно управление, предвидени за бъдеща експлоатация, съобразно нашите преоритетни цели за намаляване на карбоновите емисии.“
Той още добавя че това е решителна стъпка на „Волво“ към постигане на „нулеви количества отпадъчни замърсители и нулево ниво на произшествия.“
Предвидено е, това ще бъде съчетано с изграждане на 24 волтова структура в северна Америка, която да обслужва камионите на VNL, очаква се тя да се превърне в стандарт за всички автономни камиони.
Тази 24 волтова архитектура, ще направи възможно да се намалят евентуалните повреди при новите акумулатори и да се намали времето нужно за поправките при текущите ремонти на електрическите системи в камионите.
Питър Вуурхов твърди, че всички тези нововъведения са наложили да се създаде усъвършенствуван дизайн в следствие на което, новите камиони са конструирани изцяло наново, като се започне от най-малкият детайл.
„Ние взехме под внимание изискванията на нашите клиенти в северна Америка, регулациите които се очакват през следващите десет години и успяхме да ги интегрираме в досегашните ни цели и концепции.“

„Този камион е създаден с идеята да промени всичко – казва президента на VTNA – той поставя нови стандарти в транспортната индустрия, нови стандарти при ефикастността на консумация на гориво, нови стандарти при безопастността, нови стандарти за продуктивността на шофьора и нови стандарти при техническото обслужване и размяната на информация.“
Смята се че това е камионът с най-модерна телекомуникационна система от всички модели които са създадени досега. Шофьорите ще имат непрекъсната връзка с него посредством телефонна апликация на Волво(Volvo My Truck App). Това ще им позволи да следят постоянно консумацията на гориво, нивото на DEF-а и на охладителната течност, като същевременно ще се получава обратна информация за появяващи се текущи проблеми. Шофьорите, също така ще могат да активират от дистанция и климатикът на необходимата им температура, дори още преди да влязат в кабината.
Моделът е оборудван и с така наречената „trucking-centric” навигационна система, разполагаща с различни опции касаещи безопастността, действуващи вън и вътре в кабината.
В случай на преобръщане или друго транспортно произшествие, „еърбагът“ се активира автоматично и специална „E-call”система свързва потърпевшият шофьор с аварийните служби, като автоматично им предоставя и неговата локация.
Впечатляващата аеродинамика на новият “Volvo VNL” му позволява да намали поне с 10% от косумацията на дизел в сравнение с предишните модели. В новият вид на камиона има повече заобленост на линиите, със значителна промяна на формата на предното стъкло, позволяваща да се посрещнат по високите стандарти за пестене на гориво.
Дизайнерите са повишили аеродинамиката, като са съчетали извито и леко изпъкнало предно стъкло, намалени фуги, там където има по-голяма въздушна оптекаемост (около колелата, предната броня и шасито), със намалено свободно пространство между кабината и ремаркето.
Менажерът Йохан Агебранд твърди, че тези концепции са били разработени и проверени още при модела „Volvo Trucks’ SuperTruck 2“.
От десетилетия стриктните регулации отнасящи се за контрол над изпусканите емисии и консумацията на гориво, провокират инженерите на „Волво“, но този път според него те са успели да сложат „минималната летва за нещата които са задължителни.“
„Това разбира се не е достатъчно и екипът на Волво ще продължава да усъвършенствува и да подобрява вече създаденото и същевременно да изобретява ново – казва той.“
Собствениците на „флитове“, които имат повече превозни средства, ще разполагат със специален пакет за поръчки и ще могат да избират според предназначението на камионите между пет варианта на мощността на двигателите „Volvo D13“.
Всеки с различни конски сили и с различно предавателно число. Клиентите могат да имат и различен избор на пакетите отнасящи се до системите за безопастност.
„Волво“ е вложил повече от 400 милиона при разработката на новият си модел и модернизирането на фабриката си в Дъблин, щата Виржиния работеща от 1982 г.
„Ние сме много горди от нашият продукт – създаден, разработен и произведен изцяло в Америка – заявява Питър Вуурхов.“

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да се използва за решаването на конкретен казус! С конкретни случаи се обърнете към съответния специалист.

Тодор Паунов
В-к. „България СЕГА“
снимка:volvotrucks.us  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”