Топ 50 книги, препоръчани от литературния клуб на в. „България СЕГА“: Предложение №1

„Училището за добро и зло“ – една по-различна приказка

Чудите ли се как да накарате детето си да чете? Вероятно то предпочита да прекарва свободното си време навън или да гледа втренчено телефона си, докато не се превърне във фейсбук зомби с кървясали очи и позеленяла кожа, чийто пръсти натискат механично клавишите… Повярвайте ми, всичко ще се оправи, когато го запознаете с правилната книга. В моето детство може и да отсъстваха високотехнологичните глезотии на днешното време, но и аз бягах от книгите подобно на дявол от тамян, вампир от чесън или Борисов от отговорност… Като всички останали мои връстници, предпочитах да прекарвам слънчевите дни навън с приятели, отколкото да се затворя между четири стени с толкова много букви, които ми причиняваха главоболие още с първия ред. Но всичко се промени в мига, когато хванах в ръце точната книга. От онзи момент, та до днес, просто не мога да спра да поглъщам литературни произведения и тази жажда не стихва… 
Свещената творба, която може да извади Читателя в детското сърце на повърхността и да го запознае с неспирното приключение, криещо се между страниците, е строго индивидуална. Все пак, всяко сърце се отключва по различен начин. Но днес ще си позволя да ви препоръчам първия ключ, с който да опитате да събудите клокочещата любов към книгите у вашето дете.
„Училището за добро и зло“ на Соман Чейнани е онази творба, която има силата да стисне здраво вниманието и да не разхлаби захвата си докато не я „изядете“ от кора до кора. Макар и насочена към подрастващото поколение, този роман спокойно може да се прочете и от възрастните, защото не само е написан по изключителен начин, но и под своята лека повърхност крие много мъдрост… Разбира се, не на последно място, още един важен капан, в който неминуемо ще попаднете, е и разтоварващият и приятен хумор, превръщащ четенето в истинско удоволствие. Не напразно цялата поредица (тази година, се очаква да излезе 5-та част) се е превърнала в абсолютен бестселър по цял свят.
Сега малко за историята.
Първите отвличания се случили преди двеста години. Някои години били взимани две момчета, някои години две момичета, понякога по едно от двете. Но ако в началото изборът изглеждал произволен, скоро хората установили определена закономерност. Едното винаги било красиво и добро дете, което всеки родител би искал да има. Другото било странно и грозновато, отхвърлено от всички още от раждането си. Противоположна двойка, избрана сред всички младежи и отвлечена.
На Софи и най-добрата й приятелка Агата предстои да разберат къде отиват изгубените деца: легендарното Училище за Добро и Зло, където обикновени момчета и момичета се обучават, за да станат герои и злодеи от приказките. Софи – най-красивото момиче в Гавалдън – винаги е мечтала да бъде отвлечена и изпратена в собствената си вълшебна приказка. С розовите си рокли, стъклените си пантофки и отдадеността си на добрите дела тя знае, че ще спечели сърцата на всички в Училището за Добро като истинска принцеса. Агата, от друга страна, с безформените си черни дрехи, котка убиец и цялостна омраза към хората изглежда съвършена за Училището за Зло.
Но когато двете момичета са отвлечени и запратени в Безкрайната гора, съдбите им се оказват разменени – Софи е захвърлена в Училището за Зло, където трябва да учи Загрозяване, Смъртни проклятия и История на злодейството, а Агата трябва да търси мястото си в Училището за Добро сред красиви принцове и прекрасни девойки, които говорят с животните и мислят само за това как да открият целувката на истинската любов.
Но това е само първият обрат в тази история, описваща не само трудностите и изпитанията пред едно, на пръв поглед, невъзможно приятелство, но и кусурите и повърхностното поведение на съвременното общество.
Пленяваща, интересна и поучителна, „Училището за добро и зло“ е може би най-голямата конкуренция на „Хари Потър“, появявала се някога на литературния пазар.
Така че, бързо към книжарниците, а когато детето ви приключи с романа – започвайте го вие, без да му мислите!

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“