ПЕТЪР ДЪНОВ – УЧИТЕЛЯ

Това е една от най-ярките личности в българската история и духовна култура.
Преди няколко години Българска национална телевизия  проведе „Класация на Великите българи”. Мнозина се изненадаха, че Петър Дънов зае второ място след Васил Левски, оставяйки зад себе си хан Аспарух, цар Симеон, Христо Ботев, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и др.
Необходимо е да си припомним, че през 2014 година /на 11 юли/ се навършиха 150 години от рождението на този велик българин, а на 27 декември 2014 г. – 70 години от смъртта му.
Творчеството и дейността му са световно известни по всички континенти, обект на изучаване и анализ са от много учени и духовни водачи. Петър Дънов има милиони последователи  в целия свят.
Ще припомня само два примера : 
Папа Йоан 23-ти – познат в България като кардинал Джузепе Ронкали, посланик на Ватикана в България, преди Втората световна война казва:
“… В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята е Петър Дънов …”
По повод смъртта на Алберт Айнщайн /1955 г./ Френското национално радио излъчва предаване с негови изказвания, между които е и следното:
„Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България”.
От няколко години сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”  се зае с нелеката задача да извърши проучвателна дейност, за да събере нови факти в село Николаевка /община Суворово/ и в град Варна,  където Учителят е живял при сестра си Мария, местата където е изнасял речи  и е организирал  първите събори във Варна.
Няколко периода от живота  на Петър Дънов  са свързани с град Варна.
Той е роден в семейството на свещеника Константин Дънов /първият български свещеник във Варна/. Петър Дънов завършва мъжката гимназия в град Варна, след това американското методистко училище в Свищов и тогава заминава за САЩ и става студент в Методистката теологическа семинария Дрю, в град Медисън. След завършването й записва Теологическия факултет  на Бостънския университет, а след това посещава лекции в  Медицинския му факултет. През 1895 г. се завръща в България и се установява  в град Варна. На следващата година е един от учредителите на читалище „Петко Рачов Славейков” и пръв негов библиотекар-домакин. Във Варна Петър Дънов учредява със свои съмишленици „Общество за повдигане на религиозния дух на българский народ” и застава в центъра на духовно общество, което по-късно прераства в Синархическа верига /1906 г./ и в обществото „Всемирно бяло братство” през 1918 г. Сподвижниците му започват да го наричат Беинса Дуно /изразът е  със санкритски корени и означава „този, който носи доброто чрез слово”/.
От 1900 г. Петър Дънов свиква всяка година събори, които първоначално нарича „срещи на Синархическата верига”. От тогава до 1942 г. се провеждат годишни събори на Всемирното бяло братство на различни места. Според събраните данни първите изяви са се провеждали в зала „Съединение” в град Варна. Това е първата театрална зала в града, която тогава, е представлявала обикновена дървена постройка.
Местата и годините, в които се провеждат тези срещи са:
      Във Варна  –      1900, 1903,1905,1906,1907,1908 и 1909 г.
      В Бургас     –       1901, 1902 и 1904 г.
      Във Велико Търново  –  1910 – 1925 г.
      В София /на Витоша/ и в Рила  –   1926 – 1941 година.
През 1917 – 1918 г., по време на Първата Световна война, Фердинанд, чрез правосъдния министър Христо Попов, интернира Петър Дънов в град Варна и го глобява 25 лв, тъй като разколебавал духа на войниците на фронта. През този период  Петър Дънов живее на последния етаж на хотел „Лондон” /Мусала/. Любопитен е фактът, че тогава Петър Дънов изрича пророческите думи: „Аз ще се върна от Варна, но ти ще напуснеш България и никога няма да се върнеш тук. Аз платих 25 лева, но за твоите безразсъдни действия България ще плати 2,5 милиарда лева.”
Както споменах в началото, целта на Сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”, на база конкретните факти и нови неизвестни досега материали,  е да подготви, а впоследствие и да реализира конкретен туристически маршрут, свързан с живота на Петър Дънов и местата, свързани с неговото учение. Планираме това да е Варна, Суворово и София. Привличането на туристи от цял свят, които изповядват философията на Бялото братство в България, не е никак лека задача. Това са високоинтелигентни, образовани и платежоспособни хора, които не е необходимо да привличаме заради слънцето, плажа или  планината. Те ще имат възможност да посещават нашата страна през цялата година по друга причина – за да се запознаят с местата, свързани с живота и творчеството на Учителя. 
Сред последователите на Дънов има световно известни личности като Бил Гейтс, Пако Рабан, който при първото си посещение в България през 1996 г., се поклони на гроба на П.Дънов. Певицата Мадона също е последовател на П.Дънов и при посещението си в България преди 2 години по неофициална информация е посетила гроба му в София.
Други данни и факти, свързани с УЧИТЕЛЯ:
През 1927 г. Дънов създава край София селището „Изгрева”, където изнася своите беседи и лекции.
През лятото на 1929 г. Дънов извежда за първи път своите ученици и последователи на лагер край Седемте рилски езера.
От 1934 г. започва работа върху Паневритмията – цикъл от 28  упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения.
Многобройните Чудеса на Учителя, Любопитни факти:
Земетресението в Южна България: На 18 април 1928 година е най-голямото, катастрофално земетресение в Южна България –над 150 са загиналите, над 1500 ранените, 74 000 сгради са сринати. В книгата си „За съдба дойдох” Петър Дънов споделя:  „Земетресението беше определено да стане  среднощ, но това, което можахме да направим, беше да го ускорим, за да се избегнат по-големи нещастия….”
Според науката това е абсурдно, но Дънов обяснява, че е приел сигнали от земните недра и от Слънцето, което Бялото братство обожествява.
Сравнително не много известен факт е свързан със спасяването на българските евреи. Петър Дънов кани съветника на цар Борис – Любомир Лулчев, да намери спешно царя и да му предаде, че ако допусне да бъдат изпратени българските евреи в Полша, с неговата династия е свършено. Лулчев обикаля царските резиденции във Врана, Чамкория и др., но не може да открие царя. Връща се при Дънов и той преди да го изслуша извиква: „Кричим”. Царският съветник веднага потегля за там, за да предаде думите на Учителя.
През пролетта на 1936 година Петър Дънов е жестоко пребит на улицата. Получава мозъчен кръвоизлив и парализа. Никой не вярва, че ще оцелее. Само 2 месеца след това той изненадващо се появява на лагера край Седемте рилски езера напълно възстановен.       
Главни категории в Учението на Дънов са:
•    Л  Ю  Б  О  В
•    М Ъ Д Р О С Т
•    И С Т И Н А
•    Д О Б Р Д Е Т Е Л

