91 години и 1 млрд. долара

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 година и напуска България през март 1941 – съвсем легално, на 14 години, с влака за Виена.

И отива това момче в Австрия, защото в неговия многодетен дом в Горно Абланово, Русенско, не могат да се изхранят. Те са 7 /седем/ деца – Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър, на баща Христо и майка Мита Къневи… Четвъртият от колоната, Игнат, отива да работи при градинаря Никола Парушчолаков от Горна Оряховица – един почти генерал от българската “армия-градинари” в тогавашна Европа.
Работи 10 години, но след петата от чиракуването си вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. „Единствен от българите градинари в Австрия тогава имах камион, другите караха още каруци“, разказва Канев…

Когато Втората световна война свършва, Игнат благоразумно не се връща в България, а през 1951 година се качва на един кораб, който благополучно го доставя в тогавашния следвоенен Рай, наречен Канада.

Днешният милиардер по онова време няма пукната пара в джоба си и нито една английска сричка в главата си. Има две ръце и сила, ум и глава, която мисли. В Торонто той се захваща със Н.В. Строителството! Което е изхранило не една и две хиляди наши емигрантски семейства по света… И смело почва да се катери по скелето и руфа.

В Канада за 11 месеца си вдига собствена къща. През 1952 г. вече живее в нея. После я залага за 4000 долара заем с 4% лихва. С тях си купува още две места и построява още две къщи, продава ги и купува още 4 места… Досещате се какво става по-нататък.

През 1956 г., основава в Торонто първата си строителна фирма Kaneff Co., която съществува и до днес. След десет години строи сгради с по 300 апартамента и годишният оборот на предприятията му е над 250 милиона долара. Американски… Построил е досега стотици сгради, хиляди къщи и още непреброени игрища за голф.

… Някъде през осемдесетте  години на миналото столетие, ние с него се срещнахме за пръв път именно на едно такова луксозно място като голф-игрищата на Иги Канев, както му викат в Канада. Не става дума за голф-партия. Имаше голяма спортна фиеста в Канада, на която бях акредитиран и във всяка свободна минута от състезанията разпусках из Торонто сред тогавашните, тамошни наши емигранти, на които им беше много интересно да се видят с такива като нас, които можехме да се върнем в България, а те не…

Тогава успях да опозная малко този удивителен човек, още повече, че след няколко дни се възползвах от поканата му да идем до един райски кът от канадската  природа, където се разхождат елени, но човешки крак стъпва рядко. Бяхме на едно кристално езеро, където имаше кейове и много шик лодки и моторници на заможни хора, които се възхищаваха от девствената канадска земя… А пред лодките  – незаключени дори, кокетни малки вили пълни с разни готини неща за ядене и топли завивки за стопаните, или за всеки друг, който би изпаднал в нужда при разходката си из тази божествена пустош. Никой тогава тук не си присвояваше нищо чуждо. Емигранти до тук не припарваха.

Игнат Канев с неговата фамилия Втората ми среща с Канев беше на приятелски мачове в София, където той доведе детски отбор по хокей на лед от Торонто. Канадските момчета, които се раждат с кънки на краката, играха със своите връстници от България. А ние имахме по това време общо от Черно море до Пирин само 3-4 пързалки, на които можеше да се играе хокей. На самия мач канадчетата показаха чудеса от джентълменско поведение към крайно неопитните си български другарчето по игра, и ги  победиха само с няколко гола  разлика… Но важното беше накрая, когато Игнат Канев и те подариха на младия български хокей два пълни екипа за пълни отбори с такива блестящи хокейни доспехи, каквато ние не бяхме и сънували.

Днес в България съществува и дарение – “Канев Център” в Русенския университет. Мисля, че Игнат Канев е невероятен коктейл от добри човешки качества. У него са миксирани и Майстор Кольо Фичето, и капиталистическия динозавър Доналд Тръмп, който по онова време му беше колега в строителството, а сега се приземи в Белия Дом. И най-важното – останал си е и Човек и Българин… Има Иги Канев нещо старовремско, има нещо от онези италиански Медичи, меценати на Европейското възраждане, има нещо у него от великото дело на братята Евлоги и Христо Георгиеви, които подариха на България преди 128 години нашия образователен и културен титан – Университета „Климент Охридски”…

Списъкът с негови дарения и меценатство е дълъг като любимата ми, за сравнения, река Мисисипи.
Сред този списък, за който нямам понятие дали е пълен и дали е напълно компетентен, откривам следното:

През 1955 г. Канев прави първото си значително дарение на болница в Торонто.

