Един голям поет, един голям писател и много алкохол в кръвта

Сред творческата бохема върви шегата, че ако оставиш алкохола, те напуска и музата. Тази шега, обаче, е сериозна трагедия в живота на много художници, поети и писатели. Двама от тях са истински гении на перото.

Сергей Есенин е признат за един от най-големите поети на епохата, но нито едно разсъждение за неговото творчество не пропуска да отбележи пристрастеността му към алкохола. Като че ли тя е неотменна част от творческата му еманация? Есенин не успява да се отърве от алкохолизма до смъртта си.
В пияно състояние поетът често ставал извършител на антиобществени прояви, от които после се срамувал.Алкохолизмът сериозно увредил и здравето му. Според биографите му, докато бил в Америка, започнал да получава епилептични припадъци след запоите си.
Има сведения, че в началото на кариерата си, знаменития поет пиел, за да поддържа разговор с хората и за да не ги “обиди”. Впоследствие, обаче, вече не можел да контролира “жаждата” си. Според някои, имал и наследствена предразположеност от баща си? Така или иначе, докато все повече се потапял в алкохола, все повече изпадал в депресивни настроения и състояния от свърхвъзбуда до пълна летаргия.
Официалната версия за смъртта му е самоубийство, макар и до ден-днешен да се поддържа и друга версия – че е бил убит по нареждане на руското ОГПУ.
По-вероятна изглежда първата хипотеза. Есенин често повтарял, че е “свършен човек” – в мигове на просветление силно страдал заради падението си.
Но ето че и до днес той е име-легенда за най-висша форма на поезия, а онова което сам не харесвал в себе си – алкохолизма, се превръща в неотменна част от мита Есенин?!?
В плен на алкохола дълго време е и Краля на трилъра – Стивън Кинг.
Той е написал над 60 романа, за някои от които обаче твърди, че не помни кога и как ги е написал?…
Един от тези романи-шедьоври, от чието авторство е изненадан самият му автор, е “Куджо”.
Стивън Кинг започва да пие и да употребява наркотици от самото начало на славната си кариера на писател.
Споделял, че без “това”, едва ли ще може да пише? Очевидно е “лекувал” някакъв комплекс, че не е толкова добър ,колкото му се иска?!? В един момент максимализмът му се превръща в самоунищожение. Откровено признава в едно интервю, че алкохолът и кокаинът ще го убият.
Излиза, че Стивън Кинг написва най-добрите си произведения, докато е в най-лошото си здраве!?!
Да се справи с демоните си, му помага съпругата му. Знаейки, че писателят държи на семейството, тя му поставила условието, че ако продължи с пиенето и дрогата, трябва да забрави за нея и децата.
Стивън Кинг приема условието, но в продължение на няколко месеца наистина не може да седне да пише. Дори си внушава, че това е краят на кариерата му.
В крайна сметка написва първия си роман на трезво – “Необходими вещи”, и той има също толкова голям успех, колкото и предишните – от “алкохолния” му период. Романът “Необходими вещи” почти веднага е екранизиран. Това дава кураж на Стивън Кинг, че може да се освободи от зависимосттите си, “без последствия” за творчеството му.
“Музата ми не си тръгна от мен, не ме изостави!…”, казва в едно интервю Стивън Кинг, в което откровено разказва за най-тежкия период в живота си – битката с алкохола и дрогата.
Възход и падение, или симбиоза между двете, е това състояние на духа, което така се влияе от алкохола при тези личности?! Каквото и да кажем, вероятно ще се окаже просто някакво предположение. “Това е приказка за голям художник, голям поет, или голям писател, и много алкохол в кръвта!…Но какво значение има всичко това, когато видиш шедьоврите, които са създали?! Та те са просто хора!…”, казва един критик по темата за връзката между творчеството и “алкохолната муза” на голяма част от големите в изкуството.
Еми МАРИЯНСКА
Impressio.bg
за в. „България СЕГА“