Кристи Дечева – Miss Windy City Earth US 2018

Чикаго расте невероятно талантливо поколение от българи, родени тук или пристигнали от България в ранна детска възраст. Неотдавна в моето токшоу по Comcast Cable „Stanley’s New America” гост бе Мартин Димитров, който едва на 19 годишна възраст изобретява SnapClips и стартира свой бизнес. Сега целият град Чикаго се гордее с неговия успех в популярното телевизионно шоу „Shark Tank”, където той сключи изгодна сделка за своя продукт с три от „акулите“ (инвеститори от шоуто), измежду които бе знаменитият милиардер – Марк Кюбън. И ето отново мой гост в токшоуто „Stanley’s New America” ще бъде очарователната и интелигентна Кристи Дечева, която освен че е колежка на Мартин Димитров в същия университет (University of Illinois at Chicago), неотдавна спечели престижната корона „Miss Windy City 2018“ в рамките на конкурса Miss Earth United States 2018. Сопред мен, това поколение българи са повод за гордост и надежда както за всички наши сънародници по целия свят, така и за нашата Родина.

Къде си родена?

Родена съм в град Петрич, България.

На каква възраст дойде в Америка?

Бях едва осемгодишна, когато прекосих Океана и пристигнах в Страната на неограничените възможности.

Колко години работиш като модел?

Първоначално започнах работата си в модната индустрия когато бях осемнадесетгодишна, но в последствие реших да прекратя ангажиментите си в тази сфера. По онова време вече учех висшето си образование и то отнемаше много от времето ми. След успешното си дипломиране в университета преустанових кариерата си на модел.

Каква е твоята дефиниция за външна и вътрешна красота?

Според мен, външната красота се постига когато човек се чувства добре в кожата си и сам харесва себе си и начина, по който изглежда. Моята представа за красив мъж или жена може изобщо да не съвпадне с разбиранията на другите хора и в това няма лошо, защото красотата наистина е субективно нещо.
Вътрешната красота е по-голямото богатство от двете, понеже е вечна. Моето мнение е, че тя се свежда до това да вземаш най-добрите решения касаещи най-вече хората около теб. Доброто сърце и душевност са неизменна част за тази привлекателност.

Ти си не само красива, но и умна, съдейки по твоето образование. Би ли напомнила на нашите читатели какво и къде си завършила?

Завърших в  University of Illinois at Chicago с две специалности. Едната e Criminal Law and Justice, а другата е Социология.

Била си вицепрезидент на UIC Pre-Law Society. Какви бяха функциите ти?

Нашата комисия имаше за задача да организира събития за студенти в университета, които имат интерес да продължат образованието си със специалност право. Аз бях човекът, който организираше образователните семинари, на които студентите научаваха повече за целия процес и специфики на правното училище. Отделно правехме подготовка и за LSAT изпитите.

Къде си работила до момента?

В колежа работех като независим модел, но след завършването си работя в корпоративна правна фирма в даунтаун (Чикаго).

Ти спечели короната „Miss Windy City Earth US 2018“. Очакваше ли този успех?

Честно казано изобщо не очаквах победата, понеже всичко се разви на изключително бързи обороти. Макар да бях сред участниците, може да се каже, че короната ме хвана абсолютно неподготвена. В момента се подготвям за конкурса за щатската титла.

Разкажи ни любопитни детайли за конкурса.

Miss Earth е конкурс, в който всеки състезател има платформа свързана по някакъв начин с природата. Моята е „Пестене на водата“. Тя включва образователни лагери за деца от 12 години, в които те научават полезни навици как да пестят вода, вместо да я разсипват безсмислено. На тази възраст те са по-податливи към изграждането на дълготрайни навици, отколкото зрелите хора. Мечтата ми е да се включи такъв лагер за всички деца от тази група в държавните училища, за да можем да не разхищаваме и изхвърляме чиста вода, докато междувременно в други страни по света има толкова много хора, които нямат достъп до питейна вода.

Имаше ли предишен опит с подобни конкурси?

Да, участвах на конкурса Miss America веднъж. Като за първи път не успях да спечеля награда, но цялото преживяване остава един хубав спомен, позитивен експеримент и натрупан опит.

Планираш ли да продължиш участието си в конкурси за красота?

Абсолютно! Както казах, сега се подготвям за щатската титла за Miss Earth, която ще се проведе на 15-ти април. След това мисля да се явя още веднъж, провокирайки себе си, късмета и съдбата, на Miss USA, който ще се състои през месец август и е на различна организация.

Какво ти прави впечатление, когато се върнеш в България?

Това, че хората в страната ни се радват повече на малките неща. Макар, че може би не разполагат с нещата, с които ние тук в САЩ сме свикнали и приемаме за даденост. Въпреки трудностите си, българите в родината ни ми се виждат някак по-спокойни и щастливи.

Искаш ли да допринесеш с нещо за развитието на твоята Родина?

Според мен, много талантливи хора избягаха от България, защото няма възможност за развитие. Но за да се постигне това, трябва да се инвестира талант, желание за подобрение и реално положен труд в тази насока, които да стимулират българската икономика. Това ще се случи само ако талантливите ни сънародници се върнат обратно и „инжектират“ своите знания и натрупан опит в родината. Проблемът е, че много от тях не биха го направили, след като средата и средствата в чужбина натежават на везните.

Има ли нещо, което те притеснява в глобален или национален аспект?

Притеснява ме изолацията на Америка в момента. Според мен, САЩ трябва да бъде за пример на целия свят и да играе ролята на водач. Оттеглянето от Транстихоокеанското споразумение беше първата стъпка към националистическия подход. Мисля, че в момента няма да усетим последиците на това решение в близките две години, но такива все пак ще има. След време настоящата администрация може би ще осъзнае, че е по-важно Щатите да са интегрирани в световен мащаб.

Р.Б.: Ето информация за предстоящия конкурс за короната на щат Илинойс:

Finals & Crowning of Miss

Illinois & Miss Indiana Earth

US 2018

15th of April

College of Lake County

19351 W Washington St,

Grayslake, Illinois 60030

Open to Public at 2:15pm

Светлозар Момчилов
Чикаго
в. „България СЕГА“
www.facebook.com/svetlozar.momtchilov