После харизва земята и дава 1.2 милиона долара за строеж на българския храм в Торонто „Свети Димитър” –  на практика и голямо духовно, просветно и културно огнище на българите в Северна Америка. Игнат Канев се гордее, че в Българското училище при „Свети Димитър” се учат и се изучват стотици български деца…

През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село Горно Абланово. После прави ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и дарява линейка.

През 2009 г. Иги Канев дава 2.5 милиона долара за реконструкция на сградата на Osgoode Hall Law School към Йоркския университет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building.

През 2012 г. дава два милиона лева за построяването на споменатия модерен конферентен комплекс към университета в Русе, наречен на негово име “Канев Център”. Центърът разполага с многофункционална зала с 800 места, сцена с площ 120 кв.м., заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, и всичкото това е оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод.

През  2014-та година на своята 88 годишнина Канев е отново в България и отново с дарение от 300 000 лева, с които е построен културен дом в родното му село Горно Абланово, а 90-годишното читалище в селото е обновено и наречено „Канев-Пробуда 1924”.

Игнат Канев е изпратил в България през годините огромно количество образователна и техническа литература за катедрата по бизнес и мениджмънт на Русенския университет „Ангел Кънчев”, за училища в България, подпомогнал е и подпомага много български емигранти, които идват и търсят своя хляб и просперитет в Канада…

Канев е толкова сърдечен и земен човек и неговият старинен български език се лее така екзотично от устата му, че аз поне се усещах при срещите с него, как понякога го гледам с отворени уста като дете, което открива света… В него виждаш човека – благодетел, дарител, меценат, грижовен с парите си и влиянието си за своите събратя, отговорен за обществото, в което живеем, верен на един от най-свидните завети на Иисуса Христа – „Обичай Ближния си”… 

Игнат Канев е още един пример как израслите с труд още в първите си години деца, пробиващи  пътя си и после със собствени сили, надвили лично много препятствия, стават стабилни и достойни хора. Дали са много богати или цял живот ще работят усилно за нужното им в живота – все едно – те са добри и човечни. И обратно – тези с криминално награбените богатства, или порасли под родителския чадър, наследници на готови пари, много често са на другия полюс… Затова и от години от меценатство по близките ни паралели и меридиани има малко следи.
В България обикновено го питат и разпитват за разни неща в живота му.

– Не ме питайте много, понеже ще заплача – каза Канев. –  От радост, разбира се. Много съм трогнат, нямам думи да изкажа колко съм благодарен на моите съграждани тук, че идват да ме видят…

И по-нататък:
– Аз обичам България. Винаги съм бил българин и винаги ще бъда свързан с моята Родина. Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце завинаги е в България.

Игнат Канев. Един българин, израсъл и стъпил здраво в Канада. Той не дели България и сънародниците си на образовани и необразовани, на българи и роми, на сини и червени, на богати и бедняци… Може би му е по-лесно, защото има милиард и още нещо, та е независим. Още и живее и работи в страна със здрава политическа и социална сфера, с добри закони, които са справедливи и се изпълняват, сред хора надвили злото в себе си, сред управници, които са разумни и отговорни за действията си…  И все пак в неговия дълъг живот и в големите му достижения има неща, които са поука за всеки човек, в каквото и положение да се намира, в което и да е време от разумния си живот… В която и да е страна в света.
Вдигнал е вече хиляди къщи, обществени сгради и голф съоръжения от световна класа благодарение на гигантската си строителна фирма в Канада.
Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име. Богатството му се оценява на над 1 млрд. долара. Вече на 91 години Игнат Канев има и още едно богатство – съпругата си Димитрина и дъщерите Ана-Мария и Кристина, които поръчаха за юбилея му картина на един от най-добрите канадски художници, който им нарисува едно 15-годишиното българско градинарче, което продава зеле, чушки и домати на пазара във Виена… Почетен консул е на България в Канада. През 2002 г. бе награден с орден „Стара планина 1-ва степен“.

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго