Рецептата за успех на Виктор Шулман: “Надеждност, честност и професионализъм !”

shulman_270_01Виктор Шулман организира руския шоубизнес в Северна Америка преди 31 години. През последните 3 десетилетия той импортира “каймака” на руската естрада, театър и кино. Репутацията му сред руските супер звезди е непоклатима, защото при него делата никога не се разминават с думите.
На 4-ти Април Виктор Шулман зарадва имигрантите от Източна Европа в Чикаго с Концерта на Филип Киркоров – Шоу № 1 в Русия.

3 часа преди концерта на Филип Киркоров, Виктор Шулман даде екслузивно интервю за читателите на вестник “България Сега”. Той не скри възхищението си от високото професионално ниво както на вестника, така и на българския бизнес справочник за цяла Северна Америка “ The Bulgarian Connection” – два медийни продукта на един и същ издател- СМ Медия Груп.

С.М.: От колко време си в САЩ ?

В.Ш.: Имигрирах от Москва през 1976 г. и тази година през март станаха точно 32 години.

С.М.: Знам, че свириш на няколко инструмента и че си композитор. Разкажи нещо повече за твоята музикална култура?

В.Ш.: Завършил съм музикалното училище при Московската Консерватория, което без преувеличение е най-доброто не само в Русия, но и в целия свят. След това за 3 години завърших Свердловската Консерватория като диригент и факултативно като композитор. Свиря на пиано, акордеон, тромпет и барабани. Бил съм диригент на всички популярни руски и италиански опери. Аз съм един от малкото имигранти реализирали се в американския шоу бизнес като певци и композитори. Имах шоу на 12 езика. На всеки един от тези 12 езика имах отделна програма.

С.М.: Как започна да се занимаваш с импресарска дейност?

shulman1_270В.Ш.: Сега ще ти разкажа. Нямах още 17 години в музикалното училище, когато ми бе направено последно предупреждение за изключване, заради организирането на платени естрадни концерти и привличането на студенти от училището като участници в тях. И ето, че цял живот вече работя като импресарио, а често и като продуцент, т.е. участвам във финансирането на проектите. Като например шоуто “Русия на леда”, което обиколи Южна Америка, Централна Америка и Европа.

С.М.: На колко артиста си организирал представленията досега?

В.Ш.: На около 80. Аз създадох руския шоубизнес в Америка преди 31 години.

Списък на артистите, чиито гастроли в САЩ и Канада са организирани от Виктор Шулман:

Йосиф Кобзон, М.Магомаев, Т. Синявская, Ж. Татлян, София Ротару, В. Матецкий, Александър Розенбаум, М. Гулко, Б. Рубашкин, Клеър Бери, Я. Явно, Н. Сличенко, В. Толкунова, Н. Брегвадзе, Людмила Гурченко, Ирина Алегрова, В. Кикабидзе, Лев Лещенко, Алла Пугачова, Игор Николаев, Кристина Арбокайте, Владимир Пресняков, Олег Газманов, Сергей Пенкин, Лариса Долина, “На – На”, Е. Александров, “Лесоповал”, “Тум-Балалайка”, Борис Моисеев, “Чай вдвоем”, Едита Пиеха, А. Вознесенский, К. Новикова, Е. Евтушенко, Г. Хазанов, М. Жванецкий, Михаил Задорнов, Л. Шимелов, А. Левенбук, Е. Смолин, С. Алтов, В. Вишневский, Р. Карцев, Е. Шифрин, Максим Галкин, Д. Хворостовский, Филип Киркоров, Елдар Рязанов, М. Захаров, О. Янковский, И. Чурикова, Л. Голубкина, Ф. Чехонков, Н. Варлей, Л. Дуров, В. Стеклов, И. Муравева, Н. Висоцкий, А. Карпов, В. Молчанов, Е. Чайковская, Андрей Малахов, В. Висоцкий, А. Гузик, М. Александрович, А. Иванов, Булат Окуджава, Е. Горовец, Е. Леонов, С. Крамаров, Андрей Миронов, А. Жеромский, Юрий Никулин, Е. Моргунов, А. Демяненко, Б. Сичкин, Фестивал на Руското Изкуство, Фестивал на песни и танци от Израел, Фестивал на Естрадата, Пародиен Театър на В. Винокур, Буфосинхроничен Театър на А. Песков, Театър “Училище за съвременна пиеса”, Оркестър на И. Бутман, Танцов ансамбъл на И. Моисеев, “Comedy & Theatre” на Г. Попович (САЩ), Цирков спектакъл “Русия на леда”, Балет на В. Михайловский, Хор на М. Турецкий и др. (Списъкът не е пълен)

С.М.: Какви са твоите бизнес принципи?

В.Ш.: Надеждност, честност и професионализъм.

shulman4_270С.М.: Щастлив човек ли си?

В.Ш.: Да, защото моите потребности съвпадат с моите възможности.

С.М.: Какъв е твоят коментар за шоуто на Филип?

В.Ш.: Това е един много скъп проект и действително, както вече го рекламирахме, шоу №1 в Русия. Цветът, музиката и танците са на нивото на Лас Вегас. Между другото хореографът на шоуто е от Лас Вегас и е работил също за представления на Бродуей, Ню Йорк.

С.М.: Ти имаш много голяма репутация сред елитните поп звезди и артисти в Русия. Трудно ли бе да изградиш подобен имидж и помага ли ти той в работата?

