Атанас Скатов и България с „Континенталната колекция“

 
Ще повторя едно мое заглавие „Явлението Атанас Скатов”, което използвах преди две години, защото това, което направи веганът д-р Атанас Скатов на 20 юни, или само 28 дни след като е слезнал от най-високия връх на планетата Еверест, напълно отговаря на подобно заглавие.

„Континенталната колекция“

Наско, когото някои все още наричат „туристът”, показа на скептиците, че с много тренировки, упоритост и хъс нищо не може да го спре. Той, който до преди няколко години дори не знаеше какво е алпинизъм през 2013 г. изкачи два континентални първенци Килиманджаро и Елбрус. Следващата година бе още по смел. Просто на шега прегази първенците на Южна Америка – Аконкагуа, на Австралия и Океания – Джая, на Антарктида – Винсън и на Азия – Еверест. Отиде и до Северна Америка, за Маккинли, но организаторите го върнаха – бил ВЕГАН и щял да бъде в тежест на експедицията.

Наско не стана първият българин носител на много престижната колекция „СЕВЪН СЪМИТС СЪМИТЪРЗ”. Върна се, но не се отказа. За две години стъпи шест пъти на 5 осемхилядника, като повтори изкачването си на първия връх на планетата Еверест.
Само преди малко повече от месец се прибра от двете много силни и трудни изкачвания на Лхоце /8516 м/и на Еверест /8848 м/. Дори и не отпочинал тръгна към Северна Америка. Влечеше го първенецът й Денали /Маккинли/. С този връх имаше да си разчиства сметките. Не, не с върха, а с тези, които не го допуснаха в експедицията, за която си бе платил. В отлично темпо, бързо, и много показа , че и да си веган върховете могат да ти се подчиняват. На 20 юни първенецът на випуск „2001” на Аграрния университет в Пловдив, най-младият доктор на науките на Хумболтовия университет

Д-р Атанас Скатов стана    ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН

носител на много престижната колекция – изкачи за много кратко време и седемте континентални първенци.

АЛПИЙСКАТА КОЛЕКЦИЯ

Три са колекциите, към които се стремят най-изявените алпинисти, полярници и пътешественици в света. Колекцията на 14-те осемхилядника, която е приоритет главно на алпинистите и тя вече е притежание на 34  алпинисти. На пръстите на едната ръка пък са хората, които са успели да стъпят на трите най-труднодостъпни точки на планетата – Северният и Южният полюс, както и на Еверест, когото мнозина сполучливо наричат „Третият полюс”.
Много повече са тези, които са събрали третата колекция – „Севън съмитс съмитърз” /Покорител на 7-те континентални първенци/ или  колекцията на богаташите, защото за изкачването на 7-те върха са необходими не само пари, но много пари и то в зелено.

Историята

ИСТОРИЯТА на  тази надпревара е твърде интересна и вълнуваща, защото се води в продължение на много години и преминава през различни етапи. Тя е интересна  и  за нас българите, не само защото вече имаме първия българин, станал нейн притежател, но и защото в нея са вплетени имената на и на още няколко наши алпинисти.
Когато на 24 май 1956 г. 35-годишният швейцарски алпинист Адолф Райс, заедно с още трима свои сънародници, осъществява второто изкачване на Еверест /8848 м/, той отправя поглед  в далечината. Опиянен от големия успех Райс заявява намерението си да изкачи най-високите върхове на всички континенти.
Идеята му беше колкото зашеметяваща, толкова и предизвикателна. По това време обаче колекцията изглеждаше така: Еверест /8848 м/ за Азия, безспорно един от най-трудно достъпните, Аконкагуа /6962 м/ за Южна и Северна Америка, Килиманджаро /5895 м/ за Африка и Монблан /4807 м/ за Европа. Първенецът на безлюдния и леден континент Антарктида – Винсън с височина  по това време 5140 м не бе включен в колекцията. Извън колекцията бе и непретенциозният първенец на Австралия – Косцюшко /2230 м/. На Райс му бе необходимо малко време и той успя.
Междувременно специалистите преместиха границата на Европа малко по на изток и вече не Монблан, а кавказкият първенец Елбрус /5642 м/, бе обявен за първенец на Стария континент. Към колекцията бе включен и връх Винсън /4892 м/ за Антарктида, а Северна Америка бе отделена от Южна Америка с най-висок връх Маккинли /6193 м/, който от известно време отново възвърна старото си име Денали. По това време на „сцената” на тази престижна колекция излизат двама мултимилионери – американецът Ричард /Дик/ Бас, притежател на каменовъглени мини и англичанинът Франк Уелс, собственик на филмова компания.
Хвърляйки много пари, само за една година /1983-та/ те буквално превземат Аконкагуа – януари, Маккинли – юли, Килиманджаро  и Елбрус – септември, Винсън – ноември и Косцюшко – декември. Съдбата се решаваше на Еверест. След  два неуспешни опита Уелс достига само до 7896 м – Южното седло между Еверест и Лхоце и се прости с мечтата си, а на 30 април 1985 г. Бас успява. С това той става носител на два рекорда – пръв събира тази трудна колекция и най-възрастният покорител на Еверест – 55 годишен. Както вече е известно този рекорд многократно бе подобряван, за да стигне до 80-годишния японец Юичиро /Юта/ Миури, който стъпи на първия връх на планетата на 80 години.
Ричард Бас не бе съвсем доволен, защото след време бе обявен за носител на „малката серия” на короната, защото бе изкачил австралийския първенец Косцюшко, вместо  Джая и европейският първенец Монблан, вместо Елбрус. В процеса на неговите изкачвания специалистите присъединиха към Австралия Нова Зеландия и Нова Гвинея под общото име „Австралия и Океания”. При това положение не вр. Косцюшко, а Карстенс Пирамид /Джая/ – 5029 м, а впоследствие 4884 м, оформи окончателно колекцията, която вече специалистите нарекоха „голямата серия”.

