70 години от рождението на Георги Витанов Богат в Чикаго

Съюзът на българските писатели в САЩ и по света отбеляза на 5 май 2018 г.  в Чикаго 70-годишнината на Георги Витанов Богат с премиера на новата му книга „Караконджерови дни“ и  удостояването му /посмъртно/ с голямата награда на
 Съюза – статуетката „НИКЕ“:
 „За художествената необятност и значимост на  неговия писателски талант, за безпределното му родолюбие, претворено в произведенията от неговите книги, за цялостното му творчество, както и по повод 70-годишнината от рождението му.“
На тържеството присъстваха членовете на Съюза, близки и роднини на писателя и поклонници на неговия ярък  талант.
„Караконджерови дни“ съдържа 14 разказа и една новела, под  редакцията на  Виолина Б. Иванова, с графично оформление и корица на Нели Иванова-Кехайова и е издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. 
Както съм  написала в предговора, „тази книга трябваше да  излезе  от  печат по-рано, преди една година. Нейният красив език и  увлекателните ѝ истории отдавна  трябваше да провокират ума ви, да  будуват с вас нощи наред, да  зарят с вдъхновение и съпричастност дните ви. Работихме я с Георги Витанов Богат в края на 2016 г. За Коледа му върнах редактирания вариант, за да  го  чете и да подготви  липсващите ръкописи на още два разказа и една новела.
Докато той се опитваше да  възстанови текстовете, междувременно ми разказваше всеки ден по телефона част от тях. Така се чухме с него и на 29 март 2017 г. в три часа следобед. След  12 часа той си отиде – на 30 март сутринта. Не ме предупреди, не ми подсказа, не  беше готов  според мен и той за  дългото пътуване на душата си. Дано Бог му даде мир, покой и светлина!
 Двата разказа и новелата получих в началото на 2018 г.  по електронната поща от Стоян Витанов –  син на писателя. Благодаря на  цялото семейство Витанови за съдействието  и   безрезервната подкрепа!
Благодаря също и на всички приятели и колеги, на членовете на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, с които осъществихме благотворителната изложба „Светлият предел на тъгата“ – на хората, които  закупиха картини и така събрахме средствата, необходими за издаването на  „Караконджерови дни“!
И още нещо – не търсете пълно покритие между образите в разказите и личността на писателя. Той присъства  като герой на различна възраст – от малко дете до достолепен мъж  на 69 години, но винаги ще усетите и дистанцията на разказвача, умела и  наблюдателна, изпълнена с мъдрост и горест. Ще се посмеете или ще ви се плаче с развитието на сюжетите, защото Георги Витанов Богат е създал българска проза с невероятна оригиналност, с  висок  майсторлък и  фин човешки идеализъм, за когото не е тайна, че „златото се търси в сърцето“, а не в земята.
Светът в тази книга  е  разнолик, шарен и пъстър, динамичен, комичен, страстен, тревожен, обичащ и луд. Свят, в който можеш да се натъкнеш на сюрия драмски корбате, на Мито Баруто или неговото ангелско отроче – Серафимчо, на Теофилчо и баба Катерина, на баба Ленка – недипломираната акушерка на целия човешки род, на селския идиот Оре Чоре – лишил сам себе си от единственото живо същество, което го обича, на  дядо Благо Татулата, братец Миле, дядо Лазко и неговата бяла магаричка Зойка, на дядо Гарван, раздавал Божие правосъдие, на изстрадалия влюбен екзистенциалист Паскал, на  Шматката,  Жоро от Чикаго и Джордж  и още много други – народ смесица от всичко, що търси изцеление в  душата си и се пита: „Ангел ли съм или дявол? Или караконджер?“ 
Отговор на  въпроса  ще намерим във великолепните истории, които не се четат, а се въртят като безкраен театър пред  смаяния  човешки поглед, изживяват се заедно  с разказвача, който е сигурен в едно: „Бях първият човек на Бога, сътворен не от плът, а от щастие.“
Нека приемем тази книга с любов и благоговение, в която наред с родолюбивите приказки и иносказания ще се срещнем и  с истории от Франция, Германия и  Америка, датиращи  от  миналия век – чак до наши дни.
