Анна Мария Гюзелева – "мост" между България и Европа

annamaria_petrova_27_283Едно от пожеланията на Третата световна среща на българските медии, състояла се през май в Рим във Ватикана, бе изграждането на едно ново българско духовно пространство в Европа. Как звучи това пожелание и до колко то може да се реализира е тема на размишления с Анна Мария Петрова- Гюзелева. Тя се е доказала в танца, театъра, киното и телевизията в България и Италия, където живее от 22 години. Родена на Дунав, в Лом, като пълноводна река от различни изкуства, тя преминава граници и народи, за да величае страната си. Освен като актриса, заснела в България и Италия над 40 филма, тя работи като телевизионен журналист и от дълго време пише и поезия. Магията на поетичното слово я завладява още преди 30 години, има издадена една стихосбирка ”Молитва за любов” на български и италиански, която през март тази година нейното стихотворение "Луна" спечели втора награда на европейския конкурс за поезия в италианския град Лече. От 1993г. Анна Мария се занимава и с продуцентска дейност, създава студио "89 Интернейшънъл", чието име се свързва с падането на Берлинската стена.

Димитър Ганчев: Има ли българско културно пространство е Европа?

Анна Мария Гюзелева: Всички ние, които живеем между България и други страни, включително и аз, която живея в Рим от доста време, вече ще станат в Италия 22 години, не сме чакали този момент, за да започнем да изграждаме някакво наше пространство – т.е. българско в чужбина или в случая в Европа. Ние сме почнали отдавна, всеки в своята област. Например съпруга ми в областта на пеенето и то благодарение на него и други имена се говори за "Българската школа по оперно изкуство". В моята сфера: като актриса, последните 15 години като журналист и последните години и като продуцент. Аз работя непрекъснато именно мислейки за този мост между Италия и България и съответно мост между Европа и България, така че това нещо сме го започнали, като процес всеки в своята област, според мен от много време вече. А сега имаме повече улеснения, повече възможности да разширим този процес.

ImageД. Г.: Една от основните теми на Третата световна среща на българските медии бе кирилицата в Европа точно в навечерието на празника 24 май. До колко според теб кирилицата ще намери пространство в Европа още повече, че ти вече издаде една стихосбирка на български и италиански?

Анна Мария Гюзелева: Аз съм един от радетелите на кирилицата и нейното отстояване за в бъдеще, която макар и да трудна и плашеща хората, които не я познават, е едно богатство, едно богатство на много народи, на много култури, които сега навлизат в Европа и обогатяват общата европейска култура. И аз неслучайно направих това първо издание на български и италиански, което сега имам намерение да издам и в Италия и тук ще го направя и на двата езика, именно за да има това присъствие на кирилицата. На Третата световна среща на българските медии се говори, че кирилицата вече трябва официално да се използва в интернет и да навлезе в софтуера. Така че, аз вярвам в доброто и много по-доброто бъдеще на кирилицата.

Д. Г.: Ти си, така да се каже, един от посланиците на българската култура в чужбина. Миналата година, като продуцент вече, ти предложи един филм, който участва в "Златната ракла" в Пловдив- "Да бъдеш на 20 години в София", в тази посока как виждаш, до колко пътищата са отворени за българската култура, как се приема тя?

Анна Мария Гюзелева: Що се отнася за представянето на България в света, то културата е на първа линия, тоест тя е най-добре представящата една страна, така че България има много големи шансове с културата, с ценностите си да бъде познавана, още повече извън страната и още повече в нашето голямо европейско семейство. Документалният филм, на който съм продуцент, "Да бъдеш на 20 години в София" е предназначен да популяризира България, филмът мина по всички европейски телевизии, начело с Раи едюкейшънъл и Раи Сат още преди година и половина. През ноември 2006г. участва в "Златната ракла" в Пловдив, българска телевизия го взе и се очаква сега да започне излъчването от юни месец и по Канал 1 и по България сателит.

Д. Г.: Журналистка, продуцент, но всъщност ти си актриса, би ли ни разказала нещо за твоя нов филм, където ти участваш в една от главните роли, озаглавен "Мария, да, Мария", който скоро ще бъде излъчен и по италианските телевизии?

Анна Мария Гюзелева: Това е един от последните важни филми, които заснех като актриса. Главните герои във филма "Мария, да, Мария" всъщност са двама младежи на 15 години, които се справиха чудесно, а темата е много важна не само в Италия – експлоатацията на малолетни в проспериращия секс бизнес и проблемът с наркотиците.

Д. Г.: Нека чуем едно пожелание от твоята лирика.

Анна Мария Гюзелева: Аз давам една така свежа нота с това наградено стихотворение, за което си дадох сметка, че получих наградата за него по време на лунното затъмнение на 1 март тази година и че правя 30 години, откакто започнах да пиша.

Луната ….
днес пълна е,
голяма.
Като майка е,
която гледа,
бди.
Има лунна светлина.
Да…. аз съм!
Гледай ме!
Мисли ме!
Аз съм, която те следва
навсякъде по пътя ти.
Аз, която идва близо и надалече после бяга,
ранена, невярваща.
Аз съм уловена, наивна,
аз единствена, твоя само завинаги.
Аз- лунна светлина!..

Димитър ГАНЧЕВ, Радио Ватикана,
специално за в-к “България Сега”
Обработка Катя Златкова