Мишо Шамара: „Аз съм най-великият български рапър! Догодинаще „изкъртя мивките“с последен мега як концерт!"

Продължение

Защо поставяш всички тези хора в една група?

Защото са един тип хора.

Кое ги обединява?

Егоцентризмът… Болните мозъци. Има една приказка още от римската империя, че абсолютната власт извращава. Ако правим аналогия с модерния свят, най-добре е да даваме Римската империя за пример, понеже тя е предшественикът на този модерен свят, виж какво се е случило с Нерон, Калигула… Единственият човек, който е поемал цялата власт, правил е диктатура и после е върнал властта на демокрацията (сената) – това е Сула. Той е взел много репресивни мерки и наказания. Няма друг в човешката история, който е получил властта и после я е върнал обратно. Дори аз, който си мисля, че съм демократично сложен, ако ми дадеш власт…

Сигурно ще се промениш.

Най-вероятно.

Тоест, това е дефект на човешката природа?

Абсолютно! То е във всички нас. Не искам да слагам себе си на различно място, знам че имам в себе си демони, с които се боря по същия начин. Имал съм период в живота си наситен със слава и знам какво лайно съм бил тогава.

Твоята фейсбук страница има над 50 000 фенове, не знам колко български страници могат да се похвалят с подобен успех… Защо се интересуват хората от теб?

Да започнем от там, че има и други артисти, които имат от десетина до стотина хиляди последователи.

Да, но не са толкова много.

Да, реално не са толкова много. На мен ми е интересен факта, че в момента нямам някаква музикална продукция, а популярността расте. Може би се дължи на гражданската ми позиция. Заставам зад тези които дори може да не са в мейнстрийма и дори да са изцяло против него, като мислене. Мога да застана зад тях, ако сметна, че са правилните.

Да разбирам, че ако смяташ, че някой е прав, както и каузата му, нямаш проблем да тръгнеш срещу мейнстрийм (масово) виждането?

Да. Това мога да го направя, защото вече съм дошъл тук в Америка, макар и преди да съм го правил. В момента живота и храната ми зависят от това как ще карам Uber и когато го правя си плащам всички сметки. Имам свободата да правя и казвам каквото си искам и това по никакъв начин няма да повлияе на моето каране на Uber и плащането на сметките ми вкъщи. Докато, ако хората в България решат да защитят циганите, макар да не беше правилно да ги атакуват така масово, ще имат сериозни проблеми. Дори и твоите собствени познати може да ти налетят на бой и т.н. Предполагам знаеш за видеото, в което българско момче преби на една спирка възрастна жена, тогава никой не се събра да бие масово всички българи и да прави плакати: „Край на българските безобразия!“. Български безобразия има точно толкова, колкото има и цигански.

Но я няма тази стигма.

Да. Пак казвам, тази наклонена плоскост на расизма е много вредна и опасна за България.

Колко години е нормално един рапър да си даде почивка от музикалната си кариера и да не прави хитове?

По принцип една рап кариера е от четири до седем години. Някои успяват да се завърнат, но малко са тези, които успяват да се задържат дълго време.

Защо толкова краткосрочно?

Понеже има много нови хора, които постоянно бълват музика.

Конкуренцията е голяма и не могат да се справят с нея?

Предполагам, че за да успееш да задържиш интереса върху себе си трябва да си Snoop Dogg, Eminem,Dr. Dre… или Мишо Шамара (смее се).

Разбрах, че Eminem също почива.

Той от седем години не е пускал нищо ново. Като сметна моята кариера като продължителност, се оказва, че тя е прекалено дълга.

По-дълга от средната?

От средната на всички рапъри по света. Освен това съм направил толкова много музика…

Колко песни?

Към хиляда и петстотин.

Хиляда и петстотин? Е, повечето не са в YouTube.

Не, не са. Имам много неиздадена музика. Ако сега започна всеки ден да махам по една от песните си, пак ще ми отнемат години да ги изтрия. Един вид, назад да започна да вървя пак няма да мога да стигна себе си.

Тоест, и назад не можеш да тръгнеш?

Да. Виж какво нещо – чудо, чудо (смее се). Надявам се, че хващате чувството ми за самоирония.

