Да се събудиш на 30. Честит рожден ден, Нина!

Стане ли въпрос за красотата на българката, в съзнанието на света неизменно изплува хубавата Нина Добрев. През годините актрисата се превърна в национална гордост, допринасяща със своето обаяние за блясъка на холивудския връх. Да, розовото масло, Античния театър и Стария град в Пловдив, НДК, „Св. Александър Невски“, Бузлуджа, Слънчев Бряг и… Нина, която с очарованието и таланта си е спечелила милиони сърца, са визитните картички на съвременна България.
И точно вчера, на 09.01.2019 г., звездата от сериала „Дневниците на вампира“ отбеляза своята кръгла годишнина. Тридесетте й години никак не са много, но не са и малко, особено когато животът ти се движи с шеметната скорост като нейния, а постиженията ти стават все повече и все по-големи.
Николина Константинова Добрева е родена през 1989 година в София, в дома на художничка и компютърен специалист. Когато е едва на две години се мести да живее с родителите си в Торонто, Канада. Интересно е как всъщност се озовава там. През комунизма пътуванията от България са били разрешени единствено до други комунистически държави, ето защо баща й Константин си купил билет до Куба. Когато обаче самолетът кацнал да зареди гориво в Торонто, той станал от пасажерското си място, напуснал и не се върнал. Малко след това майка й Михаела получила виза за посещение на Мичиган, но с двете си деца (Нина и Александър) и един-единствен куфар е преминала границата с Канада – където за постоянно се е установило емигрантското семейство.
От съвсем малка Нина се откроявала със своята артистичност, подкрепена със силна воля и непреклонна целеустременост. Вместо да рови в пясъчника на детската площадка и да прекарва времето си в безгрижни игри, тя разпределя програмата си между редица тежки занимания и тренировки. Така, открояващото се от масата, малко момиче започва да се занимава с гимнастика, танци, театър, визуални изкуства и (разбира се) актьорско майсторство.
Първите й ангажименти са като модел, а появата й на малкия екран в началото е свързана с телевизионни реклами, но това изобщо не е обезсърчава, защото тя гледа на тези изяви като на трамплин към мечтите. И не греши. Първоначалните малки участия са достатъчни, за да я забележат и да я изстрелят директно към звездите. От където всъщност започва шеметното й пътуване. Следват ролите й във филмите  Fugitive Pieces (2007), Away from Her (2006) и популярния телевизионен сериал “Degrassi: The Next Generation” (2001).
Завършва средното си образование в гимназията Джей Би Тайрел, след което продължава в Уиксфордски колеж за изкуства в Скарбъро. После записва „Социология“ в университета Райърсън в Торонто, но прекъсва през 2008 година, заради актьорската си професия. Актьорско майсторство е учила в школата на Дийн Армстронг.
Световната слава я връхлита през 2009 г., когато тя се превъплъщава в образа на гимназистката Елена Гилбърт от малкото американско градче Мистик Фолс. Любовният триъгълник, в който Елена попада между два вампира се оказва истински магнит с мощтна притегателна сила за зрителите, които всяка седмица се залепят пред екрана, за да разберат какви обрати и изненади ще им предостави свръхестествената-фентъзи историята на „Дневниците на вампира“, създадена по книгите на Лиса Джейн Смит. В този миг едва ли е има човек на тази планета, който да не е знаел коя е вечно усмихнатата и пленителна Нина Добрев.
След края на продукцията Нина продължава да сбъдва мечтите си и започва да се снима за истинското кино. „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, „Нека сме ченгета“, „Трите хикса“ и „Линия на смъртта“ са сред по-известните заглавия, в които почитателите й я видяха в киносалоните.
Само след ден, направо като подарък за рождения й ден, по CBS стартира новия комедиен сериал “Fam“, който е обещаващото й завръщане в телевизията, а самата тя си е отправила лично предизвикателство, понеже епизодите се снимат на живо пред публика – нещо съвсем ново за нея.
„По време на първия епизод бях изключително притеснена. До последно усещах пеперуди в стомаха си преди да изляза за снимки, но в това е чарът на професията – ако спреш да се притесняваш, значи си загубил хъса“, обяснява Нина, която се гордее и с факта, че продуцентско студио вече е закупило правата за направата на филм по сценария, който тя е написала преди малко повече от година.
Една от големите й страсти са пътуванията, ето защо без да се замисля, при всеки един сгоден случай тя се качва на борда на първия полет към България. Последното й посещение беше по Коледа, посрещайки Рождество в тесен семеен кръг. Други нейни слабости са животните, йогата и Хари Потър, на която е фенка, макар и вече пораснала.
Рождения си ден посреща в Африка. Там тя е с неотлъчната компания от приятели, винаги готови за нови приключения в чуждите земи. Очакват се снимки от шумното парти, с което по традиция отбелязва личните си празници, а милионите й последователи в социалните мрежи с нетърпение чакат да разберат каква е била темата на празненството, тъй като актрисата предпочита тържествата с маски. 25-я й рожден ден, например, е минал под надслов „Джунгла“, а сред присъстващите са били и няколко истински… тигри, маймуни и питони.

Новото десетилетие Нина очаква да изживее по-хубаво и от отминалото и се притеснява, че родителите й ще й натякват за правотата в думите им, че човек трябва да изживява всеки малък момент от живота си, защото колкото повече остаряваме, времето сякаш забързва своя ход.
Не крие, че си е изготвила цял списък с неща, които иска да направи през предстоящите 10 години, повечето от които събуждат в нея страх, но именно затова са включени – за да се изправи очи в очи с него и да го надмогне. Смело сърце има нашата Нина!

Ние от в. „България СЕГА“ й честитим юбилея и й пожелаваме да бъде жива и здрава, да продължава да покорява нови върхове и да открива нови хоризонти!

Никол Сашова
в. „България СЕГА“