Коста Марков смени музиката с недвижимите имоти

Всички са чували името и песните му. Той е любимец на българския слушател още от 90-те години на миналия век, когато изгря звездата му и стана част от семейството на „Пайнер мюзик“.
Днес Коста Марков разпределя времето си между слънчевите брегове на Флорида и тези на родния си Несебър. Но съвсем отскоро ново амплоа измести музиката в живота му. Не, той няма да разочарова редиците от почитатели и обещава да продължава да твори, но в момента новата му страст е бизнесът с недвижими имоти, който развива във Флорида. Коста е изключителен професионалист, както по всичко личи не само с микрофона, и е един от най-предпочитаните агенти в Tampa Bay, където сбъдва мечтите на хората и намира правилния имот за тях.
Прочетете интервюто, което той даде специално за в. „България СЕГА“.

Съвсем наскоро в живота ти дойде още една професия, различна от музиката. Кажи ми как се насочи към бизнеса с недвижими имоти?
Всъщност, аз се занимавам с това от 19 години, но до скоро бях само в ролята на инвеститор, а не на агент (Realtor®). През всички тези години инвестирах в недвижими имоти, първо в България, а в последните 10 години и в Америка. Запознат съм с целия процес по проучване и покупка на даден имот, както и същинската сделка и етапите, през които тя преминава. В много от случаите съм водил преговорите по сделките сам, в други случаи с помощта на Realtor®, или съм залагал на търг за определен имот. Понеже вече имам изградено портфолио с имоти тук във Флорида, всяка година виждайки постигнатите резултати за мен самия, моята адвокатка която изготвя и таксите ми, ме съветваше да започна да се занимавам професионално с покупко-продажбата на недвижими имоти за други хора, т.е. да работя с клиенти – купувачи и продавачи. През последните 5-6 години отлагах вземането на лиценз за Realtor®, но миналата година вече окончателно взех решението да се сдобия с лиценз и да имам право да практикувам професията в щата Флорида.
Последваха тежки изпити, но съм горд, че успях да ги взема от първия път и вече съм квалифициран да се занимавам с това и да помагам на моите клиенти в продажбата или покупката на имоти.
Понякога трябва да се вслушваме в съветите на адвокатите (смее се).

Наричам го професия, но доколкото знам, всъщност това е твоя страст.
Да, не печеленето на пари ме насочи в тази сфера, а живият ми и дългогодишен интерес в областта. Всеки имот има някакъв скрит потенциал, който ако се разгърне правилно, може да повиши значително стойността и съответно печалбата за собственика, когато реши да го продаде. В тази връзка мога да дам компетентен съвет на моите клиенти, както и да помогна с препоръки към местни компании и контрактори. Да не забравяме, че много хора купуват имоти във Флорида с инвестиционна цел или с намерение след време да се преместят да живеят тук. Идвайки от друг щат или държава, тези клиенти не познават местни контрактори, така че и в тази посока мога да съм полезен. Познавам много българи в района на Tampa Bay, които са специалисти в съответна строителна област и винаги дават по-ниски цени когато работят за сънародници.

Защо човек трябва да се замисли сериозно над идеята да си купи имот точно във Флорида?
Флорида все още предлага имоти на значително по-ниски цени, ако я съпоставим със северните щати и Канада, а дори и с Европа. Климатът, с целогодишното си лято, е перфектен, а плажовете – безкрайни и красиви. Има ли нещо по-хубаво от това да можеш целогодишно да ходиш по шорти и джапанки и да си пиеш питието на сянка под някоя палма?! Не е ли забавно да си на плаж да речем на 1 януари, когато половината свят е скован от снегове и студове? Наричат Флорида „The Sunshine State” защото е щата с най-много слънчеви дни в годината.
Като оставим това на страна, другото предимство е, че тук няма щатски данък върху дохода. Тоест, федералните такси се плащат, но липсва данък за щата. Масово в последните години компании от други щати местят бизнеса си тук, заради по-ниските данъци. Данъкът върху добавената стойност, който се заплаща за всяка покупка, е също много нисък и варира между 6 и 7%, в зависимост от окръга.   
Много хора в трудоспособна възраст купуват имоти във Флорида с цел когато се пенсионират, да се преместят да живеят тук или просто с инвестиционни намерения. Това е според мен много разумна стратегия, защото междувременно имотът може да се отдава под наем и да погасява сумата по заема, с който е закупен. Така след двайсетина години имате един напълно изплатен имот, който ако решите можете да ползвате за себе си или просто да го продадете и да разполагате с парите от продажбата.
Имам клиенти от Бостън, които закупиха имот заради ниската цена, с намерение да се преместят във Флорида след 4-5 години. Докато това се случи решиха да отдадат къщата под наем. Нашата компания се занимава и с подобни услуги.
Работата ми е свързана с клиенти купуващи първи дом, както и с такива които се нуждаят от по-голямо жилище, понеже семейството им се е увеличило и им трябва повече пространство. Също така обслужваме клиенти чиято цел е инвестиция, както и такива, търсещи ваканционен имот.

