Големият български комик Георги Мамалев: „От малък обичам да разсмивам хората”

mamalev_224Георги Мамалев е роден на 5 август 1952 г. в с. Мамарчево, Ямболско. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1977 г. Един от най-обичаните български комици. Георги Мамалев е „класика в жанра”, „естествен реактор” за смях, смях през сълзи и обратното.

Сред незабравимите му роли са Гошо от "Оркестър без име", принц Алфонсо от "13-ата годеница на принца", Стефан Стамболов в "Записки по българските въстания", капитан Мортимър от "Последни желания" и др.

Играе дълго време в трупата на Сатиричния театър “Сълза и смях”. Той е един от създателите на проекта “НЛО” и участник в популярното хумористично предаване " Клуб НЛО", излъчвано по БНТ. От септември 2006 г. Георги Мамалев става и водещ на тв предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия.

През 2002 г. комикът навърши 50 г. и отбеляза юбилея си с втори моноспектакъл "Разбираш ли ме правилно". Режисьор на спектакъла е Андрей Баташов, а окончателният сценарий е дело на дългогодишния сценарист на "НЛО" Весел Цанков. Автор на текста на две от песните в "Разбираш ли ме правилно?" е Георги Мамалев. Изминалия уикенд българите в Чикаго също имаха възможността да се посмеят на осемте образа от авторския спектакъл, който се проведе в препълнената зала на църквата “Св. София”, а още  три вечери той подари на своите приятели и почитатели букет от скечове и анекдоти в ресторант „България”.

patient_294Кое Ви накара да представите моноспектакъла в Чикаго?

Идеята за моето участие в Чикаго се роди още през септември 2007, тя бе на г-жа Боряна Павлова –  главният виновник да съм тук, така че можете да благодарите на нея.
Синът ми работи и живее в Манхатън и есента бях дошъл да се видя с него и така с Боряна говорихме и обсъдихме идеята за участие през пролетта на 2008 г. Но тъй като Америка си е доста далече, примерно най-далечната точка за мен в Европа е Лондон, където наскоро представих моноспектакъла в пълния му вид. Америка си е обаче доста далече, дето има една приказка: ”Америка е като оня свят – който отиде, не се връща!” Така че искам много да благодаря на Боряна, че се осъществи тази идея, защото радостта за актьора е не да види Америка, аз съм идвал вече пет- шест пъти, а срещата с българския зрител, защото българската аудитория расте и в Европа, и в Америка и явно, че културата и контактите на тези хора ще трябва да се засилват, връзката с родината трябва да останат. Не искам да критикувам, може би не е правилно така да се изразявам, но не съм съгласен, че трябва да идват само фолк певици.

Как се роди идеята за създаването „Разбираш ли ме правилно”?

sv.sofiapublika_270„Разбираш ли ме правилно” е вторият ми моноспектакъл. През 1990г. излезе първият ми моноспектакъл „Свидетел по дело номер 1”, отново включваше различни житейски ситуации и беше за онова време, за времето на Тодор Живков. Реакциите към него бяха малко крайни, някои недоволни зрители с крайни комунистически убеждения направо напускаха залата по време на изпълнение. След това аз много активно работех в театъра, НЛО беше натрупало популярност, създадохме телевизионното предаване „Клуб НЛО” и всичко това ме ангажираше много. Същевременно виждах, че НЛО губи позиции, както знаете в шоубизнеса мястото под прожекторите се променя много бързо и тогава се роди идеята за втория ми моноспектакъл. Харесвам хумора, още от дете обичах да забавлявам хората индивидуално, да разказвам смешки и т.н.
„Разбираш ли ме правилно” се роди от желанието ми да разказвам истории, тях сме ги писали заедно с Веселин Цветков.

Олицетворяваш ли себе си с някой от героите на „Разбираш ли ме правилно”?

Олицетворявам себе си с тази част, в която разказвам за близките ни и децата ни, които са в чужбина.

Би ли емигрирал?

За да го направя или трябва някои да ме принуди, да има опасност за живота ми в България, или трябва да бъда много по-млад.

 mamalevpavlova_270

Боряна Павлова дава идеята и подкрепя
Мамалев да покаже моноспектакала си в САЩ.

 smmedia_270

 Мамалев с екипа на в.”България Сега”
(Катя Златкова, Оксана Момчилова,
Светлозар Момчилов)
и художничката Кина Бъговска

Какви са плановете ти за бъдещето?

Колкото до новите ми планове, в живота си не съм имал толкова силен театрален сезон. През есента започнах репетиции в Народния театър за „Рейс”, после се появи Рангел Вълчанов и каза, че започва една комедийна пиеса „Радован 3-ти”в Сатиричния театър и ме помоли да участвам и там.  За мен беше много трудно и напрегнато, но в крайна сметка и двете пиеси излязоха след Нова година. Сега ми предстои нова и много интересна роля, в която ще се превъплътя във Волпоне, а репетициите ще започнат през месец април.

Има ли бъдеще българският театър?

Българският театър е жив и е на много високо ниво. Искам да обърна внимание на  едно младо момче Камен Донев, което пише, играе и режисира. Есента той направи един моноспектакъл за културата, който сам го е писал и сам го играе. Гледах го в Сатиричния театър и беше много смешно, много забавно. Нашият театър е в много добро състояние, великолепно. Той може да ползва всички пиеси от театралната съкровищница, която е част от световната.

Оценява ли се труда на актьора в България?

Леко, по-леко, нещата започнаха да се променят. Една част от по-популярните комедийни актьори печелят вече повече, обаче има какво още да се желае.

Мечтаеш ли да се снимаш в Холивудски филм?

Естествено, това е мечтата на всеки актьор.

Смехотерапията, начин на живот ли е?

Със смеха до известна степен много по- лесно се преживява в трудно време, а защо не и в леко!?

Ако участваш във футболно мач, къде се виждаш на терена?

Атакуващ полузащитник в дясно.

От тук накъде?

Към Ню Йорк, Вашингтон и Детройт.

Интервюто записа Катя Златкова, в.”България Сега”