Пъстроцветна черга изтъкана от пъстроцветно слово

Радостно културно събитие изненада българската културна общественост в най-българският град извън България – Чикаго. На 26-ти юни, неделя, в тържествената зала на църквата „Св.Иван Рилски“ се състоя премиера на литературния сборник „Черга пъстроцветна“. Едно изключително сполучливо издание, за радост на читателите и на авторите, участващи в него. Сборника съдържа сто творби на шейсет и шест български автори от три континента, с разкази и стихотворения, пропити с дълбоката българска душевност и обагрени с ярките цветове на българското слово. Който не е живял в чужбина, само той не знае за силата и яркостта на нашите думи и писаната реч, която буди и кара душата на нашенеца да цъфти в чуждоезичният свят. Думите разлистват и греят с цветовете си като най-мили български цветя в чуждестранната езикова градина.
На премиерата присъстваха творци на българското слово. Председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, със седалище в Чикаго, Георги Витанов Богат, на когото бе дадена думата за откриване на събитието, в краткото си слово, приветства това великолепно издание, като съдържание, форма и книжно оформление. И най-вече поздрави вдъхновителите и организаторите на това родолюбиво начинание Петранка и Петър Стаматови, без чиято вложена енергия то не би се случило.
Гост на премиерата бе и Генералният консул на Република България в Чикаго г-н Симеон Стоилов, който е и автор на предговор към сборника. Г-н Стоилов поздрави присъстващите и пожела това да не бъде еднократен акт, а да продължи напред във времето и да стане една родолюбива традиция на българската общност в Чикаго. Свои изказвания и пожелания направиха участниците в сборника: вицепрезидентът на СБП в САЩ и по света, писателят Симеон Гаспаров, дошли специално за случая от съседния щат Индиана писателят Виктор Хинов и поетесите Людмила Билярска и Райна Недялкова от Чикаго. Кратко слово с благословия произнесе и отец Димитър Ангелов Димитров. Участниците в сборника от Чикаго четоха свои произведения. Няколко читатели също разказаха чудесните си впечатления от творбите. 
След официалната част, срещата продължи в приятелски разговори и взаимно опознаване между читатели и автори на чаша вино.
Премиерата се състоя със съдействието на ресторант „Механата“ в Чикаго, църквата „Св.Иван Рилски“ и с медийната подкрепа на в. „България СЕГА“.

Съюз на българските писатели в САЩ и по света
за в. „България СЕГА”