В търсене на себе си…

В живота си допускаме много грешни избори и понякога вземаме грешни решения. Учителите на живота ни са именно тези мигове. Приемете, че ще грешите. Но помнете, че това не ви прави лош човек. Това просто ви прави човек. Не се самобичувайте, не се взирайте в постъпките си като през увеличително стъкло. Това е животът. Вашият живот. В него има правилни и не толкова правилни решения, радост и разочарование, победи и неуспехи. Не забравяйте, че това, което днес ви се струва най-голямата грешка, утре може да се окаже, че е било най-правилното ви решене. Няма смисъл да търсим начини за себе си да станем идеални. Ако искаме да намерим себе си първо трябва да променим някои не добри навици в характера си.
Откажете се да контролирате хората покрай вас – оставете ги да избират как да живеят живота си. Да възпитаваш децата си няма нищо общо с това да искаш да контролираш живота им. Най-трудно е да промениш желанието си да искаш и да правиш всичко възможно да променяш хората около теб. Трябва да се научим да приемаме близките си такива, каквито са.
Научете се да приемате негативните си емоции – ние сме просто хора, които не винаги можем да запазваме спокойствие и смиреност. Важното е да не таим всичко в себе си, да не се прикриваме. Дайте воля на чувствата си. Научете се да приемате риска и да следвате интуицията си, тя няма да ви подведе.В търсене на себе си трябва да знаем и да разберем, че ние и хората покрай нас са различни с уникална душевност и мисъл. Научете се да прощавате бързо, защото времето е кратко. Човекът срещу вас е различен и по-често ще има друго мнение от вас – не се мъчете да властвате над душевността му. Обичайте децата си и колкото и да са пораснали им казвайте колко са уникални за вас и че са най-важното нещо в живота ви, макар и не винаги да го мислите така. Те имат нужда от това, за да растат самоуверени и да вярват в себе си.
Животът понякога ви поднася такива изненади, че после е късно да съжалявате за излишните напрежения, караници, спорове, наранения на душевността с укори… И да искате прошка няма да можете да получите отговори. Обичайте себе си и се приемайте такива, каквито сте. Само хората, които обичат и уважават себе си могат да живеят в хармония с другите около тях.

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“