Д. Сотиров : “Вестник „България Сега” е несъмнено авторитетно родно издание “

Интервю с Димитър Сотиров, изпълнителен директор на Българска медийна коалиция.
22_1_sotirov_137Оксана Момчилова: Разкажете нещо повече за вас и за Българската Медийна Коалиция.
Д .С.: Завършил съм журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и принадлежа към поколението професионалисти, което с огромни усилия си проправяше „място под слънцето”, в напълно парцелираните територии на българските медии отпреди прехода. Същото поколение получи, непосредствено след 1989 г., уникалния шанс да докаже себе си в непознатите условия на избуяващи стотици нови медии. Самият аз, след като осъществих, макар и за кратко, мечтата си да работя като телевизионен водещ на новини и на политическо предаване (”Поглед към света”-1992), преживях романтичните първи пет години на частното радио, със старта на радио „Експрес”. Специализирал съм „Теория и история на културата” в едноименната катедра на Софийския университет, която тогава ръководеше незабравимият проф. Николай Генчев.

Днес с огромно удовлетворение установявам, че почти всичките ми състуденти са заели ключови позиции в родните медии – било като главни или отговорни редактори, собственици на пресклубове, признати ПР експерти и т.н. Българската медийна коалиция възникна като типична „група за натиск”, под името Група за европейско медийно законодателство през 1997-1998 г. Тогавашният медиен закон, известен като „Гордостта на Клара”, поради силно рестриктивния си характер бе практически отхвърлен от Конституционния съд. По същото време първоначално девет неправителствени организации от областта на медиите, защитата на човешките права и достъпа до информация обединиха усилия за независимост и професионализъм в медийната среда в България. На приливи и отливи, следвайки логиката на събитията в страната, се движеше членската маса на БМК. Днес тя наброява 12 асоциации и фондации, сред които Българската асоциация на регионалните медии, БХК, Програма Достъп до Информация, Асоциация „Разследващи журналисти” и информационната агенция БГНЕС.

ImageО.М.: Как оценявате Срещите на Българските Медии в София – 2005 и Чикаго – 2006?
Д .С.: Според мен инициативата на БТА за редовни срещи на българските медии от цял свят е достойна за похвала и подкрепа. Двете първи срещи бяха и най-сложни, като логистика и като липса на опит. В този смисъл, лично аз ги оценявам изключително високо, особено сега, след успешния финал на срещата в Рим Ватикана.

О.М.: Кое според вас е особеното в Третата Световна Среща на Българските Медии в Рим, Италия ?

Д.С.: Най-напред, тя се проведе на територията на две държави едновременно. Струва ми се, че именно тази среща събра и най-голям брой участници. По-важна обаче беше високата представителност на медиите, институциите и гостите, които взеха участие в срещата. Инициативата, с която излязоха организаторите на форума в подкрепа на осъдените български медици в Либия също допринесе за специфичния и неповторим характер на срещата. Съгласете се, не всеки ден туристите около фонтана „Ди Треви” могат да чуят наживо гласа на уникалната родопчанка Валя Балканска и да видят клипа на кампанията „Не сте сами” в подкрепа на медиците.

О.М.: Каква е значимостта на официалната аудиенция на папата с българската делегация?

Д .С.: Сама по себе си тази аудиенция подсказа значимостта на срещата на българските медии, както и особеното благоразположение на Светия престол към страната ни. Главата на римокатолическата църква, папа Бенедикт ХVІ, даде личен израз на дълбокото си уважение към българския народ и към делото на славянските равноапостоли Кирил и Методий. Нямаше представителна група, разположена във ВИП зоната по време на тази уникална аудиенция (на нея присъстваха общо около 50 000 души), която да не стана свидетел на подчертано уважителното отношение на светия отец към българската делегация.

О.М.: Смятате ли, че италианската преса отразява добре тази среща ?

Д .С.: Познавайки спецификата на медиите в Италия, не бих възлагал големи надежди на особено внимание от тяхна страна към това чисто българско събитие. Ето защо не можем да се оплачем от липса на интерес към работата на форума, естествено – най-вече по време на съвместната пресконференция на премиера Сергей Станишев и неговия заместник, министъра на външните работи Ивайло Калфин.