В.Ш.: Да, едно е да работиш с един или двама артисти и съвсем друго е да доведеш 80 елитни звезди на естрадата, театъра и киното. При мен никога делата не се разминават с думите и затова водещите звезди искат да работят с най-добрия импресарио. Репутацията е важна за всеки бизнес, а в този бизнес тя е още по-важна, защото всички артисти споделят опита си с различни организатори.

С.М.: Кой е твоя следващ проект?

shulman2_270В.Ш.: В момента работя над 2 проекта едновременно. На 6 Април приключва турнето на Филип Киркоров, а на 8 април започваме нов проект с Максим Галкин в 20 от най-големите градове на Германия. През месец май пристига в САЩ Александър Песков – Кралят на пародията. Лично каня вашите читатели на това забавно и смешно шоу. Александър пародира великолепно всички известни руски артисти.

С.М.: Ти знаеш много и си успешен бизнесмен. Какъв житейски съвет би дал на българските имигранти в Америка?

В.Ш.: Най-важното е първоначално всеки да намери правилния път за себе си т.е. своето призвание. В противен случай може да се загубят години наред. Когато намериш себе си, обичаш работата си и я вършиш честно и професионално, то тогава успехът е неизбежен.

С.М.: Кое е твоето хоби?

В.Ш.: Обичам да колекционирам оръжия. Имам уникален лиценз за използване на оръжие в 37 щата.

С.М.: Имаш ли своя охрана?

В.Ш.: По времето на Горбачов имах своя служба за безопасност, която включваше 50 професионалиста на заплата. Тогава времето беше такова – бандитско.

С.М.: А сега не е ли опасно в Русия?

В.Ш.: Днес престъпността се сля с властта. Бандитите се занимават вече само с дребни работи.

shulman3_270С.М.: Това, че ти обичаш оръжията, означава ли че си фен на лова?

В.Ш.: Категорично не. Може да се убие лош човек при самоотбрана, но не и невинно животно!

С.М.: Бил ли си някога в България?

В.Ш.: Да, в 1983 година. Именно в България, на Златните Пясъци, заедно със сина и съпругата ми за първи път се видях с моите родители. Тогава беше времето на КГБ и моите родители не можеха да излизат извън страната и когато ги пуснаха в България ние най-сетне успяхме да се видим.

С.М.: Често ли ходиш в Русия?

В.Ш.: Всеки 2 месеца.

С.М.: Би ли живял в там?

В.Ш.: Русия не е моята страна. Аз дойдох в Америка без един цент и още от първият ден почувствах, че това е моя роден дом.

С.М.: Кое те привлече най-вече в Америка?

shulman5_270В.Ш.: Америка е най-великата страна. През последните 250 години тук се събират най-енергичните, най-целеустремените и най-деловите хора, които искат да работят. В Америка може да се каже, че колкото по-добре работиш толкова по-добре печелиш. Тук има закон, пред който всички са равни. В Русия все още живеят по далавераджийски понятия.

С.М.: Не се ли променя обстановката в Русия?

В.Ш.: Когато Моисей извел евреите роби от Египет, той ги прекарал през пустинята (през която иначе бегом може да се мине за 5 дни) за 40 години, за да унищожи робското им мислене. Така, той успява да доведе в Израел хора с вече освободена съзнание. По същата аналогия на Русия са нужни поне 3 поколения, за да се измени манталитета на хората. Имам големи надежди за новия проамерикански президент Медведев, ако не го убият.

С.М.: Какво искаш да пожелаеш на читателите на вестник “България Сега”?

В.Ш.: Най-вече здраве и благополучие в САЩ – тази благословена от Бога страна и земя. От България идват трудолюбиви хора и всеки може тук да намери себе. Това е 100 %. Не трябва да се отчайват, ако нивото на тяхната професия в България не отговаря на нивото им в САЩ. Не всички доктори могат да вземат лиценз и не всички учители могат да продължат кариерата си веднага, но независимо от всичко не трябва да се обезкуражават. Ако човек е целеустремен и трудолюбив, то той обезателно ще намери себе си и всичко ще бъде наред в живота му.

***

shulman6_2703 часа по-късно в пълната зала на Arie Crown Theater, Филип Киркоров направи едно великолепно и многоцветно шоу с впечатляваща хореография. По време на шоу програмата певецът и неговия балет смениха рекорден брой костюми и изненадаха приятно взискателната чикагска публика. По средата на концерта, бащата на Филип, Бедрос Киркоров изпълни две италиански песни и не пропусна да благодари на голямата група от българи в залата за тяхната подкрепа към сина му. В епилога на поп спектакъла импресариото Виктор Шулман подари на краля на руската естрада пищен букет цветя в знак на благодарност за 3 часовото му себераздаване на сцената. След края на шоуто Филип бе извикан няколко пъти на бис от оживилите се фенове. На концерта присъстваха и Генералният Консул на Република България в Чикаго г-н Иван Сотиров, заедно със съпругата си Наталия Сотирова, които с представители на вестник “България Сега” и известния български певец Красимир Аврамов – Човекът Глас се намираха в VIP редовете на концертната зала. Вестник “България Сега” и партниращия му вестник “Украинско Слово” бяха единствените медии приети от Филип Киркоров. За вестник “България Сега” руската супер звезда сподели, че именно в Чикаго преди 20 години той започва своята международна кариера. Филип пожела на читателите на вестника здраве, просперитет и срещи с тях поне веднъж на 2 години.

Светлозар Момчилов, в. “България Сега”