"Шахът изисква добра памет" – Веселин Топалов

26_veselin1
Светлозар Момчилов, в.“България СЕГА” и Веселин Топалов
26_veselin2
Деница БУКОРЕЩЛИЕВА, в.„Будилникъ” и Веселин Топалов

Веселин Топалов: “Шахът изисква добра памет”

Съвместно интервю на Деница БУКОРЕЩЛИЕВА, в.„Будилникъ”, Митко Ганчев, Радио Ватикана и Светлозар Момчилов, в.„България Сега”, Чикаго (Трансатлантически Медиен Алианс)

Подготвено по време на Четвъртата световна среща на българските медии Мадрид 2008

Визитна картичка:

Веселин Топалов е роден на 15 март 1975. в Русе. На 8 години баща му го запознава с правилата на шахмата. На 12г. вече е майстор на спорта, а на 14г. за Световната си титла е удостоен със званието международен майстор. Три години по-късно Топалов е гросмайстор, като през следващата 1993г. за първи път попада сред първите 10 в световната ранглиста. През 2005г. става световен шампион, версия ФИДЕ на световното първенство в Сан Луис, Аржентина.

Веселин Топалов е български шахматист и гросмайстор световен шампион за 2005-2006г. През 2006 г. той оглавява ранглистата ФИДЕ с ЕЛО 2804, след отпадането от нея на отказалия се от състезателна дейност Гари Каспаров. През юли 2006 г. продължава да е първи с върховото си постижение от 2813 точки, с което се нарежда на второ място във вечната ранглиста сред само четирима шахматисти, достигнали някога ЕЛО над 2800. Той е един от само шестимата, оглавявали световната ранглиста от 1970 г., откакто ФИДЕ официално приема коефициента ЕЛО за мярка на силата на шахматистите. Останалите са Боби Фишер, Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник и от април 2007г. Вишванатан Ананд.

Четвъртата среща на българските медии започна с една партия шах, как оценяваш този ход на медиите да се събират по света и да обсъждат проблемите включително и на младите?

За първи път бях поканен на тази среща и мисля, че идеята е много голяма, а имайки предвид, че тази година се проведе в Испания и аз живея от дълги години тук, за мен бе удоволствие да бъда сред присъстващите. Медиите в момента, както казват, са четвъртата власт, което е абсолютно вярно. Медиите могат да насочват мненията и съзнанието на хората, те са наистина много голяма сила в нашето съвремие.

Смяташ ли, че българските медии отразяват добре твоите участия и твоите успехи?

Да, аз мисля, че като цяло наистина има много положително отношение от страна на българските медии към мен. Винаги има леки изключения разбира се, но като цяло аз съм доста облагодетелстван от край време. Винаги отразяват всички мои участия и успехи, което е много важно за мен и за страната ни.

Какво ти предстои от тук нататък?

В момента почивка. Турнира в София свърши и сега ще имам около два месеца да се подготвя, защото лятото е най-важният период за подготовка. Шахматния сезон е разделен на две части и през втората половина има два важни турнира. Най-важен е мачът с Камски, който ще се играе в края на годината и аз трябва да се подготвя доста сериозно и да натрупам нови идеи и знания.

Как се готвиш за турнири?

Като всички други. Всъщност ние изучаваме партиите на противника, но тъй като доста често те са нови и нови е необходима много бърза обработка на тази информация. Другият момент е да се работи върху нашите слабости, които всеки шахматист ги има.

Подготвен ли си за победа?

Настроен съм, но не съм подготвен. Мисля, че моя противник също, защото не знам доколко той ще има време да се подготви, тъй като му предстоят повече състезания, отколкото на мен. Аз ще играя вероятно в Билбао през септември и това ще е за мен важния и сериозен турнир като тренировка преди този мач.

Каква роля играе за победата на един шахматен турнир психическата устойчивост на шахматиста?

