БЕЛЛА И ТРИТЕ КИПРИ

Рано-рано сутринта, по първи петли, (докато кокошките спяха и сънуваха, че снасят яйца) Белла отключи с големия пиринчен ключ (предоставен й лично от отец Онуфри Преблажени) вратата на малката енорийската църква. Правело се за много здраве и берекет в началото на всяка календарна година.

Миряните, които дисциплинирано бяха дошли да запалят по една свещичка за здраве и заупокой на душите на покойните, я аплодираха бурно, а една бабичка, която припозна в нея Света Мина, закрилница на семейството и домашното огнище, й направи дълбок метан, неприятно сецвайки кръста си. Та се наложи по-късно, клисарят Пантелей, да й го намести, че да може жената да се прибере вкъщи.

С божията воля у дома се върна и русокосата Белла. Зелените й очи светеха от щастие под влияние на току-що извършеното богоугодно дело в храма.

Днес беше специален ден за Белла, тя трябваше да подготви репертоара си за концерта, “Белла и звездни приятелки”, освен това да купи по стара традиция от тайландския ресторант пресни скариди (баба й навремето все оттам си ги купуваше) и да приготви любимия си специалитет, супа с картофи (червени и бели), хрупкави моркови от Ямбол, магданоз и екзотични подправки от Микронезия, разбити старателно в сибирска сметана и залети с мляко от кокосови орехи. (Пръстите да си оближеш направо!)

Освен това, вечерта, след триумфа на концерта, нагости щяха да й дойдат трите й най-добри приятелки, известни още (в най-тесен кръг) като “трите кипри”.

Трите млади жени – Нонка, Донка и Цонка – обичаха, като самата неотразима певица Белла, да се гласят по най-последната мода.

Знаеха му реда и малко преди концерта, вече бяха копие на лейди Гага, в най-фриволния й период.

Концертът беше привечер и беше предназначен само за вип-лейдита (каквото и да означаваше това понятие).

Организаторка на срещата с тези интересни жени, които обаче не знаеха как да си уплътнят времето, бе госпожа Веска Конева, страстна почитателка на Фройд и Юнг. Обогатила научните им постижения с личния си житейски опит (два досадни развода и низ от любовни разочарования).

– Драги дами – подхвана речта си тя, – каквото и да пишат в книгите, най-важното нещо за една жена, е, да си намери подходящ съпруг…

Оказа се, че почти всички поканени дами отдавна вече са минали под венчилото и точно в това се състоеше главната им трагедия.

– Можете да потърсите и утешител, който да ви помогне да преодолеете житейските си проблеми! – поучително размаха пръст ораторката. – И затова ще ви помогнат най-светлите умове на човечеството – психолозите, психиатрите, философите, екстрасенсите, астролозите и духовните гурута… Такива като мене!

Изявлението повиши градуса на настроение в залата и тя бе огласена с акламации на каквито би завидял дори самият Цицерон.

– Очевидно сме се събрали само сродни души! Темата на днешната беседа е, как след като вече сме сбъркали веднъж, сега да си намерим правилния любовник!

Всички вип-лейдита затаиха дъх (някои дори започнаха да пишат в телефоните си), докато лекторката излагаше вижданията си и даваше съвети по този тъй важен за дамите въпрос.

След края на лекцията, когато вип-гостенките вече се бяха ориентирали как да се ощастливят занапред, госпожа Конева обяви с апломб началото на концерта на Белла.

Красивата певица и звездните й приятелки излязоха на сцената, където се разигра неповторимо шоу, каквото вип-лейдитата можеха да гледат единствено на Бродуей, и то само ако имаха със себе си богат опекун.

Белла пя от сърце, прочувствено, и то с такъв артистичен патос, че публиката се просълзи. След това дамите я изкараха на бис и си прибраха мокрите от сълзи кърпички в чантите. Триумфът беше пълен!

Белла и трите кипри най-сетне се прибраха вкъщи, уморени от изяви и обществено внимание.

Масата за тържествената вечеря ги очакваше подредена.

Отрупана с всевъзможни вкусотии (сготвени от Белла), за които е по-добре да си спестим думите, защото от изкушение може да ни стане нещо и да ни се развие пъпа.

Вечерята имаше, както е редно, и ярка музикално-художествена програма.

Белла се развихри на пианото.

Спомни си младежките си години от вокалната си кариера в Кипър и направи опит да се качи на капака на рояла, но не й се отдаде: едновременно да пее и да свири на клавишите, и да танцува на капака на инструмента. Беше се амбицирала сериозно, но нямаше как да се раздвои!

Трите кипри се въртяха около нея като феи от приказките, припявайки й хорово. Това ансамблово съчетание се превърна в истински хит на вечерта.

След края на домашното парти, превърнало се в музикална класация на годината, Белла изпрати трите кипри да си вървят у дома.

После се сети за тримата мускетари, които всъщност са четирима.

“Ами да, ние също сме четири кипри! Като мускетарите на Александър Дюма!”

Кипрата Белла се огледа в кристалното огледало в спалнята си, преди да се потопи в царството на Морфей.

Защо да не подхвана аз една диетична кампания, помисли си сънено тя. Ще си поръчам кашонче с хранителни добавки (по половин лъжичка на ден!), ще си попея, ще си потанцувам и така на шега ще отслабна… Ама разбира се, за следващите похапвания, ще трябва да се освободи място!

И като си тананикаше “Колко си хубава”, хит безсъмнения вдъхновен от личните й впечатления в огледалото, Белла си легна и тихичко като котка заспа.

Един ангел кацна на рамото й и се опита да надникне под русата й коса. И той искаше да се порадва на красотата.

Тя обаче издаде един гърлен звук, който май че се наричаше похъркване, и херувимът изплашен избяга в небесата…

Йордан Матеев
за в. “България СЕГА”

  1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –

https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

Поканете свои приятели, познати и роднини да се присъединят също!

Споделете тези групи на Вашите фейсбук стени!

  1. Харесайте нашата главна ФБ страница:
    https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”
сн: PB

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here