Лекуване със силата на мисълта. Започни сега!

„Съзнателният ни ум изтъкава мисловни модели, а подсъзнателният ум получава и запазва тези модели като вибрационни отпечатъци.“ „Мислите са реална сила. Мислите са вибрираща енергия.“ – Джон Кехоу
„Щастието е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в хармония.“ – Махатма Ганди
„Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце.“ „Който иска да  бъде здрав, трябва да увеличи количеството на любовта и енергията в себе си.“ – Учителят Петър Дънов
„Начинът, по който хората напоследък започват да се лекуват, е все повече вибрационен и фин.“ – Милена Голева
Г-жа Милена Голева е основател и преподавател в единствената в България национална верига от йога студия – в София, Пловдив, Бургас. Разполагаща с 13-годишен професионален опит и с над 20-годишен личен опит, г-жа Голева е един от експертите в изкуството на преподаване на йога и медитация в страната ни. Автор и водещ е на първата и единствена в България колекция от 15 диска за медитация и релаксация  на български език. Тя е създател на първата в България релаксация за деца, първата медитация за хранене, за прошка, за преодоляване на безсъние и др. Участвала е в многобройни семинари за медитация и йога, сред които в Индонезия, Виетнам, Индия, Перу, Коста Рика, Мексико, Ирландия, Швейцария, остров Мавриций, острови Фиджи и Нова Каледония, Азорски и Канарски острови, Аляска.
 
Специално за читателите на в. „България СЕГА“г-жа Милена Голева ще разкаже за необходимостта от йога и медитация, за различните видове медитация. Същевременно ще ни запознае със създадените от нея програми за медитация, ще „открехне“ темата за могъщата сила на подсъзнанието и пренастройването на енергийния модел.
 
 
Уважаема г-жо Голева, какво бихте допълнили към Вашето представяне?
 
Човек (все по-щастлив и цялостен), който, като всички други, провокиран от трудностите в живота си, не спира да търси и намира. Човек, влюбен в живота.
 
„Големите чудеса са скрити вътре в теб. Там, в твоята вътрешна Вселена, има истински духовни съкровища. И колкото по-навътре отиваш, толкова повече ще осъзнаваш своята уникалност и красота. Ти и твоят богат и необятен вътрешен свят сте важна част от красотата на Вселената.“ – посочвате Вие. Как мислите, кои са истинските духовни съкровища?

Най-стойностното духовно съкровище е осъзнаване на могъществото, което е заложено във всеки един от нас. Могъществото да творим реалността си. Именно тогава започва истински духовният път. Тогава животът се осмисля. Тогава не просто демонстрираме духовност, а започваме да я живеем.

Според Вас, съвременният човек намира ли време за почивка и знае ли как правилно да почива?

Tова е, което съвременният човек все повече ще бъде провокиран да учи. Неумението качествено да почиваме е в основата на всички съвременни болести в това число стрес, безсъние, паник атаки, прегаряне. Това неумение стои в основата на повечето здравословни проблеми.
 
Мъдреците са написали в книгите си: „Медитацията е врата на всяка тайна и път към вечността.“ Ще споделите ли Вашето тълкувание на тези думи?

Медитацията всъщност е път към настоящия момент, към нашето сега. Когато човек пребивава в своето сега, той всъщност се влива във вечността.
 
Какви са видовете медитация и бихте ли пояснили значението на термина „водена медитация“?

Видовете медитация са много. Неслучайно пътувам по целия свят и изследвам различни подходи и начини за медитация. В различните култури те имат различно проявление. Но в крайна сметка те водят на едно и също място. Просто всеки трябва да открие начина, който най-добре му хармонира и му помага да води по-качествен начин на живот.
Относно водената медитация:според мен това е най-подходящата практика за съвременния човек.
Какво е характерно за начина ни на живот в днешни дни? Вниманието ни трудно и за малко се задържа на едно място. В един и същи момент мислим за няколко неща едновременно. Прескачаме и в мислите, и в дейностите си от една на друга. Как може такъв ум да бъде отведен в медитация? Ако човек просто остане в тишина (което също е чудесно), умът  му няма да му позволи да се отпусне, а ще го принуждава да препуска през деня и задачите. Когато обаче има някой, който да поеме и поведе мисловния поток в определена посока (както при водената медитация), тогава нещата се случват с лекота и процесът е много приятен и ефективен.
 
През какви етапи протича една медитация?

Най-важното нещо е да нагласим удобно тялото си. За да се състои  медитация, трябва нашето тяло да ни позволи да забравим за него. Но, за да се случи това, трябва позата да е подходяща, дрехите – удобни. След това е важно да започнем да отпускаме частите на тялото, да позволим на мускулчетата в тялото ни да започнат да се разхлабват и релаксират. После даваме нежна задача на ума – насочваме го в определена посока в зависимост от конкретната цел на практиката. Това би могло да бъде наблюдаване на дишането… Или наблюдаване на конкретна точка в тялото… По този начин постепенно започваме да освобождаваме ума си. Мога да посоча, че в медитациите, които създавам, има визуализации. И именно чрез тях силата на мисълта се насочва да твори нова реалност. Също така в медитацията има утвърждения, които спомагат негативните и паразитни мисловни модели да бъдат заменени с нови.
 
Колко често препоръчвате да се медитира и през кое време на денонощието? Как обяснявате това?

