Кой е Макгахан?

В. “България СЕГА” покани г-н Михаил Томов, познат и много уважаван със заслугите си за поставянето на паметника на Васил Левски в Чикаго и вдъхновител на идеята за организиране посещение на наследниците на американския журналист Джанюариъс Макгахан в България. Те посетиха местата по които е преминал той, за да стане свидетел и опише пред световната общественост жестокостите и страданията, на които е подложен българският народ и да участва като военен кореспондент  по време на Руско-Турската Освободителна война. Авторът на статията ги съпровождаше лично във всяка стъпка по тези свети места и разказва на читателите ни историята на това уникално събитие в нашето време. 

Желанието ми е повече да знаем за голямата мисия, която Свише, от Бога, е отредила на този достоен американски журналист.
Малко се знае и за ролята на двама евангелски протестантски мисионери – д-р Лонг  и д-р Ригс, които заедно с Петко Р. Славейков превеждат 10 години Библията на български език. През 1871 г. тя се отпечатва в Цариград и е известна като “Цариградското” или “Славейковото” издание.

Д-р Лонг е първият директор на Роберт колeж в Цариград. Така той, заедно с Джеймс Скайлър – ген. консул на САЩ в Турция, поканват Джанюариъс Макгахан и го запознават с трагичните събития по време на Априлското въстание  и зверствата при потушаването му. Образувана е Комисия, която инспектира всички тези места на невиждан до тогава геноцид на българското християнско население  – Батак, Перущица, Пазарджик, Панагюрище, Сливен, Елена и много други.

Ужасите, на които са подложени българите Макгахан описва в своите статии за в. “Дейли Нюз” и ги озаглавява “Писма от ада – България”. В едно от тях пише: “Стига! Вече не мога да гледам…”.

Горещите му репортажи предизвикват големи протести, организирани от църквите в Англия и САЩ срещу правителствата, които са вечни приятели с Турция. Това е изключително печално – как може тези християнски страни да не взимат отношение за геноцида над българското християнско население?!

Има данни как хората, четейки “Дейли Нюз” и препечатаните от това издание изобличителни статии по света, плачат… Това растящо негодувание кара Англия и САЩ да запазят “неутралитет” в Руско-Турската Освободителна война.

И виждаме как един честен, смел и достоен журналист, пратен от Бога, успява да обърне историята на България.

По-късно той се записва доброволец в Руската армия и като военен кореспондент преживява всички по-големи битки – от връх Шипка и Плевен – до края на войната. Бил е свидетел как Осман паша предава сабята си и как руският император Николай му я връща в знак на уважение към военния гении на генерала. Присъства на подписването на Санстефанския мирен договор.

Голям приятел е с ген. Скобелев. Но на 9 юни 1878 г., три дни преди да навърши 34 години, почива в Цариград, заразен от тифус при грижите и помощта, които оказва на ранен войник в една от последните битки. По-късно тялото му е пренесено с военен кораб в родния му град Ню Лексингтън, Охайо.

През 2016-та година имах честта да посетя и поднеса цветя и венец пред паметника на Макгахан в центъра на града и този на гроба му.

Същата година на 12-ти юни, рождената дата на Макгахан, която е и празник на града, се запознах с един от пра-правнуците му Фредерик /Фриц/ Лунас, който изключително прилича на своя дядо. Даже се снимахме за спомен пред паметника. Имах чувството, че до мен стои самият Макгахан.

Искам да изкажа своята благодарност на Николай Василев, спортен журналист от в. “България” – Чикаго, Николай Масларски, президент на мотоклуб “Хайдути” – Чикаго, Добри Карабонев, писател, Боянка Иванова, основател и директор на училище “Джон Атанасов” – Чикаго и др., които много ми помогнаха  за осъществяването на тази идея.

Бяхме много щастливи, когато Фриц, съпругата и дъщеря му приеха поканата да посетят България и историческите места, по които бе преминал героят и журналистът Макгахан… В последствие към поканата ни се присъединиха и други наследници на фамилията…

Така се роди идеята за тази своеобразна изява на нашата почит и благодарност към делото на Макгахан и уважението към неговите наследници и народ.

След много кореспонденции и лични срещи в Чикаго при генералния консул на България г-н Иван Анчев, направихме и план-програма за посещение от 2-ри до 14-ти юни, 2017-та година, съгласувана с Президентството на Република България, Министерския съвет, Американското посолство в София, с кметовете на Плевен, Велико Търново, Трявна, Елена, Несебър, Поморие, с братя Диневи – Светни Влас, Созопол, Батак, Шипка… с Българското Национално Радио, в. “Стандарт” и др.

Имах честта, и не само аз, да посрещнем, разведем,  и покажем България – тази държава, за която е дал живота си техният пра-прадядо. А за самото посещение ще разкажа в следващия брой.

Михаил Томов
за в. “България СЕГА” – Чикаго