Aсен Йорданов – българският аероинженер

Асен Йорданов е български изобретател, инженер и авиатор със световна известност. Той е смятан за основател на авиоинженерството в България и има съществени приноси в развитието на американската авиация. Заради неговите заслуги “Йорданов залив” на Земя Греъм, в Антарктика, носи неговото име.
Едва 16-годишен Асен заминава за фронта като доброволец и постъпва като механик в аеропланното отделение. Там той продължава да работи върху конструиранаето на първия български „Експрес”, който завършва през лятото на 1915 г. След изпитанието специална комисия от Министерството на войната заключава: “Апаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов – за изобретател.“
През Първата световна война Асен завършва гимназиалното си образование във II мъжка гимназия и е приет в Школата за запасни офицери. Три месеца по-късно постъпва в Авиационното училище в Божурище, което завършва в кратък срок и с чин поручик заминава на фронта. Във въздушното отделение в село Удово му се поверява боен самолет, с който взема участие в десетки въздушни боеве с неприятелски самолети. За проявена изключителна смелост е награден с орден за храброст. След войната Ньойският договор забранява България да има авиация, самолетите й са унищожени, личният състав е уволнен. Това е силно обезкуражаващо за летеца и конструктор Асен Йорданов.
През 1921 г. Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. За победителите е обявена награда от един милион долара. Кандидати са и българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. В писмо до министър-председателя Александър Стамболийски за отпускане на 6000 долара, за да участват, молбата им е одобрена и те заминават за САЩ. Двамата наши пилоти са единствените участници и проекта се проваля, но българският гений остава да работи в Ню Йорк.
През 1941 г. Асен Йорданов основава дружество „Джорданов Авиейшън Къмпани“, преименувано по-късно в „Джорданоф Корпорейшън“, придружено от „Джорданоф Електроникс“. Ателиетата му заемат четирите етажа на сградата на “Медисън авеню” в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната отбрана на САЩ и се намира в строга секретност. Неговата популярност нараства, когато открива авиационно училище. За кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти
за гражданската авиация на САЩ. След войната Асен Йорданов престава да работи в сферата на авиацията и се насочва към сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница, а също и на апарата Джордафон – предтеча на днешния телефонен секретар, който освен това дава и възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си.
Асен Йорданов — пионер на авиацията, летец-изтребител, авиоконструктор на Боинг и Дъглас, умира на 71-годишна възраст. Прахът от урната е разпръснат със самолет в небето над Америка. На летище „Ла Гуардия” в Ню Йорк има плоча с името на великия българин, като почитен гражданин на града. Космонавтът Луис Амстронг гордо заявява, че се е учил от Асен Йорданов.
За този български изобретател в нашата страна се знае малко и за него важи цитата: „Народ, който не вярва в собствените си гении, е обречен на гибел.”

Таня Георгиева
в. „България СЕГА“