Българи от Чикаго помогнаха на деца спечелили конкурс на NASA (Аудио)

След като бе съобщено от българските медии, че варненски ученици са спечелили 2-ро място в конкурс на NASA, но не могат да заминат за САЩ, поради липса на средства, в. “България СЕГА” сподели новината на своята фейсбук страница. Последва светкавична реакция на българи от Чикаго (Натали Стоянова), Ню Йорк (Гери Бочукова), Сан Диего (Вася Валентино). Образува се бързо работен екип, към който се присъединиха даже хора от България, като актьорът Христо Мутафчиев, който се свърза с български медии и с Bulgaria Air, за да преговаря за осигуряване на самолетни билети от Варна до София и обратно. БНТ оказа помощ за осъществяването на връзката с децата и тяхната ръководителка.Централна фигура в кампанията по намиране на пари за българските деца бе Натали Стоянова, която освен координирането на усилията на хората от работния екип, намери спонсори за покриването на разходите по самолетните билети, хотела, визите и джобните разходи. Хората, които са гордост за българско Чикаго и които осигуриха парите са Пламен Христев и Светослав Симеонов. Впоследствие се изясни, че Министерството на образованието, младежта и науката в лицето на министър Сергей Игнатов също е осигурило средства за варненските деца и бе решено разходите да бъдат разпределени между министерството и спонсорите от Чикаго.

В резултат на съвместната работа на българската държава и българската общност в САЩ варненските ученици: Анастасия Антонова, Иван Попов, Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и тяхната ръководителка Веселка Радева  участваха в конференция на НАСА в САЩ, където  имаха възможността да представят своя проект и да получат сертификат за спечеленото 2-ро място. Те  бяха посрещнати на 24-ти май във Вашингтон от Натали Стоянова и спонсорите от Чикаго – Пламен Христев и Светослав Симеонов. Българските деца ги очакваше още една приятна изненада – Ipad-ве осигурени специално за тях от спонсорите. 

Натали Стоянова, Пламен Христев и Светослав Симеонов се постараха децата и тяхната ръководителка  да се завърнат в България с прекрасни впечатления от пребиваването си в САЩ.

Чуйте тук интервюто на BG7 Radio с децата,
малко след пристигането им във Вашингтон:

 

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
BG7 Radio