Стартира литературен клуб на в. „България СЕГА“

От този брой в. „България СЕГА“ започва свой собствен литературен клуб, който ще се помещава на страниците на вестника, а сбирките са всяка сряда. Всеки е добре дошъл!
В новата ни рубрика ще можете да предоставяте свои авторски материали, да четете препоръки, мнения и рецензии за нови или малко забравени заглавия.
Но преди да стартираме с разглеждането на някоя конкретна книга, предлагам да обърнем малко внимание на това защо изобщо трябва да четем.
Днешният модерен свят страда най-вече от липса на време. Хората разполагат с все по-свито свободно време от професионални задължения и семейни отговорности. Децата, от своя страна, в моментите след училище предпочитат да се видят с приятели или да се отдадат на виртуалния живот – я във Фейбук, я в Инстаграм или директно да заредят на екраните някоя игра…
За жалост хората вече все по-рядко се сещат за едно от най-големите богатства, което човечеството познава, а именно – хубавата книга.
Забравихме, че доброто четиво е истинско пътешествие и голямо приключение, което ни позволява да преминем във един въображаем свят, където поне за малко да изживеем нещо различно от познатото ни ежедневие.
Но сега ще бъда дори още по-конкретен и ще ви изброя няколко причини защо трябва да четем повече.
1.    Четенето подобрява паметта и мисловната дейност. Всекидневното отмятане на редове и страници тренира мозъка и мускулите на паметта. Следенето на историята, нюансите в поведението на героите, фактите и микросюжетите е чудесна гимнастика за ума, в тази връзка има редица изследвания, които показват, че това действие забавя стареенето на мозъка.
2.    Обогатява речника и езиковата ни култура. Колкото повече четем, толкова повече нови думи откриваме, които несъзнателно започваме да употребяваме. Също така подсъзнателно овладяваме умения за изразяване и подобряваме собственото си писане.
3.    Намалява стреса. Независимо колко сме напрегнати или стресирани, добрата книга може да заличи всичко, увличайки ни в историята и сюжета. Доказано е, че ако вечер четем книга на хартиен носител, ще заспим много по-лесно, отколкото ако гледаме телевизия.
4.    Гради самоувереност. Четеното на книги дава представа на хората за различни ситуации от живота и им предоставя възможност за справянето с тях. Ерудираността в следствие на четеното бива предпоставка за по-високо самочувствие и обиграни реакции в определени обстоятелства.
5.    Разбира се, развива въображение и действа вдъхновяващо. Книгите ни даряват възможности и опит, които не бихме успели да придобием само за един живот, те развиват въображението и разширяват границите на кръгозора ни. Отделно вдъхновението към определен литературен герой може да промени обичайното ни поведение и да ни стимулира да предприемем нещо ново и различно за нас самите.
Има още много други причини, които могат да се изброят, но няма да ни стигне обема на вестника ни.
Затова просто ще завърша с една от любимите си сентенции – „Читателят живее хиляда живота преди да умре. Човек, който не чете, живее само един“.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“