Ролята на психическата устойчивост е много голяма за една победа. Имайки предвид, че в момента силите са много изравнени да се чувстваш уверен в решаващия момент е една от най-важните предпоставки. Разликите са много малки и понякога минути, дори секунди на колебливост и на лоша концентрация решават.

Значи преди една партия ти трябва да се настроиш правилно?

Да, разбира се. Шахмата е игра, в която освен чисто техническата подготовка и знания ти трябва и много силна психологическа нагласа и концентрация. Не можеш да отидеш само добре подготвен и да спечелиш.

В по-ранните стадии на твоята кариера имал ли си кумир в шахмата?

Стиловете които ми допадат са на Алехин, който много ми харесва като играч, Пол Морфи, американски играч отпреди 150 години, който умира млад, Фишер е друг мой любимец и не на последно място разбира се Каспаров, който практически беше идеален играч. Всички те наистина имат качества и са едни от най-добрите играчи в света.

Какви качества трябва да има един играч, за да бъде конкурентоспособен в шахмата?

Като се има предвид, че без талант не може, останалото е добра психологическа устойчивост, стабилна нервна система, физически трябва винаги да се поддържаш и донякъде има чисто странични фактори като късмет, някои жизнени ситуации като например да нямаш лични проблеми или проблеми със здравето. Също така, което е мое лично мнение, е много важно да имаш добра памет. Не всеки го има, а информацията, която трябва да се помни е все по-голяма и може би преди не е било толкова важно, но сега това е едно от основните качества, които трябва да притежаваш и развиваш.

Каква е ролята на твоя мениджър и каква помощ получаваш от него?

Ние работим заедно от 15 години и сме създали един екип. Работим като отбор. Преди бяхме само двамата, тъй като аз не бях постигнал още тези успехи. На последния ми мач в Русия бяхме екип от 10 души. За шах това е доста голям отбор. В същото време при Карпов екипа беше от 40 души, тъй като е спонсориран от държавата. Ролята на мениджъра ми е много важна, както при моята подготовка, така и при опознаването на противниците. Много му вярвам и знам, че мога да разчитам на него.

Кои са основните слабости на твоите противници и кои са твоите силни страни?

Една от моите силни страни е, че съм доста смел, което пък от друга страна си е и слабост. Защото когато рискуваш можеш колкото да спечелиш, толкова и да загубиш. Колкото до моите противници, аз мисля, че в това ги превъзхождам, тъй като аз виждам доста страх в най-добрите играчи. Като махнеш Каспаров, който също беше доста смел и агресивен играч, останалите играчи в момента мога да кажа, че са повече конформисти.

Една от дискусиите на форума на българските медии беше за българския имидж, ти какво би казал, как този имидж би могъл да се представи по-добре пред света?

Шахът е спорт, в който България има големи успехи и всеки един успех създава един добър имидж за страната ни. Имахме Стоичков, който прослави много България, имахме и имаме страхотни спортисти и във волейбола и в леката атлетика, визирам Стефка Костадинова, спортна стрелба Весела Лечева и много други. Спортът е определено област, с която България се прославя доста успешно и си изгражда един добър имидж. Имиджа трябва да се гради в много сфери и това е една от задачите на българските медии в и извън България. Те трябва да се постараят да го изграждат на все по-високо ниво.

Какво ти дава сили и изобщо как гледаш на религията, на вярата?

Това е една деликатна за мен тема. Моите родители са атеисти и преди 20 години моето възпитание не е било религиозно. Аз вярвам в себе си и имам амбицията да продължа да се развивам. Сили черпя от проявите на добро. Наистина има добро в света. Хората трябва да си помагат и да се обединяват в името на добри каузи. Иначе мисля, че човек трябва сам да си поставя своите морални принципи.

Какво е твоето послание към българите зад граница?

Промените в България в последните години са положителни и трябва да се гордеем, че сме българи. Аз се връщам доста често и го забелязвам. България става едно добро място за живеене и мисля, че много от българите ще се върнат. Искам да им кажа да се поддържат и да се подкрепят и да вярват в това, което искат да постигнат.