О.М.: След като вече срещата е приключила, какви са според вас основните успехи на този трети поред журналистически форум ?

Д .С.: Най-важното постижение на тази трета поред среща е, че вече може да се говори за традиция в организирането и провеждането им. На второ място– изчистения тематичен фокус на срещата – кирилицата и нейното място в Европа. Не на последно място– присъствието и вниманието на колегите от десетки български медии от цял свят към този трети поред форум.

О.М.: Какво според вас трябва да обединява всички български медии по света?

Д .С.: Според мен, те трябва преди всичко да отстояват интересите на своите слушатели, читатели, зрители. При това, като запазват своя характер на български медии, независимо от това в коя точка на земното кълбо се намират. Само така те оправдават напълно смисъла от своето съществуване зад граница. Казвам това защото Интернет и новите технологии, като цяло преобърнаха традиционните възможности, като направиха достъпни практически всички медии навсякъде.

ImageО.М.: Върху какво според вас трябва да работят българските медии от професионална гледна точка?
Д .С.: Има още много да се желае по отношение на професионализма в нашите медии. Огромна крачка напред бе извървяна с приемането на Етичния кодекс и създаването на двете етични комисии за неговото прилагане. Въпреки очевидния отлив на интерес към псевдо демократизирания език, който родните медии наложиха в годините на прехода, красивият и богат български език все още не е масова практика за повечето от тях.

О.М.: Смятате ли, че в българския език има прекалено много чуждици и нелепи неологизми?

Д .С.: Чуждиците, заемките от други езикови среди не са изключение и в много други страни. Без да принадлежа към отчаяните пуритани в това отношение смятам, че всичко е въпрос на правилна употреба и на мярка. И двете в момента за съжаление по-скоро липсват. От друга страна, българският език е пребогат на собствени думи и изрази, така че в значителна степен въпрос на недостатъчното му владеене са описаните от вас съпътстващи явления.

О.М.: Какви са вашите прогнози за медиите, сравнени с онлайн изданията?

Д .С.: Всичко е въпрос на развитие. И доколкото новите технологии изпреварват и най-смелите прогнози, трудно е да се предскаже с точност какво предстои да се случи в тази област. На този етап категоричен победител са онлайн медиите, най-вече поради несравнимо по-голямата си достъпност.

О.М.: Оптимист ли сте за бъдещето на Световната Среща на Българските Медии?

Д .С.: Да, ако продължава да се развива все така успешно и ако позитивните тенденции, очертали се по време на всяко от трите й досегашни издания, се развиват съзнателно и целенасочено. Струва ми се, че толкова необходимата размяна на мнения и опит би следвало да се обособи като отделен, достатъчно важен сегмент на тези форуми. Все пак, съдържателната страна си остава най-важна.

О.М.: Мислите ли, че Българската Медийна Коалиция и вестник “България Сега” могат успешно да си сътрудничат?

Д .С.: Въпрос на добри инициативи и постоянство е това сътрудничество. Желанието, сигурен съм, присъства и от двете страни. БМК от самото си създаване работи активно и с националните, и с регионалните медии в страната, а и по самата си същност е отворена за подобно сътрудничество.

О.М.: Как оценявате развитието на вестник “България Сега”?

Д .С.: Не съм имал възможността да проследя развитието на вестника отблизо. Мога да говоря на базата на впечатленията си от броевете, които съм виждал, и от активността, която представителите на това несъмнено авторитетно родно издание проявяват зад граница. Мисля, че „България Сега”, както и останалите ни медии в Чикаго играят ролята на емоционален и мисловен мост с родината и колкото по-професионални са, толкова по-голям и гарантиран ще е успехът им сред българската общност в САЩ.

О.М.: Какво ще пожелаете на читателите на вестник “България Сега”?

Д .С.: Преди всичко лично здраве и да намират на страниците на любимия вестник информация за всичко, което ги интересува.

Оксана Момчилова, специален пратеник на Вестник “България Сега”в Рим, Италия