Топ 50 книги, препоръчани от литературния клуб на в. "България СЕГА" – Предложение №2

Добре дошли на поредната ни сбирка!
Днес е ред на една неувяхваща класика, която човек трябва да прочете поне веднъж в живота си. Виждате ли, има книги, които можем с лека ръка да пропуснем, но има и такива, които ако не сме отворили – просто не сме живели. И тази е именно такава… Обичана и заклеймявана, вълнуваща и забранявана, одумвана с добро и лошо… Но макар контрастните чувства, които буди у читателите – безспорно е ВЕЧНА.
Може и да сте я чели, а има вероятност и да сте я подминали и сега ще ви кажа защо трябва да коригирате грешката си.
„Вечната Амбър“ несправедливо е заклеймявана като „дамско четиво“. Повярвайте ми, не се почувствах по-малко мъж докато я четях, защото наситеният с върхове и падения живот на красивата Амбър е преди всичко поучителен, а и в него не играе фантастиката, за да го определим като невъзможен.
Първото нещо, което със сигурност прави впечатление е, че романът е изключително актуален и днес. Сякаш авторката Катлийн Уинзор се е натоварила в машина на времето и от 1944 г. е скокнала до наши дни, за да изследва човешката същност и характер. Постъпките, кроежите, мислите и копнежите на героите носят печата на съвремието ни, но са обгърнати в одеждите на XVII век.
Въпреки че е дамгосана от любовта, която се явява като най-великия стимул, тази история е преди всичко разказ за силната воля на една жена. Защото под чисто физическата хубост на Амбър бие смело сърце, а находчивостта и целеустремеността й са достойни за възхищение.
Допълнителен бонус е историческата стойност на творбата, която вдъхва живот на епоха, тъй далечна от нас, но не по-малко обаятелна от настоящето.
Но какъв точно е сюжета? Красиво провинциално момиче е изоставено на улицата. Главната героиня е едва на 16 години, бременна и безпарична. Въпреки всичко, благодарение на своите качества, тя успява да се изкачи до завидна позиция в обществото – става графиня от антуража на Чарлс Втори.
Безскрупулната, но обаятелна Амбър, преживява какво ли не – влиза в затвора, подвизава се като актриса, преминава през постелите на най-известните и важни мъже, но постига своята амбиция… Интересно е, че всяка една от перипетиите на момичето може сама по себе си да се превърне в отделна книга, но Уинзор успява да съчетае премеждията й в два тома, които на българския пазар издателство „Апостроф“ комбинира в едно издание.
Войните, пожарите, чумата, дворцовите интриги – всяко изпитание сякаш прави Амбър по-силна и целеустремена. Тя съумява да остане вярна на голямата си любов през целия свой бурен път към върха.
За мен лично ключов момент в романа беше разговора между Амбър и най-добрия приятел на нейният вечно изплъзващ й се възлюбен. В него мъжът се обръща към момичето изтъквайки, че благодарение на външните си дадености е успяла от простото селско девойче, неспособно дори да преброи парите, с които разполага, да се издигне в елита на Англия и да се превърне в особа, към която хората гледат със страхопочитание и респект. Отговорът на Амбър обаче е всичко останало, но не и очакван за събеседника й – не красотата й я е поставила на високо, а нейният ум. Защото какво е една гола хубост, която с годините само се заличава, ако не е подплатена с интелект?
В страниците на книгата героинята неведнъж е изправена пред кръстопът, понякога дори безизходица, но тя успява да намери изход, а посоката, в която избира да поеме, постепенно я изгражда като личност… И накрая читателят си дава сметка, че животът действително не е съвкупност от случки, а сбор от решения. Амбър е доказателство, че всеки от нас сам кове своята съдба и е напълно способен да дърпа юздите на битието си, вместо да се примирява във вината на нашите звезди и тяхната подредба. 
Накрая ще завърша с това, че не е никак случайно, че книгата е определена като първият голям американски бестселър. А за успеха й говори и факта, че още продължава да вълнува милиони читатели по широкия свят.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“