Апостолът на спорта

Мисля, че няма друга подобна личност по света, препълнена до козирката с толкова много, неизброими дори, спортни кълнове и гени, любов и вярност към своето спортно призвание и мисия, както Апостолът на спорта – д-р Пюзант Касабян.
Няма друг такъв човек… Или ако има – веднага трябва да му позвъним, да им позвъним, ако са повече, да ги запознаем и помолим да основат Партия на най-дефицитните, на изчезващите хора, които виждат себе си не като президенти, а като наети работници за развитие на обществото. Като създатели на нещо ново, изпитатели, бачкатори… Хора много разнолики и в същото време строго устремени в една посока по своите съдбовни пътеки.

  Д-р Касабян с една от стотиците негови спортни наградиПо онова време, когато имаше държавни жилища за спортни и други специалисти, „доктора” на два пъти преотстъпи определените за него жилища в София /той е хасковлия/, на състезатели от бадминтона,
и продължи да си живее в едно таванско помещение под наем. И там винаги имаше някой, който преспиваше, спортист, треньор или аркадаш, който не харесваше софийските хотелски изисквания. Помня веднъж цял бадминтон-отбор от Ереван изкара седмица междинен лагер при Пюзант на тавана, отиде в Белград, победи и на връщане отново весело и достойно му се отблагодари с обаятелен концерт от арменски аматьорски песни.

Докторът си е истински доктор, завърши медицина, беше шеф на Спортния диспансер в Хасково от 1970 до 1989 година, а сега вече е и почетен професор на Арменския държавен институт в Ереван, за неговите наистина високи заслуги за развитието на спорта и в Армения. За разлика от България Армения има своите Общоарменски Олимпийски игри, на които се събират арменците със спорта в кръвта си от цял свят, и на тези Игри Пюзант спечели два олимпийски медала.

Д-р Пюзант Касабян е сред малкото наши сънародници, които са допринесли много за развитието на своя спорт, като членове на
Управителния Борд на Световни федерации. В Бадминтона той е заемал четири пъти отговорни управленски позиции, сред тях и председател на Световния тренировъчен център.

Д-р Пюзант Касабян, с бадминтона, скуоша и ракетлона – многобой където прибавяме тениса на маса и тениса, е създателят на три спорта в България и всяка от тези три истории се състои от множество малки историйки, над които бихме могли много да се посмеем, или да ороним дори сълза за неговите, и на приятелите му, героични усилия да дадат нов спортен живот.

  Хиляди деца в България играят бадминтонПрез 1965 година, заедно с брат си Арсен, от Армения и Грузия, донасят първите ракети, перца и мрежи за бадминтон и в България този спорт наистина тръгва от град в град, воден от своите апостоли…

През 1979 година специално посещава скуош-комплекса на „Уембли” в Лондон и донася топки и ракети в Хасково, където прибавят  първия и единствен тогава терен за скуош на новооткрития тенис-комплекс в Хасково. Пюзант Касабян има особени заслуги за „засаждането” на скуоша в България, но неговият фантастичен афинитет към спорта  помагат нему, и на България, още и при тениса.

Големи са неговите заслуги като спортен специалист,    авторитет, като двигател за създаването на може би най-добрия тенис-център в страната ни – Хасково. Макар и огромната си заетост като състезател, треньор и член на българската, европейска и световна федерация по бадминтон, дълги години той намираше време да пътува от София до Хасково, да играе тенис и да способства за създаването на тенис-комплекса. Когато кортовете станаха готови,той се зае и организира  особено ефективен тенис-център.

През 1980 година привлече елитните ни играчи и треньори под различни форми да развият тениса на високо ниво. Тук бяха треньори и играха за Хасково национални тенисисти като Любен Петров, Божидар и Матей Пампулови, Юлия Берберян и дъщерите ѝ. Тук се играха  мачове от нашата зона в Купа Дейвис. Самият Касабян игра в отбора на своя град по тенис 11 години поред, като в този период хасковци бяха 2 пъти отборен шампион на България. И още нещо. Като човек с авторитет и обаяние д-р Пюзант Касабян „държеше в ръцете си” и градската управа, с част от която си контактуваше и показваше на живо и на корта преимуществата на тениса, както и ползата му за обществото… Голямата ерудиция на бивши посланик на България в Япония Румен Сербезов, комуто не бе необходимо да се обяснява, също бе благоприятно съвпадение… 

Това е и причината един Божи ден тригодишният Григор Димитров да се появи на корта с голямата колкото него самия ракета и да остане там, като у дома си, да тренира при баща си – треньор комуто също е осигурена заплата и пособия. Така че не са прави онези, които твърдят, че „държавата” не била дала нищо на Григор и той не дължи нищо никому. Представете си само, че Хасковските кортове просто не бяха  построени, както отсъстват  в 135 други градове… И тогава колко българи щяха да спят спокойно,спасени от вълненията за това кой спи с Маша Шарапова или новата Швайци Майци Щайгер, или нещо подобно. Григор пак щеше да си прави селфи, само че не в Лондонското метро с главата надолу, а може би с чаша бира в престижния хасковски бар „Козлето”. В Чикаго бащи и майки возят по 25 пъти месечно децата си на тренировка, плащат хиляди долари за треньор и пособия и само те наистина могат да кажат, че не дължат нищо.

Д-р Пюзант Касабян е Почетен гражданин на Хасково. Носител на най-високия орден на страната ни – „Стара планина”. Носител на Почетната награда на Българския Олимпийски комитет. Почетна диплома на Международния Олимпийски Комитет. Има „Народен орден на труда” Участник е като треньор и ръководител на бадминтона на Игрите в Барселона, Атланта, Сидни, Атина и Пекин.

Той е и уникален състезател. Единственият български спортист участвал във финалите на всичките 7 Републикански спартакиади  /1959 – 1989/.
Играл е 56 състезателни сезона /!!!/ в елитните дивизии на 4 вида спорт в България.
Баскетбол – 6 години с „Димитър Канев” – Хасково и „Академик”- Пловдив
Тенис на маса – 18 години – „Академик” – Пловдив и Хасково
Тенис – 11години – „Хасково”. Два пъти носител на Купата на България.
Бадминтон – 21 години – от „Хасково”. 11 пъти шампион на България.

Световната федерация по бадминтон е регистрирала  неговото рекордно участие в 12 индивидуални световни първенства  /1977 – 2001/
През май 1977 г. в Малмьо той стана световен шампион за журналисти, с което редакцията ни в тогавашния Илюстрован спортен седмичник „Старт” бяхме особено горди.
Печелил е злато и в други световни шампионати за ветерани – Супадри- Индонезия, Алборг – Дания…
Правил е две големи турнета в САЩ. Шампион е на „Ню Йорк Атлетик Клъб” в Турнира на четирите ракети – тенис на маса, скуош, тенис и бадминтон. Играл е бадминтон -турнири в Маями, Вашингтон, Лос Анджелис, Кънектикът, Ню Джърси..
Но за тях и още за най-интересните неща, не само статистика, очаквайте в следващият ни брой.

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго