Истинският и филмовият Либерачи

Либерачи /Wladziu Valentino Liberace/ е виртуозен американски пианист и вокалист със скандална слава. В периода от 50-те до 70-те години на миналия век той е най-богатият човек в шоубизнеса в света.
Средствата му позволяват да води разкошен и разточителен живот, пълен с глезотии, каквито сме гледали само във филмите. Всъщност, повече за Либерачи европейците научиха доста след смъртта му – от филма “Behind the Candelabra” “Зад свещника”, 2013/, в който ролята на Либерачи изигра Майкъл Дъглас.

Либерачи и Майкъл ДъгласФилмът бе възприет като “неудобен и неловък”, но всъщност, напълно съответстващ на “двойнствения” образ на прототипа – талантлив музикант и скандален хомосексуалист – такъв е бил истинският Либерачи. Мнозина приветстваха актьора Майкъл Дъглас за пресъздаването на образа на тази сложна и харизматична личност.
Трябва да се отбележи, че актьорът се съгласява да “изиграе” Либерачи, малко след като е преминал през катарзиса на собствената си болест – рак на гърлото.

Според запознати, идеята за филма се заражда, след като един от любовниците на Либерачи – пианистът Скот Торсън, разказва пред “Сън” за връзката си с него, и разкрива пикантни подробности и за връзката си с Майкъл Джексън, с когото ги запознал Либерачи през 1970-а.
Според мнозина, именно интервюто на Торсън вдъхновило авторите на филма за Либерачи. Ролята на Скот Торсън във филма изпълнява друга голяма холивудска звезда – Мат Деймън. Историята във филма е и весела, и тъжна – като живота на Либерачи.
Либерачи и Майкъл ДжексънШоуменът с полско-италиански корени е хиперекстравагантна личност. В мемоарите си този “твърд гей” лъже, че цял живот сърцето му принадлежало на норвежката звезда на леда и екрана – Соня Хени. Всъщност, оказва се, това никога “не е било”.
Освен с хомосексуалния си живот, Либерачи е известен със страстта си към бароковия кич – от сценичните костюми до домашния интериор. До степен, че го наричали Либерачи Баварски. Но като виртуоз, джаз пианистът е смятан за предтеча на Елтън Джон, Мадона и Лейди Гага.
Режисьорът на “Зад свещника” – Стивън Содърбърг, когото помним още от дебюта му – “Секс, лъжи и видео”, за който взе Златна палма в Кан, а също и с “Бандата на Оушън” и др., казва че филмът за Либерачи е бил за него едно от най-големите творчески предизвикателства.
“Зад свещника” не се яви на нито един филмов фестивал поради технически несъответствия с изискванията /тв формат е/, но оценката за играта на Майкъл Дъглас бе повече от отлична: “Отдавна не бях гледал актьор, който потъва напълно в характера си, без страх какво ще си помислят хората, критиците и феновете”, написа един критик.

Какво знаем за истинския Либерачи?

Майкъл Дъглас в ролята на ЛиберачиТой започва да свири на 4-годишна възраст. През 1930 г. е на 11 и вече дебютира на сцена. Свири класическа музика с Чикагския симфоничен оркестър. През 1942 г. започва да се интересува от поп музиката и развлекателните жанрове, но практически свири “всичко”. През 1955 г. популярността му бележи бум. Както и доходите му – печели по 50 000 долара седмично в Меката на шоу бизнеса – Лас Вегас. Средният годишен доход на американците по онова време е 4 000 долара, а годишният на Либерачи надвишава милион.
На сцената той е ненадминат виртуоз, който умее да общува с публиката. Има чувство за хумор, винаги е усмихнат и внушава позитивизъм. Последните му представления са в края на 1986 г. През февруари 1987 г. заболява от пневмония – според слуховете боледувал от СПИН, и на 4 февруари същата година умира.
До излизането на филма “Зад свещника” през 2013 г., за живота на Либерачи в Холивуд се носят легенди. Особено около връзката му със Скот Торсън. Скот бил на 17, когато се запознава с Либерачи, а когато двамата късат, няма и 30. Оценката за ролята на Мат Деймън във филма като Скот, не се одобрява от повечето критици. Дори един от тях написва:
“Всъщност, гледате Мат, който се “прави” на гей!” Истинската история, очевидно е била далеч по-вълнуваща. Онова, което би трябвало да ни вълнува, обаче, повече от личната история на пианиста, е големият талант на Либерачи, както и успешното актьорско превъплъщение на Майкъл Дъглас в образа на виртуозния пианист. “Либерачи направо “възкръсва” в изпълнението на Майкъл!”, възторжено е написал фен на актьора, под коментар за филма.
Еми МАРИЯНСКА
impressio.bg