Светлозар Момчилов: Ако искате да намерите отговора на въпроса за свободата на една медия, проследете пътя на парите

 

Светлозар Момчилов е издател/ главен редактор на в. “България СЕГА” и собственик и изпънителен продуцент на BG7TV – Чикаго в САЩ. Той е от Пловдив. Възпитаник е на Средно Спортно Училище „Васил Левски“ Пловдив – борба класически стил и завършва  АЕГ „Георги Кирков“ (Английската гимназия) – Пловдив с отличие. Получава магистърска степен по икономика, специалност – международни икономически отношения в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМO) с първи език – японски и втори език – бизнес английски.След завършването на висшето си образование работи 3 години като кредитен инспектор в Българска Външноторговска Банка (Bulbank). Пристига в Чикаго със зелена карта през октомври 1998 година, а 3 години по-късно започва да се занимава с медийна дейност – вестници, бизнес справочници, радио програми, телевизионни програми.Светлозар Момчилов работи от 2000 година в областта на недвижимите имоти. Първоначално е кредитен инспектор (loan officer) – ипотечни заеми към MidAmerica Bank, a след това става брокер по недвижими имоти, с което се занимава и до момента. (работи в Runway Realty Inc.)

 

Г-н Момчилов, нека да започнем от там – как се роди идеята за вестник „България Сега“?

Вестник „България СЕГА“ стартира през май 2005 година, след като вече имах 4 години опит в издаването на вестници в Чикаго. Името на вестника е измислено от моята жена – Оксана Момчилова. Аз пък съм кръстника на украинския вестник, който издаваме от 2002 година в Чикаго – в. „Украинське Слово“. „България СЕГА“ е ежеседмичник – 72 стр., а онлайн изданието се намира на www.bulgariasega.com.

Знаем, че не е лесно да се финансира медия. Как успявате да обезпечите издаването на вестника?

Вестникът се финансира само от реклами на множество бизнеси, които ценят както нашите професионални постижения в медийната област, така и това, което правим за българската общност.

Медията Ви има за цел да информира сънародниците ни от българските общности в цял свят. Успявате ли да осигурите актуална информация за всяка една от общностите и как?

Позиционирането на в. „България СЕГА“ е главно в САЩ и Канада, но чрез нашите онлайн платформи той достига до много българи в различни части по света. Ние се стараем да предоставим полезна и интересна информация на българите, които живеят в Чикаго, както и останалите градове на САЩ и Канада.

С какво вестник „България СEГА“ се различава от останалите медии, конкретно тези, които са базирани в България?

Нашият модел е много прост: 50% бизнес и 50% отговорност към българската общност. Правим всичко възможно, за да покриваме своите разходи с приходите от реклама. В същото време подпомагаме всички процеси, които смятаме за полезни за развитието на общността ни.

Българските медии в чужбина по-независими ли са от тези, които се издават в страната ни?

Като цяло да, но не всички. Има медии, които се смятат за медии в чужбина, но реално те се финансират от определени хора, които нямат нищо общо с конкретната българска общност в чужбина. Тяхната цел е да контролират и експлоатират общността по начина по-който това се прави в България. Българите в чужбина нямат нужда от подобни медии, понеже те не служат на техните интереси.

Като издател не мога да не Ви попитам какъв е Вашият коментар за случващото се с няколко турски медии. Знаем, че правителството назначи синдици в най-големия вестник „Заман“ и агенция „Джихан“, а опозиционните журналисти бяха уволнени.

Ако една медия не е независима, тогава тя е орган на някого. Държавата или определени олигарси могат да имат свои медии, които да защитават техните интереси, но е редно на видно място ( например, 1ва страница на вестника) да кажат чий орган са, за да не заблуждават масата от хора, че те са обществени медии. Само една финансово и административно независима медия може да защитава интересите на едно общество или една етническа общност в чужбина.

Освен издател на вестник сте и собственик на телевизия. Може ли да разкажете малко повече за нея?

BG7 TV е нашия телевизонен медиен формат. Идеята за тази телевизия е била заложена в нашата концепция от самото създаване на вестника. Това е най-новия ни формат, който стартирахме през май 2012 година. Сега BG7 TV се излъчва по 4 канала на най-голямата кабелна телевизия в Америка – Comcast Cable. Каналите са 19, 35, 379, 679 и покриват Чикаго и неговите предградия. BG7 TV се излъчва също и по ефирен канал 24.4, който покрива Чикаго и неговите предградия. Имаме YOU TUBE и VIMEO канали, както и уеб сайт –www.bg7tv.com. Дистрибуцията на нашата телевизионна програма непрекъснато се разраства както онлайн така и офлайн.

Репортери без граници“ ни поставят на 106-то място по свобода на медиите. Защо?

Явно има причини за това. Ако голяма част от медиите са собственост на определени олигарси, а държавните служители, които отговарят за регулирането на тези медии са също купени от тези олигарси, ако не работи съдебната система в страната, няма как тези медии и журналистите в тях да са свободни. Когато искате да намерите отговора на въпроса за свободата на една медия, просто проследете пътя на парите.

Имате ли наблюдение на кои медии, базирани в България гласуват доверие сънародниците ни от Чикаго?

Не мога да се ангажирам с подобна оценка. Хората в Чикаго имат различни вкусове и потребности. Това, което мога да кажа със сигурност е, че ние имаме определен списък с медии, базирани в България, от които не приемаме информация, понеже са или непрофесионални, или неправдоподобни, или прекалено зависими и едностранчиви, или просто имат жълта ориентация. Разбира се, имаме и списък с наши медийни партньори и други медии базирани в България, които уважаваме и с които се стараем да си партнираме.

Topnovini.bg