Не е ли време за един последен голям концерт?

Това е една от идеите, които ми се въртят в главата. Мисля, че на пролет ще е добре да направим един концерт с няколко американски гост-артисти, както и с български като Конса, „Лошите“ и всички с които съм записвал едно време.

Връщаш се назад в историята?

Да, като мисля сценографията да я направя убийствена, като покажа как се прави нещо, което само аз мога да направя.

Да направиш едно добро шоу.

Точно така, едно изключително добро шоу, защото всички знаят, че на сцена аз съм най-добрият, винаги съм бил и не се е родил по-добър от мен.

Не ти липсва скромност.

Скромността никога не е била част от качествата ми (смее се).

Знам, че си се занимавал с организацията на концерти. Това може да ти помогне в този проект.

О, да. Ще се справя добре, повярвай ми. Знам как да ги правя тези неща.

Това е важно, защото организирането на концерт не е проста и лесна работа, особено с гости от Америка…

Правили сме го. Канил съм навремето Lil’ Jon, Redman, Method man, Ja Rule… Crucial Conflict, с които направихме 12 концерта.

Звучи добре. Смяташ ли, че синът ти притежава достатъчно качества, за да те надмине в рапа?

О, убеден съм в това.

Казваш го като субективно мнение или реалистична преценка?

Аз съм сигурен. Първо, всеки баща обича децата си безпрекословно и сега сигурно ще изглежда, че си хваля дечицата…

Какво е сценичното му име?

Те го знаят като Lil’ Sha. Но едно от нещата които ми прави впечатление е следното – купих му програми за правене на музика, като не съм му давал абсолютно никакви съвети за каквото и да било, а той от първия ден ми изкара едни бийтове и музикални композиции, които са готови за продажба.
Последното му парче и видео към него записахме в Чикаго. Използвахме студиото в което Faith Evens записа последния си албум и беше номинирана за наградата Грами за R&B Solo. Макар да няма значение къде записваш, казвам го само, за да видите че се опитваме да работим на достатъчно професионално ниво, за да няма никаква забележка. Това исках да кажа, давайки тези сравнения, а не че се правя на велик. Можеш да запишеш в мазето си музика и тя да стане хит, а можеш и да запишеш в най-скъпото студио и нищо да не се получи.
Но мисля, че той се справи прекрасно с първия си трак на английски, което беше преди една година. Сега работим върху втора песен. Горе-долу по песен на година, защото не искам да пресилваме нещата, докато не дойде моментът, в който той реши да настъпва сам.

Приоритет ли ти е бъдещата кариера на сина ти?

Децата са на първо място.

Смяташ да инвестираш време и усилия?

Абсолютно! В моя живот съм видял стопроцентова подкрепа от моите родители, колкото и странно да е звучало това, което съм правил на времето.

Те не са те възприемали на сто процента?

На сто процента са заставали зад мен, независимо колко странно е изглеждало това в техните очи.

Не са го разбирали?

Не, но никога не са казали „Не“. Ако бях излязъл с балетна пачка и чорапогащник и им бях казал, че искам да съм балерина, сигурен съм, че щяха да ми кажат: „ОК, бъди!“.

Това е доста лоялно отношение.

Така е.

Би ли имал същия успех като балерина?

Аз ли? О, при всички случаи, аз съм много добър във всичко (смее се). Скромност не ми липсва, както казах.

С кои американски рапъри си по-близък?

В Америка най-добър приятел ми е рапъра Кол Хард и легендарната група Crucial Conflict, която работи с R Kelly Twista, Three 6 Mafia и др. Като също имам записи със Snoop Dogg, DMX и т.н.

Какво ти направи впечатление в Snoop Dogg, например?

Той е най-земния човек на света. Ако трябва да го опишеш с една дума, то това е „пич“!

Когато е под влияние на наркотиците или когато не е?

В началото не беше пушил… Когато отидохме там, охраната ни спря и ни пита къде отиваме и аз отговарям, че сме при Snoop, а охраната пита: „Къде му е тревата, тогава?“ (смее се).
Тогава взехме не торба, а чувалче и пак отиваме… Този път питаха къде му е шампанското. Хайде, връщаме се обратно за шампанско (смее се).
Когато влязохме най-сетне, не се усещаше никаква дистанция между него и нас. Оказа се много слаб, земен, добър и забавен.