В битката…

В битката вече се бяха включили и няколко от най-силните алпинисти, които започнаха надпреварата за окончателното подреждане на върховете, оформящи най-високите върхове на 7-те континентални първенци. Меснер вече си бе „разчистил” сметките с  14-те осемхилядника и побърза и тук да спечели лидерското място. На 13 декември 1986 г. отиде на ледения континент за Винсън. Даде много пари, а той ги имваше достатъчно. Изкачи го, но бе разочарован, защото малко преди това почти незабелязано надпреварата спечели значително по-неизвестният канадец Пат Мъроу.
Впечатляващо стана и постижението на Герхард Шмац от Германия, който не само събира колекцията на 57 г., но прибавя към нея и най-високите върхове на 7-те най-високи острова, при това на всичките островни върха е бил сам.
Доста по-късно в голямата битка се включват и дамите, като съвсем очаквано  дамската корона се печели от първата дама, стъпила на Еверест японката Юнко Табей – 8 септември 1992 г. С това си постижение тя се нарежда на 15-то място сред мъжката класация. Нека споменем още две дами, защото само 4 месеца след Юнко колекцията събира и французойката Кристин Жажен – 25 декември , нареждайки се на 20-то вясто. Две години по-късно под номер 26 застава и американката Доли Лефевер.
В периода откакто започва тази колекция, непрекъснато се сменя и броят на върховете, което наложи намесата на комисията по височинен алпинизъм към УИАА, която на свое заседание реши, че  носители на „голямата серия”  от колекцията могат да бъдат всички, които са изкачили петте неоспорими върхове: Еверест, Аконкагуа, Денали /Маккинли/, Килиманджаро и Винсън.
Косцюшко се изключва от тази серия и на негово място се включва вр.  Джая, защото на новия континент Австралия и Океания именно той е най-висок. Подобен е и случаят със стария първенец на Европа Монблан, заменен от Елбрус. Последните два върха се признават към тъй наречената „малка колекция”, защото в предишните години точно те са изкачвани в предишните години от по-старите алпинисти.
Въпросите за колекцията на 7-те континентални първенци често са  били тема и на Годишника на Американския алпийски клуб, който се счита за най-реномираното алпийско издание в алпинизма в световен аспект и в него се публикуват всички най-значими постижения по планините на света. Правейки анализ на постиженията в тази насока, Годишникът съобщава, че най-продължително време колекцията е събирана от германеца Герхард Шмац – 20 годи и 18 месеца.
Само за 7 месеца и 11 дни – от 10 май до 21 декември 1990 г. колекцията събират Роб Хол и Гери Бол от Нова Зеландия. От събралите „голямата серия” най-млад е Джорджан Ромеро /15 години и 165 дни/ от САЩ, а най-възрастен е канадецът Вернер Бергер /76 години и 129 дни/.
Към настоящия момент общо 118 души са събрали „голямата серия” на тази колекция и българинът Атанас Скатов става 119-тият по ред и първи веган, което е безспорен успех не само за Наско, но и за България. Като се прибавят към тази цифра още 230-те души, събрали „малката серия”, общият брой на алпинистите и пътешествениците отдали се на тази колекция, броят им нараства на 349, които са представители на 54 държави.

КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО ПРИ НАС?

Вече стана ясно за Атанас Скатов, станал 119-ти в тази престижна класация, изкачил седемте върха както следва:

•    Килиманджаро /10 януари 2013 г./
•    Елбрус /6 юли 2013 г./
•    Аконкагуа /4 януари 2014 г./
•    Еверест /24 май 2014 г./
•    Пунчак Джая или Карстенс Пирамид, както още е известен този  индонезийски връх /19 ноември 2014 г./,
•    Винсън /22 декември 2014 г./
•    Денали /Маккинли / 20 юни 2017 г./

На Николай Петков му остава само първенецът на ледения континент Винсън, а Боян Петров, който в момента се бе съсредоточил само към Хималайската корона има четири континентални първенци, като му оставаха  Еверест, който му бе необходим и за двете колекции, Джая и Винсън.
С четири върха е и Борислав Димитров – Килиманджаро, Денали, Елбрус  и Аконкагуа. Остават му обаче още само три, но най-трудните – Еверест, Джая и Винсън.
Еверест, Аконкагуа, Денали, Елбрус и Килиманджаро има в актива си и Петя Колчева или и на нея й остават два от трудните не толкова за изкачване, но за достигането до тях – първенецът на ледения континент  Винсън и този на индонезийският остров – Джая. От изброените върхове, които Петя е достигнала, само Аконкагуа пък липсва на съпруга й Камен Колчев, така, семейната двойка не е далеч от това, което тези дни направи Атанас Скатов.

ЯВЛЕНИЕТО АТАНАС СКАТОВ…
         
Повтарям  заглавието си, което използвах преди години пак по адрес на вегана Атанас Скатов…
И ето, че едва отпочинал от двете много изморителни хималайски изкачвания на Лхотце и Еверест на 20 юни или само 28 дни след Еверест,  Скатов стъпи и на първенеца на Северна Америка.

МНОГО ГОЛЯМ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИЗЪМ

Голям, много голям успех за д-р Атанас Скатов и родния алпинизъм въпреки че някои хора все още го считат за турист.
Е, преценете дали има по-подходящо заглавие от това, което на два пъти използвам, когато става въпрос за вегана д-р Атанас Скатов от Сливен.

за в. „България СЕГА“
Доц. Сандю Бешев
               

Част от снимките са предоставени от доц. Сандю Бешев и се публикуват с неговото съгласие.