ЗА ЗАТВОРЕНИТЕ ОЧИ, КОИТО ОТВАРЯТ СЪРЦА

На 21 юли 2022 година в разгара на софийското лято стана още по-горещо за тези, които винаги и във всичко търсят смисъл. Повод за това е появата и представянето на новата книга на Мартин Ралчевски „Не затваряй очи“. В дни като днешните, когато повече от всякога на всички ни е нужна духовна подкрепа и себенадмогване, посланието на автора е като отприщена енергия, която извежда на спасителен бряг. Извежда тези, които искат и са готови да поемат риска на спасението. Книга за вярата, за любовта, за себепознанието и за още много неща, които всеки един, отворил нейните страници, ще открие за себе си.
„Не затваряй очи“ предстои да бъде представена и пред бургаските читатели и гости на града на 1 август 2022 г. в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. Не пропускайте шанса!
Ето какво написаха Богдана Сиракова и отец Боян Саръев, с чието благословение се издава тази книга.

Богдана Сиракова, библиотекар,
„НЧ Развитие 1873 г.“, гр. Пещера
„Като човек на словото съм прочела немалко книги и с ръка на сърцето мога да кажа, че това е епопея на духа, на вярата и на любовта. Тази книга отваря очи, вдъхва вяра и води в храма изгубените души. Докато я четях бързо почувствах, че е повече от покъртителна съвременна история, тъй като описаната тук любов е различна. Тя е не само чиста, но и безусловна. Тя надживява нашия ден, време и пространство и по чуден начин отеква във вечността. Повярвайте ми – подобни красиви духовни цветя израстват изключително рядко в литературната градина!
Защо страдаме? Защо се разболяваме? Защо умираме преждевременно? Защо изобщо живеем? Въпросите, които задава главният герой, се просмукват в нас и неусетно стават и наша вътрешна духовна борба и цел. Забележителен е непринуденият, самобитен авторски подход да се говори за живота и смъртта по такъв увлекателен и непосредствен начин, който спечелва и най-предубедения читател. Признанието на героя: „Обичам Бога, но не разбирам Неговия промисъл“ отеква в душата на четящия по дълбок и съкровен начин. Болката при срещата със смъртта е непосредствена, пълнокръвна и истинска, като акцентът остава върху крехкия, но преливащия от любов живот!
Книга-изпитание и признание, че най-трудното в този живот е да приемеш истината, която не желаеш. Защото всички сме уязвими и защото бездната на отчаянието може да погълне слабите и невярващите, но силните духом имат обещание и реална възможност да се измъкнат. Негативното преживяване се превръща в път към небесното и трансформация на мисълта, последвано от пълния катарзис и смазващ финал. И ако посланието на героя към неговата сестра е: „Дръж се. Не затваряй очи!“, то посланието на автора към читателя е: „Каквото и да ти поднесе този живот, не се предавай!“. Защото, убедена съм, всеки поне веднъж си е задавал въпроса може ли да променим нашата екзистенциална съдба? Може ли да изменим Божията воля и Неговия план за нас?
Роман, който облагородява и спасява душите ни!“

Отец Боян Саръев:
„Обилно благословена творба, талантливо изградена върху легендата за странджанския отшелник. Разкриваща величието и силата на духа на тези, които истински обичат Христос.
Вярата и непоколебимостта на младия отец Павел, който губи сестра си, но отказва да се примири с това, са покъртителни. А необикновената среща между него и юродивия отшелник е без аналог.
Книга апогей на молитвата и на православния начин на живот в днешно време. Златно перо.“

Снежана Галчева – зам. главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации
и дейци в чужбина.

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here