Не гледаше на вас от високо?

Не, изобщо! Само хумор, майтапи и смях. На мен рядко ми се е случвало да пуша трева, макар по онова време вече да беше легално в Ел Ей да се пушеше, но само с рецепта, но идва един негов мениджър с торбичка кексчета и ми я дава. А аз си казвам: „Охо, ама аз съм гладен, чакай да си хапна“.

С кафе, мляко? (смее се)

Не, с Кока-кола си похапнах едното кексче, но така стабилно си го хапнах, понеже бях гладен.

Без да ти кажат какво ядеш?

Казаха ми, но аз не вярвах в действието му, понеже съм пробвал да пуша трева, но никога не е имало ефект върху мен. Но по едно време след кексчето, се обръщам и гледам Бард Симпсън се разхожда покрай мен (смее се).

И си разбрал смисъла на “to be high”?

Aбсолютно! Искаш да мръднеш, дори леко, но не става…

Срещал ли си други американски звезди, не само рапъри, а генерално от шоубизнеса?

О, да! Още по времето в България, когато снимаха много филми, тъй като промотирах много успешни хип-хоп партита в по-вървежните заведения. На моите партита са идвали Джейсън Стейтън, Вини Джоунс, Долф Лундгрен, даже един път ходих до хотела му да му нося армаган, Селена Гомез също е идвала. Бяхме в „Планет“, когато тя снимаше с Итън Хоук филма „Бягство“, като аз снимах отстрани с телефона и се кефих на Селена отдалеч. На другия ден правихме поредното парти в друго заведение и чувам как нещо я коментират и аз реших да се похваля, започнах да обяснявам как миналия ден съм я видял пред „Планет“, където са снимали. А те ми отговарят: „Ами, тя е тук!“ и ми я сочат на два метра от нас. И понеже охраната пазеща звездите са ни приятели, очевидно са й казали, че сме популярни и тя дойде при нас, направихме си едно селфи и тръгна.
Веднъж в Ел Ей се бяхме напили като говеда с Борис Бекер…

Той е купонджия.

Аз не знаех, че е Борис Бекер. Удрям го зад врата, казвам му „рижав“ и се започва едно черпене с бири… Научих го на някои български думи и словосъчетания за майки и т.н. Много се напихме… По едно време го питам с какво се занимава, той отвръща „с тенис“, а аз вяло му отговарям: „ами, хубаво, аз пък, такова…рапирам“.

Тъкмо ще има възможност да си практикува българския на някои от турнирите с Григор Димитров.

Да, ще може достойно да замести Камата (смее се).

Защо отказа поканата от реалити формата „Фермата“?

Благодаря на Иван и Андрей, че имаха интерес към мен и ме поканиха, но първо исках по-отрано да се случат договорките, за да мога да вляза във форма, макар да се боря с егото си и аз съм един вид егоцентрик и искам да се направя на манекенче. Това обаче не е най-важната причина. Мисля, че в момента ситуацията в България не точно за мен и ако вляза ще направя много поразии за тях, не за себе си.

Тоест, ти си ги съжалил?

Това е едното. Второто е, че бих направил огромна крачка назад в моя живот, защото тук се опитвам да си махна байганьовщината от главата. Ежедневно се опитвам да се изчистя, да съм позитивен, да се усмихвам и да поздравявам всеки, с цел да махна този лош човек от себе си.

Отваряш нова страница, като цяло.

Да. И ако върна назад, ще се върна в злата си версия.

Всеки има добра и лоша страна в себе си, важното е коя от двете стимулира и показва. Какво е твоето определение за VIP персона в България? Питам те, защото навремето в Пловдив в един фризьорски салон стана въпрос, че е посещаван от известни личности. Тогава попитах фризьорката какво е VIP персона в България, а тя ми отговори, че това е човек който има много пари, кара скъпа кола, има около себе си красива жена и гледа лошо.