Да се поклоним дълбоко на талантливия Георги Витанов Богат! Писателят мечтател, който  подскочи пред очите ни и се превърна в един истински „Дедо на България“!“
На тържеството Инициативен комитет разгласи писмо до Кмета на гр. Добринище и до Общинския съвет в Община Банско, с  предложение улицата, на която се намира домът на писателя да бъде преименувана на негово име, там  да бъде поставена паметна плоча, за да се съхрани родолюбивата памет за Георги Витанов Богат  и да бъде обявен той за почетен гражданин на  родното му Добринище.
Писмо – обръщение до присъстващите бяха изпратили синовете на починалия преди повече от година председател  на нашия Съюз. Стоян и Захари Витанови казват в него: „Уважаеми членове на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, уважаеми гости и приятели, уважаеми господин консул, мила майко! Пиша Ви от мое име и от името на брат ми Захари, защото това е единствения начин и ние да присъстваме на този колкото щастлив, толкова и тъжен момент. Щастлив, защото благодарение на вас на бял свят излезе още една таткова книга и тъжен, защото днес е денят в който щеше да навърши 70 години, и се навършва малко повече от една година откакто  напусна този свят. Животът отминава, преходен е и когато и да приключи, изглежда сякаш не е бил достатъчен, особено за близките. От друга страна, написаното остава и остава завинаги, защото е наследство не само за съпруга и деца, но и за цял народ, за цял свят. Чрез написаното приживе човек остава жив и след това – в  душата на всеки, който е прочел, преживял, плакал и смял се с емоцията, нарисувана с думи на белия лист. А написаното от татко е истинско като вселената – всяка сълза и усмивка,  които той е излял в творчеството си е частица от сърцето му. Ето защо неговите разкази се четат не с очи, а със сърце и ето защо той винаги ще живее, чрез емоцията, запечатана трайно  не само в нас – неговото семейство, но и във всеки, който се е докоснал или ще се докосне до вълшебството на неговото слово. Благодарим на всички за всичко, което направихте за да почетете паметта на баща ни! Той и сега е с нас, гледа ни отгоре с гордост и благодарност. Поздрави от майка България!
                                                     С уважение: Стоян и Захари  Витанови“
    Множеството посрещна това искрено писмо с адмирации!
Настоящият  председател  на Съюза – Симеон Гаспаров – благодари на семейството, след което  поздрави присъстващия на събитието Генерален консул на Република България в Чикаго – Иван Анчев и му връчи почетен  знак на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – „НИКЕ“ – С ОРЕЛ – „За неговия значим принос в представяне на българските автори и годишника на Съюза – „Любослов“ – в Библиотеката на Конгреса на САЩ, за виртуозното му общуване с американската администрация, за да превърне един от най-изявените писатели на България в лично преживяване за всеки българин, а именно – наричане отсечката пред Първи български център в Чикаго на Алеко Константинов, както и за цялостната му плодотворна дейност сред българската общност в Чикаго за съхраняване на ценностите от дълговечния дух на България.“
В отговор Консулът изказа своите превъзходни впечатления от краткото си познанство с Георги Витанов Богат, изрази съжалението си, че тази книга, която представяме днес, ще остане без автограф в библиотеката му, отля капка питие в памет на починалия писател. Той допълни, че се присъединява като човек, гражданин и консул към инициативата, предложена на кмета на Добринище и накрая  благодари за неочакваното, но високо отличие.
Спомени за дългогодишната си работа с Г Витанов споделиха и писателите Добри Карабонев и Иван Тодоров.
Всички присъстващи получиха по един екземпляр от „Караконджерови дни“ като подарък. Семейството също получи значителна част от тиража на книгата, а два броя от нея ще бъдат дарени в Библиотеката на Конгреса на САЩ – Вашингтон, Окръг Колумбия, на 24 май от 10 часа, на кратко тържество, заедно с новия брой на годишника „Любослов“ и книги от наши автори, издадени през  последната една година.

Виолина Б. ИВАНОВА
в.  „България СЕГА“