На сладко от рози в Патевата къща

Сигурна съм, че повечето от Вас са се разхождали из калдъръмените улички на Карлово и са отпивали глътки от писаната и неписаната наша история върху камъка и дървото, тъканта и песните, легендите и Балкана… Тези глътки кладенчова вода утоляват жаждата ни за хубостта на родния край, за съхраненото народно богатство, за взидания човешки труд…
Предлагам Ви още веднъж да се потопим във възрожденската епоха като надникнем в Патевата къща – една от забележителностите в комплекса „Старинно Карлово”. За нейната история и музейни сбирки ще разговаряме с г-жа Емилия Анастасова – аниматор в музея „Патева къща”.

Продължение от миналия брой

От кои селища на България са етнографските сбирки в Патевата къща и какво е интересното за тях?
Патева къща се гордее с етнографската сбирка от автентични носии и предмети от бита на българина не само от Карловско. Благодарение на любовта ми към фолклора и по-специално към народните носии, съм издирила и донесла носии от моя роден край – равна Тракия и по-точно от село Триводици. Имаме също носии от Хасковско и Ямболско, но най-много са тези от тукашните села. Чрез изложените народни носии желаем да съхраним спомени за отминали делници и празници от живота на българката, наситени с настроение, благодарение и на багрите, и на красотата на тъканите.
Прекрасна гледка са също така народните творения, в които българската жена е вкътала маслодайната роза. Шевиците, бродериите и дантелите, изработени с любов, ни напомнят за това колко трудолюбие и фантазия са дарени от ръцете и душата на българката.
Вглеждайки се във всяка една шевица по престилките, ще откриете закодирана мантра. За познавачите тяхното послание е ясно. Тези приказни шевици ни разказват към кое съсловие е принадлежала една жена, дали е била мома, дали е живяла в богат или по-беден род…  Или пък дали шевицата и носията са принадлежали на венчана жена, имало ли е продължение на рода… и т.н.
Цялата тази красота на българските народни носии, шевици и дантели ни води към човешкия род, към фантазията и усета за красота на българката, изработвала на мъждукащото пламъче на газената лампа дрехи и месали, черги и китеници, влагайки цялата си Патевата къща в град Карловосръчност и трудолюбие.
В тъканите и дрехите има също много „ласки” и от силна мъжка ръка. Шевиците, кърпите, месалите крият спомени за обричане във вярност на двама млади, сътворили живот и продължили човешкия род. Затова издирваме и съхраняваме фолклорните костюми и искаме да ги запазим – като дар за поколенията. Бих могла да Ви споделя, че всяка чужденка, посетила Патевата къща,  използва случая да се снима в гиздава българска премяна.
Една от атракциите в музея е дегустирането на ликьор и сладко от рози? От какво още са очаровани посетителите от България и чужбина?
Действително атракциите в къщата са няколко. Особено привлекателна е последната стая за посещение, наречена „Чайна”. Таванът там е автентичен, с геометрични фигури от дърво, с изваяно слънце в средата, което е символ на почитта на хората към Бога Слънце – както траките го наричали. Попадайки в тази възрожденска обстановка в „Чайната”, ще усетите аромата на балканския чай, сами ще си налеете от буренцето с ляка на българина – билкова ракийка… В стари керамични чашки, описани  още в ,,Българи от старо време”, ще сръбнете с мерак гюловица… А дамите, насядали на сладка приказка и раздумка в „кьошка”, могат да довършат ръкоделията си на миндера, където някога коконите изпридали или избродирали по някоя друга шевица… Защо не и да поразнищим пред Вас някоя пленителна легенда? Например… за Златната богиня, която бди над Карлово и го пази от беди и природни стихии…
Ще очакваме с  радост да ни посетите! Ще Ви поглезим също и с ухаещо сладко от рози, ще накусите ликьор от рози… Имаме изненада и за децата! Те с удоволствие опитват традиционния вкусен локум от рози…
По какъв начин тълкувате думите на Айнщайн: „Вгледайте се дълбоко в природата и ще разберете всичко за живота по-добре!”
Природните дарове са преплетени по особен начин в душевността на хората. Вглеждайки се в природата и в нейните неизчерпаеми дарове, човек винаги открива нещо непознато или по-добро за живота си.
Както лечителите са наблюдавали с часове кое животно при какви обстоятелства и състояния точно коя билка използва, така и рецептите с билки са дъпълвани и усъвършенствани.
Растенията  също общуват с нас – чрез техния език, който ние не познаваме. Но дори и да не знаем коя билка за какво да използваме,  можем просто да я съзерцаваме  и й се радваме…
Погледайте повечко в жълтият цвят и той ще Ви зареди с енергия! Съзрете оранжевото – то ще Ви дари със сила! Зеленото – ще Ви донесе здраве и дълголетие…  Синьото – ще прогони злото и ще Ви предпази от уроки… Потърсете и розовия цвят! Той ще донесе хармония в душата Ви. А зърнете ли червено – несъмнено знайте, че ще се пренесете в света на любовта!
Какво бихте пожелали на читателите на вестник „България СЕГА”?
Преди всичко да са здрави, да са бодри, изпълнени с енергия и настроение! И тъй като сега сме „на гости” в къщата на билките и цветята, обръщайте се повече към природата! Опазвайте я и използвайте разумно нейните неизчерпаеми дарове! Те са нашето зелено и красиво богатство. И нека не забравяме, че това богатство не сме  наследили от предците си, а сме го взели назаем от нашите деца!
Уважаема г-жо Анастасова,
Сърдечно Ви благодарим за желанието да участвате в интервю за в. „България СЕГА”! Желаем Ви бъдещи успехи! Нека Патевата къща в красивия град Карлово да бъде посещавана и занапред от многобройни туристи!

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА”, Берлин
Снимки: Д-р Ваня Велкова