"Доктора" разказва за България вече и на английски

След  успешния дебют на българското издание на “Доктора” , книгата на Иван Тодоров се появи  и на английски език. Издател е отново популярното пловдивско издателство “Жанет 45”, предпечатна подготовка и дизайн на Диана Цанкова, която вече се премести с дейността на фирмата си в Тексас.
Английското издание  се отличава с прецизна полиграфическа изработка, предназначено е, естествено, в голямата си част за Чикаго и САЩ, и вече стана известна сред много американски семейства, които  имат обществена или професионална близост с българи. Американците с интерес се запознават с  моменти от историята  на българската държава, също така и с характерните черти на българския народ. Българският предприемач Стоян Иванов, чиято фабрика за гранитни облицовки подготвя и постамента на проектирания паметник на Алеко Константинов в Чикаго, сподели, че пътят на утвърждаването на нашата диаспора  в САЩ е именно чрез подобно предоставяне на повече информация  за българите и България на английски език.  Огромна благодарност заслужават преводачите на текста Петър Колев и Симеон Гаспаров. Планира се  книгата да бъде разпространена сред различни училищни и университетски библиотеки, които са сред най-добрите по своите сборници и книги за балканските страни в Чикаго и САЩ.
Авторът Иван Тодоров беше по време на отпечатването на книгата в Пловдив, където  бе организирано и уникално тържество по случай успешния дебют на българското издание преди време и появата на английската версия. С особена заслуга за популяризирането на двете версии са големите патриоти, българските арменци  Вартан Инджиян,  Оник Каведжиян,  Саркис  Саркисян и др.
Голяма част от сумите, получени от продажбата на българското издание  са били дарени на Детски домове в Пловдив и Южна България. 

Климент Величков
в.”България Сега”, Чикаго