Да, така е… (смее се). Преди два дни се видях с един известен тукашен рапър, който също беше в България и той каза същото нещо, че в родината ни всички гледат лошо. Каза, че всички се правят на мафия. Между другото в България VIP-тата са така – да кажем сме група познати, днес аз и още някой ще си сложим слушалки в ушите, да се направим на охрана на третия с нас, за да си хване той мацка, а на другия ден ролите ще са разменени.

Има някакви постановки?

Големи постановки. Много повърхностно виждане на нещата… Цял живот съм се подигравал на този тип бизнес, още от времето на телевизия „ММ“, когато казах на всички журналисти да се… сещаш се. В България, предполагам знаеш, как стоят нещата с журналистиката.

По-различно е, защото са малко по-зависими. Ти си живял доста време в България, научи ли се да гледаш лошо?

Аз имам такава песен даже: „Гледам лошо от моята кола“. Мога да кажа, че съм един от учителите по лошо гледане. Като правя нещо го правя много добре, дори гледането лошо ми е добро.

Браво! Това явно е един от твоите успехи.

Въпросът е как да се научим да не гледаме лошо.

Ако се научиш да не гледаш лошо, няма ли да спрат да те канят по реалити предавания?

Един ден като умра искам да ме запомнят като добър човек, което може би няма да стане, но не пречи да опитам.

В този смисъл, можеш ли да определиш кои за теб са важните хора в България?

Може да звучи като демагогия, но истински важен е този който става сутринта рано, целува жена си, работи, ръцете му са в мазоли, независимо дали копае на полето или ремонтира автомобили, вечерта ще се прибере, ще целуне децата си за лека нощ. Това е важен човек! Всички тези фантазьори и смешковци, от които дори аз самия съм бил част, този цирк в който сме клоуни – ние не сме важни. Това което ми харесва тук в Америка е, че хората уважават еднакво Бил Гейтс и Хосе, като втория е този, който ще ти даде хартия в тоалетната да си избършеш ръцете. Тук всеки един е важен. За да работи една машина, не е важно само буталото или цилиндъра, важна е всяка една гайка, всеки един компонент.

Говорим за Америка, а ти би ли се върнал в  България?

Не. Откровено казано – не.

Това е твоето моментно настроение, предполагам.

Не, аз съм си в България! Чикаго е най-хубавата част на България!

България-та съществуваща извън България ти харесва повече?

Много повече. Най-вкусното шкембе е тук в Чикаго, най-вкусната българска кухня също е тук. Едни от най-забавните и готини партита са с българската общност от Чикаго.

Тоест, ти откриваш тук неща, които би искал да ги видиш в България, но на този етап те не съществуват.

Не, не съществуват там. Естествено, надявам се повече хора да пускат зелени карти и да идват тук, за да се множим.

Не си оптимист, че в рамките на твоя жизнен път нещата ще станат подобни, като тези в българското Чикаго?

Не, няма да стане. Аз съм на 44 години, щом досега не се е случило нищо добро…

Не очакваш в близките години да има сериозен прогрес?

Няма как, то трябва да започне от нашите глави.

През 2007-ма год. създаде нов лейбъл „FrontLine Hustle” с асоциация Universal music Bulgaria и Virginia Records. Какви са ти задачите в лейбъла?

Минаха години оттогава… Вече съм по-скоро независим, регистрирал съм компанията Online hustle, тук в САЩ. Имах и една компания за камиони-мамиони, но я затворих. Идеята ми е главно да бутам сина ми, той ми е главния артист, с който искам да работя, както искам да правя и съвместни проекти с други изпълнители, предимно американци. Разбира се, няма да оставя и българите. Даже отдавна обещавам на едно момиче да довърша един трак, но все забравям да отида навреме в студиото, но ще го направя, защото обичам да подкрепям дори некомерсиални проекти.

С цел да помогнеш на някого да намери себе си?

Да, защото на мен никой не ми е давал, понеже нямаше и кой да ми даде в началото.

Искаш да дадеш това, което на теб ти е липсвало в началото?

Да. Освен това и заради кармата, защото толкова лоши неща съм направил в живота си… Трябва да балансирам поне малко.

Има смисъл. Благодаря ти за това интервю!

За мен беше удоволствие, стана много приятен разговор. Благодаря и аз!

Продължавай да летиш.

Надявам се!

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“
Продуцент Краси Куртев – мениджър на Big Sha