9-годишната българка Зори печели второ място на конкурс за таланти на Disney (Видео)

Зори е едно деветгодишно българско момиче, което е имало по-голямо име, когато е било по-малко – Зорница. Разбира се това е през нейния твърде къс “Български период”, предтеча на нейният сегашен “Лос-Анджелски”…

В леещия се почти без точки и новоредия за глътка въздух разговор с бащя й Веселин Калчев, разбрах, че като била малко над две години, се оказала най-младата почитателка на прочутия концерт на Красимир Аврамов в града на киното и на ангелите край снимачните камери… Певецът й подарил диск, който тя веднага започнала често да прослушва у дома си.

Лека-полека след това, година след година, Зори се превръща в едно малко музикално-артистично чудо, което като че разполага със силите на Шварценегер и ги влага до последна капка, седем дни в седмицата, по стръмня път, по който се изкачва към върховете на своето любимо изкуство!

Преди седмици  се разбра, че Зори се е класирала на второ място в много популярния в Америка конкурс, който се организира от “Disney online”. Това е грамадно по размах начинание, покриващо всичките 50 американски щати. Търсят се млади таланти… какво говоря, търсят се генерално Талантите на Америка! Няма възрастови граници! “Find Your Voice” се нарича “приключението” и мало и голямо в него се състезава – всеки със всеки!

Започнало се с това, че “ВицеДисней” шампионката Зори, както бих я нарекъл, трябвало да представя своята конкурсна песен на видеоклип… 

ZORY-Disney’s Find Your Voice contest Second Price Winner

 

– Кей  направи  акомпанимент на пиано – казва баща й Веселин Калчев, –  реализирахме записа в нейния кабинет. Но оказа се, че видеото трябва да бъде само една минута и се наложи аз да го редактирам до тези  60 секунди. Открих, че съм вече и видео-едитор. Но се получи!  След не-дълго но напрегнато чакане се появи новината, че Зори е класирана на второ място / http://princess.disney.com/find-your-voice/.  

Тази година Зори завършва  петия клас на своето Warner Avenu Elementary School в Лос Анджелис. Тук е от детската градина и е пълен отличник до сега.  Когато нейната страст към музиката и киното става съвършенно ясна и артистичният й талант покорява дори в ежедневието родители, близки и познати на семейството, се стига до общото  решение, че тя трябва  да премери сили на кастинг в една от най-ярките школи за млади талани, каквато е “The Playground “Gary Spat’z Young Actor’s Conservatory” в Лос Анджелис.  Това е “гнездото”, от което са излетяли такива пиленца като Cristina Aguilera, Elizabeth Berkley, Jessica Biel, Britney Spears, Justin Timberlake, Elijah Wood ,Hilary Duff, Hilary Swank … Е, сега и нашето, българско, момиче е там…

От началото на втората година има вече и свои артистични ментори и агенти като  Gary Spatz и Gayla Goehl, с които посещават и участват в редица проекти на Disney, Nickelodeon, Fox, Warner Bross….

И ето, че Успехът на Зори и тук вече вдигна глава: посочват я  сред главните фаворити за роля в прославения детски музикален сериал по Дисни ‘Austin & Allie” / http://disneychannel.disney.com/austin-and-ally/ . И не кой да е, а самият  Carol Goldwasser, кастинг директор на сериала  “Hanna Montana”!  Със съжаление в крайна сметка режисьорите  се отказват от нейния “великолепен талант” по собствените им думи, защото за ролята е необходимо доста “по-възрастно” момиче…

Но актьорското майсторство и киното са , така да се каже, само половината от големия кош, пълен с таланти, които орисниците са подарили на Зорница.  Нова история започва от деня, в който нейната майка  разбира, че Зари има красив и силен глас от най-ранните си години.  На всичко отгоре наблизо е и техният приятел, наричан от музикалните си фенове “Човекът – Глас”. Красимир Аврамов съветва родителите да се обърнат към един от неговите учители по класическа музика в Лос Анджелис –  Kay Montgomery – Colbern School-Performing Arts. Тя приема Зори в своя клас и съвсем скоро талантливото българско момиче прави първия свой сценичен рецитал! 

Неотдавна Зори участва и в новия, много успешен концерт на Красимир Аврамов в Лос Анджелис.  Най-напред тя изпълни самостоятелно един от хитовете на българската поп-група “Deep Zone project”. После тя… Те – Красимир и Зори изпълниха, заедно и фантастично, последния хит на певеца – “Loving you this way”

– Зори за първи път изпълнява рап на живо – казва Веселин Калчев. – След концерта Краси заяви, че иска да направи дует  със Зори и да го издаде. В момента по този проект се работи.

… И питам накрая тези грижовни родители, всеотдайни, неуморни, беззаветно отдадени на своите талантливи деца – наследниците на именно техните, майчини и бащински  гени, от развитието на които се формират бъдещите гениални личности… питам родителите – титани, когато трябва да им осигурят  “терен за развитие”, родителите – магьосници, когато трябва да са с тях на три места едновеременно… питам ги: а ще издържи ли тяхната /и вече наша/ Зорница – Зори на това, достойно почти само за някой титан, напрежение?

– О, да казват в един глас баща и майка, – Зори плува в басейна като риба,  обожава своя тенис и не пропуска никога своите няколко сета, тя знае и много туристически пътеки в Калифорния…

Какво удоволствие е да въздъхне широко човек от добрите новини и чувството, че въпреки лошотиите, в които е затънал сега нашият свят, работните и разумни хора все пак ще ги бъде!

Климент Величков
В.  “България Сега”,
Чикаго