Спомена ваканционни жилища, в тази връзка имате ли клиенти живеещи в България, но търсещи такива имоти в щата?
Да. Има хора с добри професии и бизнеси, с добри доходи, ориентиращи се точно към Флорида, поради приемливите цени и качество на живот. Те купуват жилища, възнамерявайки да ги използват по няколко месеца в годината. През останалото време спокойно могат да ги отдават под наем и да реализират доходност от тези имоти. Тези клиенти ние наричаме “International buyers” и те са не само от България, но и от цял свят.

От къде най-често идват тези международни купувачи?
От Латинска Америка, Русия, много от тях са и от Европа, а в последните години забелязвам, че има и много азиатци. 

Каза, че щатът предоставя имоти на сравнително ниски цени. В България в последно време има тенденция на покачване на стойността на недвижимото имущество. Как е във Флорида?

Много зависи в кой окръг или район е търсенето на имота. В момента на таблото пред мен имам справка за най-близките окръзи в моя район в Tampa Bay. Например, в нашия окръг – Pinellas County средната цена за миналата година е $173 на за кв. фут. За Hillsborough County, където се намира всъщност Тампа, цената е по-ниска – $137 на кв. фут. Pasco County, което е съседно на Pinellas County, е със средна цена от $111 на кв. фут за 2017 година. Тоест, ако човек разполага с по-ограничен бюджет, но желае да купи сравнително голяма къща или апартамент, ще се ориентира към Pasco county. Ако пък желае да живее в по-развит икономически окръг, би трябвало да е готов да похарчи повече пари, което е нормално. Аз лично имам и от двата вида клиенти, един от тях търси къща с цена до $100 хил., което за американския стандарт се категоризира като ниска цена. Следователно сме се съобразили сумата с района. Друг клиент търси имот за $500 хил. с изискването да е близо до плажната ивица. В неговия случай търсенето се простира на север от Clearwater и на юг до Sarasota – по цялата брегова ивица, за да намерим точното място за него.
Така че всичко зависи от изискванията и бюджета – има апартаменти по $40 хил. и други, струващи милиони. Тук лимитът е небето!
Наскоро имах случай с клиент на който съм бил препоръчан от общ познат. Когато са му казали за мен и че аз мога да му намеря имот, той е направил коментар, че сигурно се занимавам само със скъпи имоти, което не отговаря на истината. Тук е мястото да подчертая, че за мен всеки клиент е еднакво важен и работя в целия ценови диапазон. Не бих искал хора с по-скромни изисквания и скромен бюджет да се притесняват да се свържат с мен, защото мога да ги уверя, че няма да бъдат пренебрегнати по никакъв начин и ще им намерим подходящ за техните нужди и бюджет имот.   

Какво повече се търси – къщи или апартаменти?
Зависи от клиента, неговите нужди и изисквания. Нормално е цената на кв. метър за апартамент (condominium) да е по-ниска. Когато човек е с по-ограничени средства и не желае лично да се занимава с цялостнното поддържане на имот, логично се насочва към покупка на апартамент (condo). Апартаментните комплекси наемат външни компании които се грижат за градинките, почистват басейните и общите площи, поддържат покривите и фасадите и т.н. За собственика остава единствено да се грижи за самия апартамент отвътре.
Много от българите са сръчни и обичат сами да правят подобрения по имотите си – озеленяване, барбекю, навеси и беседки, а дворът дава именно такава свобода.
Човек трябва добре да прецени от какво се нуждае, а ние даваме максималното от себе си, за да реализираме желанията му.

В родината ни повечето купувачи се опитват да достигнат директно до строителя, за да си купят жилище „по-тънкажно“. Защо всъщност на клиента му трябва агент за недвижими имоти?
В Америка няма никаква разлика дали ще купиш нов имот от строителя или през Realtor®.
Когато човек търси новопостроено жилище, ние като лицензирани лица, имаме достъп до специални програми, чрез които разполагаме с пълен списък на всички предлагани нови жилища в дадения район. Тоест, ние имаме ексклузивна информация, която клиентът няма от къде да намери сам в пълния й вид. Нашата роля е да отидем и да разгледаме имота и да защитаваме интереса на клиента, а ако той реши да го купи, да му помогнем в транзакцията. Най-важното е всички документи да са изрядни, точни и ясни. Тук дори за елементарни грешки или пропуски законът е много стриктен и човек може да си навлече големи неприятности. Разбира се, ние в ролята на лицензирани лица имаме застраховка срещу евентуални грешки и пропуски. Точно за това нещата трябва да се правят с професионална помощ. Или казано по друг начин: не е в интерес на самия клиент да прескочи професионалиста, за да отиде директно при строителя. Разлика в цената просто няма да има.