Основни методи за духовна работа в школата на Всемирното бяло братство са:
•    МОЛИТВЕНИТЕ СЪБРАНИЯ
•    МУЗИКАЛНИ И ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ
•    ПОСРЕЩАНЕ НА ИЗГРЕВА НА СЛЪНЦЕТО И НА ДРУГИ НЕБЕСНИ ТЕЛА
•    ПЛАНИНСКИ ЕКСКУРЗИИ и др.

П. Дънов утвърждава максимата че Иисус Христос е глава на Великото всемирно братство. „Има една църква  в света /тя е първото стъпало/. По-високо от църквата и вън от нея е Всемирното Бяло братство /второто стъпало/. Още по-високо е Царството божие – третото стъпало.

На 7 юли 1922 г. архиерейски събор на Българската православна църква – обявява Петър Дънов за самоотлъчил се, а учението му – за „еретическо и опасно”. Към това можем да добавим някои негови идеи и подходи към т.н. окултни науки – астрология, хиромантия, френология, кабала и др., които са в противоречие с християнските догми.
Но много интересни са думите на Пророчицата баба Ванга:
„Един ден всички религии ще изчезнат и ще остане само Учението на Бялото братство, което като бял цвят ще покрие Земята и благодарение на него хората ще бъдат спасени”.

Септември 2017 г.        

Димитър  Дичев – Председател на сдружение
„Култура и туризъм на българския Североизток”,
колективен член на Салон за Българска култура и духовност,
специално за в. „Българиа СЕГА”