КАК ЩЕ ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИТЕ В ЧИКАГО

Изборите не са утре, нито вдругиден. Но как ще гласуват българите в Чикаго се решава днес. В Парламента усилено работи Временна комисия за подготовка на Избирателен кодекс, който трябва да дефинира основните принципи и правила за провеждането на прозрачни и честни избори както на територията на страната, така и в чужбина.
Едно от предложенията е да се забрани вотът в чужбина. Предполагам, че комисията вече го е отхвърлила, защото съм абсолютно сигурен, че няма да се намери депутат, който да вдигне ръка и да подкрепи подобно предложение. Спомням си настойчивостта и ентусиазма, с които български студенти от Уисконсин Делс искаха да се открие избирателна секция там по време на последните парламентарни избори. Тъй като бяха научили за тази възможност късно, те подготвиха необходимите документи в съвсем кратък срок, а когато отговорът от София се забави, звъннаха по телефона в Министерството на външните работи в София и в Централната избирателна комисия и докато не се получи положителен отговор, не се успокоиха. Убеден съм, че за Николай Борисов, Цветомир Горанов, Веселин Василев, Георги Сираков и Ралица Василева, които станаха членове на секционната избирателна комисия, тези избори ще останат истинско преживяване. Не само затова, че много от студентите, гласували в Уисконсин Делс, са гласували за първи път. А и защото заеха активна гражданска позиция и успяха да се преборят за това свое право.
Опасявам се обаче, че ако възникне подобна ситуация при следващите избори, тя няма да бъде решена в полза на желаещите да гласуват в чужбина. Текстовете, които се обсъждат във Временната комисия за подготовка на Избирателен кодекс, вероятно ще доведат до силно ограничаване на възможността българите в чужбина да упражнят правото си на глас. Казано директно, тенденцията е да се открият избирателни секции само в дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че в двете български църкви “Света София” и “Свети Иван Рилски-Чудотворец”, където българите от Чикаго традиционно гласуват, законът няма да позволи да се открият избирателни секции. Всички, които живеят в района на Чикаго и желаят да гласуват, ще трябва да отидат в офиса на Генералното консулство на Мичиган авеню. Да допуснем, че това ще стане. Все пак разстоянието от Дес Плейнс, Арлингтън Хайтс или Бъфало Гроув до центъра на Чикаго е по-малко от сто мили. Но как ще се справят българите от консулския окръг, които живеят на стотици мили от Чикаго в щатите Колорадо, Айова, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг?
Разбира се, не във всички щати от консулския окръг на Генералното консулство в Чикаго има компактни групи българи. Изборни секции през последните години са били образувани в Колорадо, Мичиган, Илинойс, Минесота, Уискънсин. Освен това процентът на гласуващите е бил винаги малък. От сто хиляди българи, които се твърди, че живеят в района на Чикаго, никога не са гласували повече от три хиляди, а това прави три процента. Така че българската държава вероятно е в правото си да постави въпроса за икономическата целесъобразност от провеждането на изборите в чужбина.
Причината да се ограничи броят на избирателните секции в чужбина не е само икономическа. Всъщност основното притеснение е свързано с невъзможността за контрол на изборния процес, което в определени случаи води до естественото изкушение за подправяне на изборните протоколи. Всички вероятно все още добре си спомняме какво се говореше за нарушенията при изборите в чужбина през миналата година. Ставаше дума както за директно купуване на гласове, така и за фалшифициране на изборните документи.
Ако някъде това е било възможно, дълбоко съм убеден, че в Чикаго това няма как да стане. Първо, българите тук са икономически и административно независими и поради тази причина не могат да бъдат манипулирани от политическите партии. И второ, техните гласове не могат да бъдат купени. Мога да твърдя това, защото за четирите години, които прекарах в Чикаго, се срещнах с много хора. Разговаряли сме, спорили сме, заедно сме се възмущавали  от това, което става в България, както и заедно сме се радвали на хубавите неща, случващи се там. Въпреки че бяха с различни политически убеждения, всички те имаха една обща черта – достойнството. Годините, прекарани в Америка, им бяха вдъхнали увереност. Те бяха повярвали в себе си, в своите възможности да се трудят и преуспяват, без да се осланят на държавата за оцеляването си или на политическа подкрепа за развитието на своя бизнес. Това ги бе направило горди. А както от край време се знае, гордият човек има свое мнение, готов е да го защити и поради тази причина не може да бъде манипулиран.
Не знам какво ще предложи Временната парламентарна комисия, но много ми се иска когато се приеме Избирателният кодекс, в него да е записано, че българите в чужбина могат да гласуват без ограничения. В страни с огромни територии като Съединените щати да имат право да формират изборни секции в населени места, където има достатъчно регистрирани избиратели. А още по-добре ще е, ако се даде възможност да упражнят избирателното си право по Интернет. Всичко това – при строг контрол и такива мерки за проверка, които  да предотвратят всяка възможност за нередности и подправяне на изборни резултати.
За да стане това обаче, може би ще е добре депутатите да чуят и мнения на българи от чужбина. Убеден съм, че има какво да кажат ентусиасти като Бойко Бончев от Детройт, щат Мичиган, Светослав Миленов от Минеаполис / Сейнт Пол, щат Минесота, Силвия Недева от Чикаго, щат Илинойс и Борис Борисов от Дес Плейнс, щат Илинойс, които  станаха председатели на секционни избирателни комисии в парламентарните избори през миналата година. Тяхното мнение лично за мен е много важно. Надявам се, че то ще има значение и за депутатите, които предстои да гласуват Избирателния кодекс.

Иван Сотиров
за в. “България Сега”
www.BulgariaSega.com