В коя компания могат да те намерят желаещите да купят имот във Флорида?
Работя към “Charles Rutenberg Realty, Inc”, която се намира в известния курорт Clearwater. Тези, които търсят или възнамеряват да закупят имот във Флорида могат да посетят и моя личен сайт www.kostamarkov.com , в който могат да зададат собствени критерии на търсенето и да разглеждат имоти.
При интерес от страна на клиента, мога да програмирам автоматично изпращане с имейл на всички имоти отговарящи на неговите критерии, за да може клиентът да следи в реално време какво излиза на пазара и да се действа бързо в случай, че хареса определен имот.
Ако е необходима консултация или имат въпроси, могат да се свържат с мен чрез формата за контакт в уебсайта, както и на телефона за контакт или с имейл. Имам също страница във Фейсбук, която се казва „Kosta Markov – your Florida Realtor”, в която публикувам интересни факти за бизнеса с недвижими имоти във Флорида. Който желае може да хареса страницата и през нея да се свърже с мен. 
Знаеш ли, когато за първи път дойдох в Америка за концерти в Чикаго, в една компания някой спомена Clearwater с лазурните плажове и страхотната атмосфера. Аз тогава за първи път чух, че съществува такъв курорт и не съм и мислил, че някога ще го посетя. По ирония на съдбата, 18 години по-късно, не само че живея със семейството си в близост до Clearwater, но и офисът на компанията в която работя се намира в Clearwater, FL.

Кой е един от най-важните етапи в работата на агента?
От изключително значение е да разбереш точните нужди и потребности на клиента. Аз винаги провеждам задълбочен разговор, за да съм максимално наясно как човекът отсреща си представя имота и какво цели с покупката.
За клиенти търсещи имот с инвестиционна цел, водещ критерии е каква възвръщаемост ще имат на вложените средства, което означава, че сантимента остава на заден план. В такива случаи цифрите са важни и водещи. Когато обаче човек купува жилище за собствени нужди и ще живее в него със семейството си, тогава е важно клиентът да усети имота и да си представи себе си и семейството си в този имот. Тези неща се усещат. Клиентът усеща по интуиция кой имот е „неговия” имот. При такава покупка сантиментът е водещ, не толкова цифрите и сумите. Това не означава, че не трябва да се съобразим с бюджета, с който разполагаме.
Мога да дам пример със себе си. Когато купувах моята къща преди години и отидох на оглед, в къщата заварихме собственичката – една 80 годишна жена от немски произход, седнала на люлеещ се стол до един панорамен прозорец. Помня, че подари плюшена играчка на детето и направи голямо намаление от обявената цена, защото очевидно беше решила, че ще продаде къщата си точно на нас. Това което ни направи впечатление обаче на мен и на съпругата ми, беше енергията която усетихме в тази къща, излъчваща спокойствие и уют. Този личен пример показва, че клиентът наистина усеща кой имот е „неговия” имот.
Между впрочем жената от която купихме къщата почина преди 3 години. Аз изпратих месинговата табелка с името и от входната врата на нейната внучка в Охайо. За мене тази табелка няма никаква стойност, но за внучката, която е прекарвала всичките си ваканции в тази къща във Флорида и има купища спомени, това със сигурност означава много и има висока емоционална стойност. 
 
Музиката остава ли в живота ти?
Разбира се. Съвсем наскоро имах едно участие във Venice, FL където направихме балканско парти и имахме хора дошли от Маями специално за купона. През последните години музиката и концертите са интересно и приятно хоби за мен. Все още правя по няколко концерта на година, дори планирам и това лято, връщайки се в България, да спазя традицията и да приема вече отправените ми покани от нощни клубове. Приятно ми е, че хората все още ме познават и помнят песните ми и срещам уважение, въпреки че попфолкът е заклеймен жанр. Слава Богу, още не съм срещнал негативно настроени към мен хора.
Преди по-малко от две години записах песента „За две жени” със специалното участие на ДесиСлава и Галена – две имена с които ме свързва дългогодишно приятелство и взаимно уважение. Песента е по моя музика, текст на Мариета Ангелова, аранжирана от композитора Даниел Ганев и беше реализирана от Payner Music. Клипът може да се гледа в канала на Пайнер в YouTube.
Втората песен, която реализирах преди около година, се казва „Мъж в сянка” и е отново по текст на Мариета Ангелова, но композирана и аранжирана от Деян Асенов. Песента е с по-модерно звучене и е със специалното участие на певицата с ангелски глас – Емилия. Песента беше представена в канала на Пайнер в YouTube със слайдшоу.

Да очакваме ли нови твои песни?
Когато усетя потребност, ще запиша нова песен. Защо не? Но като цяло в момента съм фокусиран над бизнеса с недвижими имоти и приоритет номер едно са моите клиенти, както и това да намерим най-добрите имоти за тях. 

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“