Разбира се, бих препоръчала ежедневната практика, при възможност. Зная, че повечето хора сега ще си кажат: „Ама аз нямам време!“ Точно за това препоръчвам медитацията вечер, преди човек да си легне. Това е времето, когато така или иначе ние оттегляме сетивата си от външния свят и се настройваме за уединение и почивка. Чудесно е сънят да дойде през медитация. Тогава заспиваме спокойни и с релаксирани мускули.
Бих препоръчала медитацията да се провежда сутрин – веднага след събуждане. Едно от моите момичета, например, ми даде чудесна идея.  Прилагаме я вече най-активно. В какво се състои идеята? Настройваме алармата на часовника си за събуждане, но всъщност не с някоя от онези стресиращи мелодии, а с някоя от кратките ми медитации (почти към всяка практика правя и кратка 10/15-минутна версия за тези хора, които имат по-малко време). И така, настройвате си алармата за 10 минути по-рано ставане и изслушвате медитацията. По този начин много естествено и плавно, с медитираща музика, започва Вашият ден. И ако можем да кажем, че денят се познава от сутринта, то как мислите ще протече денят, който не е започнал със стрес, а с едно приятно медитативно събуждане?
 
Казват, че по време на медитация трябва да се чувстваш „лек като цвете“. Според Вас, коя е най-подходящата поза за медитация?

Най-подходяща е тази поза, при която човек може да остане с изправен гръбначен стълб и отпуснат до края на практиката. Разбира се, най-популярна и позната е позата „Лотос“, при която човек е седнал с кръстосани крака. Това е чудесна поза! Но колко от съвременните хора могат да останат в нея, така че тялото им да позволи да забравят за него? Когато не ни е удобно, ние започваме да мислим за тялото си – тогава медитацията е невъзможна. Ето защо Ви препоръчвам позата да бъде следната: легнал по гръб – така гръбначният стълб е изправен; ръцете – отпуснати до тялото, без да го докосват.
 
Има ли бариери, пред които по време на медитация се изправя умът и ако има, кои са те?

Най-голямата пречка е прескачането на мислите от една тема в друга. И точно затова смятам, че водената медитация е най-подходящата практика за съвременния човек.
 
На мнение ли сте, че медитациите, които се слушат на майчин език, имат по-силно въздействие?

Уверена съм в това! Медитацията е практика, която има многопластово и дълбоко въздействие. Когато медитацията се провежда на чужд език, безспорно има въздействие. Но, когато медитацията е на майчиния език, чисто вибрационно силата на практиката се увеличава многократно. Защото езикът е вибрационен код. А особено българският език –в него има закодирани много силни вибрационни въздействия.
 
Г-жо Голева, защо решихте да изготвите медитираща програма, имаща за фон изпълнение на виртуоза Теодосий Спасов?

Това е една медитираща и същевременно лечебна програма. Както споменах по-горе, българският език има свой много могъщ вибрационен код, с който ни въздейства. Същото се отнася и за музиката ни.
Кавалът е много типичен инструмент за нашите ширини. Нашите гени разпознават неговата вибрационна честота. А когато от такъв космически инструмент звукоизвлича такъв гигант като Теодосий Спасов, се получава идеалната лечебна среда. Тази медитация с музика на Теодосий Спасов е излекувала безкрайно много хора.
Знаем, че всичко е в главата и когато човек започне да пренастройва мисловните си модели, тялото веднага откликва и активира могъщите си механизми за възстановяване на здравето и баланса.

Създадените от Вас програми могат ли да се използват от жени и мъже на различна възраст или има особености в това отношение?

Всеки на всяка възраст може да се възползва то тях. Има две практики, които са определено за момичета, но това е указано специално.
 
От каква възраст се препоръчва релаксация за деца и какво представлява Вашата медитация, предназначена за деца?

Моята релаксация за деца представлява всъщност една приятна и лека приказка, в която са вплетени специални думи, символи и послания.С тази релаксация децата заспиват спокойни и щастливи. Вече се ползва в доста детски градини. Препоръчвам още като навършват една годинка, децата да започнат да заспиват с тази релаксация.
Много пъти си мислим, че децата не разбират езика, тъй като все още не могат да говорят. Но това не е така. Бих Ви казала, че постоянно ми пишат възхитени и благодарни родители за това, че децата им са станали много по-спокойни вследствие на тази релаксация. Тя прави чудесни промени в живота – както на родителите,така и на децата.
 
Споделяте, че: „Прошката означава да избереш щастието вместо болката.“ „Прошката е фундаменталната медитативна техника преди всички останали. С прошката лечебният процес е започнал на всички нива.“ Какво ще добавите?

Точно така. “Изчистване на негативни преживявания и Прошка” е базова практика. Добре е от нея да се започне. Трябва да знаем, че повечето проблеми, които се проявяват в живота ни, независимо от какво естество са, често носят белега на нещо от миналото, нещо, което не сме успели да отработим. Дали това е, например, здравословен проблем? Или неспособност за пълноценно общуване с близките ни… Или неспособност да обичаме себе си, или наднормено тегло, паник атаки, дълбока неудовлетвореност, ниско самочувствие, страхове, неспособност да се вземат решения и т.н. и т.н.? В основата си повечето проблеми на човека са базирани на нещо старо и отминало, на нещо, което не сме успели дълбоко в себе си и искрено да простим на друг или на самите нас. Мога да Ви споделя, че върху тази практика работих повече от година и половина, защото осъзнавам колко ключова е тя.
Никога, например, не предписвам лечебната медитация, без преди това да е проведен 10-дневен цикъл с Прошка. Мога да твърдя, че дори само с Прошката лечебният процес вече е започнал – хората започват да откриват облекчение в много сфери на живота си, не само в здравословно отношение.
От всички години сериозна практика и лична моя и като преподавател мога да кажа, че най-ефективният начин да се отработват тези неща, е когато човек е в медитация.
 Следва продължение

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимките са предоставени от г-жа Милена Голева и се публикуват с нейното съгласие.