БРЕЗА НА СЕДМИЯ ЕТАЖ

фейлетон

    На седмия етаж, в една от пукнатините на панела, поникна бреза.

Да не повярва човек!  Когато дръвчето укрепна и се разлисти, пристигнаха хора с камери и заснеха филм за него.

Малко след това, се появиха служители на “отдел озеленяване”, зарегистрираха дръвчето и понеже бе единствено в целия квартал, обявиха го за паметник на природата.

Интересът нарасна и от всички посоки към блока ни започнаха да се стичат любопитни граждани. За тяхно улеснение, пуснаха нова автобусна линия, а наблизо построиха туристически комплекс- мотел и ресторант, от чиято тераса се откриваше чудесна панорама към блока ни или по-точно, към брезичката на седмия етаж… Онези посетители, за които нямаше места в ресторанта, се разполагаха по голите асфалтови алеи и вдигнали глави, дълго се любуваха на зелените листенца, трептящи от полъха на вятъра. Красота!

– Чуйте как пеят птичките, кацнали по клоните!- казваха майките на своите деца, които пляскаха с ръце от радост.

Срещу входен билет от левче, екскурзоводка качваше туристи в асансьора, отваряше прозореца на стълбището и им разказваше историята на дървото. Те се надвесваха от прозореца, цъкаха с език и се снимаха един друг. Някои от тях си откъсваха листенца за спомен. За да бъде опазено дървото, наложи се през деня да поставят охрана. Огнеборците също бяха на мястото си- пожарите в града зачестиха, но нито един не бе регистриран в близост до нашето дръвче.

С всеки изминал ден брезичката ставаше все по-популярна. Десетина алпинисти се изкачиха до подножието й по гладката фасада на блока. Закачиха знаме. А жителите на квартала положиха началото на масов крос около блока под девиз:

“Всеки човек – дърво!”

Започнаха да пристигат и първите чуждестранни туристи.

Но… животът е пълен с изненади- една нощ брезичката изчезна!

Както научихме по-късно от вестниците, дървесината й трябвала на местната дърводобивна фабрика. С нея бил изпълнен планът за годината, а работниците взели по някой лев премии.

Орлин Крумов
за в. “България СЕГА”

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

предишна статияБиляна Дудова стана световна шампионка по борба
Следваща статияВЪЛКО ШОПОВ – СВОБОДАТА И СМЕЛОСТТА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
Колумнист ("Литература", "Гледище", "Българският Чикаго") - в. "България СЕГА". Орлин Крумов е работил като журналист във в. „Стършел“ в периода 1984-1991 г. Автор е на книгите с хумористични разкази „Кой от двамата?“ (1987; съавтор М. Вешим) и „Лов на лъв“ (1990), на сборника с повести „Пробуждане от цветен сън“ (библ. „Смяна“, 1990), както и на две книги за българската емиграция в Чикаго: „Чападжиев“ (1996; 2010) и „Чикаго, малка българска столица зад океана“ (2006). Носител е на националните литературни награди: за фантастика на сп. „Орбита“ (1989) и на Съюза на българските журналисти за хумор и сатира (1989). Издател е на в. "Good Luck" (Chicago, 1992-1996). Четири негови книги се намират в Библиотеката на Конгреса (Вашингтон). Фейлетони на Орлин Крумов са преведени и публикувани в Русия, Унгария, Полша и Румъния. Е-майл: orlinkrumov@gmail.com

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here