Бойко Беленски – началото на една история

През миналата 2017 година в един студен януарски ден се срещнах с Бойко Беленски – една много интересна личност и писател с безспорен талант. Все отлагах писането за него, защото е трудно да събереш на няколко страници лавината от впечатления, които той оставя след себе си. Малко съвременни автори се радват на толкова продуктивно творчество, както Бойко Беленски. Има написани над 30 книги с различна тематика, но освен че са интересни, те винаги са и взривоопасни. Още преди „демократичните“ промени през 1989 г., по време на социалистическото русло, в което тече книгоиздаването ни, той пише няколко книги за разузнаването – интересна и не безопасна тема. След 1989 г., когато в страната се създават условия за присъствие на мафиотския модел, той се захваща с нещо, за което определено може да се каже, че е като ходене по ръба на бръснача. Създава поредицата от достоверни романи „Недосегаемите“, в които представя истински факти, документи и други материали, до които е успял да се добере. В книгите си той не добавя нищо, а само анализира това, което вече е факт. Именно фактите, които той представя художествено обработени, взривяват общественото пространство. Интересни и любопитни, изобличаващи и крайни, те събират фокуса на вниманието върху него. И макар че в анализа на фактите, авторът е изключително прецизен, макар и да назовава героите с истинските им имена, последствията не закъсняват. Случват му се все „случайни“ неща, едно от които е по чудо избегнатата катастрофа, близо до околовръстния път на София. Книгите на Бойко Беленски „Братята на Юда“, „Недосегаемите“, „Двойникът на Сатаната“, „Между апокалипсиса и ада“, „Прегръдката на Совата“, „Похищение“, “Да се довериш на дявола“, „Месия без мисия“, „Адреналин“, „Отмъщението“, „Да те закука Сокол“ и др. не са от еднодневките, които ще бъдат забравени с прочитането на последната страница. Тези негови книги определят цяла една епоха в развитието на съвременното ни общество, която закономерно преминава през задължителните етапи.
Изключително ерудиран човек, който не търси скучни теми, които се тиражират и харесват, Бойко Беленски се насочва към историята. И по-точно към тези теми от историята, за които достойно се е замълчавало и които във времето на зависимости услужливо са били подминавани.  Безспорно една такава тема е  противоречивата историческа личност – политика Стефан Стамболов. През различните периоди, неговият принос за обществено-политическото  развитие на Следосвобожденска България, е тълкуван и приеман разнопосочно. Макар и руски възпитаник /той учи в Одеса, преди участието си в национално-освободителното движение/, по време на управлението си, той определено води политика, която отдалечава страната ни от Русия. И това е нещото, което националистите не могат да му простят, защото за тях споменът за Освобождението ни е още много силен. Но от другата страна са неговите сподвижници и хората, които споделят политиката му на независимост от Русия и сближаване със Запада. Именно негово е прозрението и твърдението, че той няма нищо против братския руски народ, но се обявява против имперските интереси на тази велика сила. И като потвърждение на това, че единствената му цел е да служи на Отечеството си, той е готов да направи компромис дори със султанска Турция. Стефан Стамболов е един от малкото български политици, който още докато е бил на власт, е предизвиквал възхищението на политическите мъже в чужбина.
Романът „Стамболов – воля за държава“ излиза през 2015 г., годината в която се навършват 120 години от неговата публична екзекуция. Написан увлекателно, но на висок стил, повествованието ни пренася в годините, когато строителите полагат основи на една нова България, а Стамболов е един от нейните архитекти. Умелото съчетаване на достоверните исторически факти и художественото пресъздаване, карат всеки читател да почувства величието на една личност, в чиите ръце е съдбата на народ и държава.
С романа си „Поличба“, който той пише малко преди това, авторът отново ни отвежда в един отрязък от историческото време, за което се знае малко. Сагата е за въстанието на Петър Делян, за когото се смята, че е син на Гаврил-Радомир и внук на великия цар Самуил. Въстанието, оглавявано от Петър Делян /около 1040 г./ е на българите от Македония и Поморавието против византийското подтисничество и е едно от най-мащабните бунтове в средновековната ни история. На база на усилено изследване и новооткрити източници, някои от които го отвеждат и до унгарските архиви, Бойко Беленски прави от историческите документи интересно художествено четиво. Самата презентация на книгата е направена в Унгарския център в София.
Другите му два романа на историческа тематика са за спасителя на Европа хан Тервел /“Кан Тервел – Спасителят“, 2016 г./ и за един от най-могъщите владетели от Асеновата династия – цар Калоян. Авторът не случайно е избрал тези велики владетели и държавници, както и историческото време, в което те пренаписват световната история. Наследникът на Аспарух – хан Тервел спасява Европа от нашествието на арабските орди, защитавайки световния град на блясъка и могъществото – Константинопол и в края на живота си се оттегля от света и става монах в една тиха обител. Непобедимият Калоян разбива мита за величието и рицарската мощ на Латинската империя. След коварния заговор и убийството му, той оставя една могъща държава, към която вече се отнасят със страхопочитание и респект. Но много малко са тези, които разбират какво се крие зад силните царе, умели дипломати и воини, защото те нямат право да бъдат слаби, в името на великото дело. И накрая на земния им път философията на кръговрата ги кара да се замислят за смисъла на направеното. Всичко това, внушено по един естествен начин, следвайки хронологията на един живот и на една история, прави историческите романи на Бойко Беленски търсени и четени от хора на всички възрасти.
Този интригуващ писател и човек с изключително въображение е един много интересен събеседник, с неизчерпаема информация за всичко около нас и нещо много важно – с чувство за хумор, което в последно време хората забравиха, че съществува. Освен всички завършени образования, бизнеси, членства в СБП, Асоциацията на писателите криминалисти и др., той с удоволствие говори и за мястото, където се чувства най-добре и където прекарва доста време, за да пише. Неговата светая светих – къщата му в малко софийско село, сгушено в планината. С особена гордост разказва, че там има най-много щъркели от глава на населението, включително и черни щъркели, които не се хранят с риба. Както може да се очаква, с неговите познания за произхода на думите, подробно обясни откъде идва фамилното му име. Родът му води началото си от с. Беленци /до Луковит/ и от там през годините е останало и фамилното му име Беленски. За името на река Палакария, която преминава през селото, беше категоричен, че идва от думата „пала“ /със значение на палава, буйна река/, откъдето и носи името си – Палакария.
Всяка история, разказана от  Бойко Беленски, се превръща в едно истинско пътуване във времето – минало, настояще и бъдеще. Пътуване, от което се завръщаме по-богати със знание, с мъдрост и с нещо, което ни кара да осмисляме дните си.

Снежана Галчева –
Председател на Салон за

Българска култура и духовност – Чикаго
в.  „България СЕГА“